USAs president Donald Trump har tilbrakt mye tid på pressekonferanse i Det hvite hus den siste tiden, her fra fredag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump har tilbrakt mye tid på pressekonferanse i Det hvite hus den siste tiden, her fra fredag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: Evan Vucci

Trump hevder han selv bestemmer når USA kan gjenåpnes

President Donald Trump påstår at det er han som har siste ord i beslutninger om når og hvordan smitteverntiltakene i USA skal mykes opp og økonomien gjenåpnes.

Presidenten fremstår stadig mer ivrig etter å gjenåpne det hardt rammede næringslivet så snart det lar seg gjøre.

Guvernører og lokale myndigheter har imidlertid innført obligatoriske restriksjoner som er rettskraftige. Flere er bekymret for at Trumps plan for en normalisering, vil koste menneskeliv og forlenge koronautbruddets varighet.

I henhold til USAs grunnlov er folkets helse og trygghet hovedsakelig et anliggende for delstater og lokale myndigheter. Det er uklart hvilken, om noen, fullmakt Trump kan benytte seg av for å overstyre lokale beslutninger.

Varsler snarlig avgjørelse

På Twitter mandag skrev Trump at noen «sier at det å åpne opp delstatene er en beslutning for guvernørene, ikke for USAs president og den føderale regjeringen».

– La det være helt klart at dette er uriktig. Det er presidentens beslutning, av mange gode grunner, sa Trump og la til:

– Når det er sagt, så samarbeider administrasjonen og jeg tett med guvernørene, og det vil fortsette. En beslutning fra meg, i samsvar med guvernørene og med innspill fra andre, vil bli tatt om kort tid.

Bøter

I mars kom Trump med landsomfattende anbefalinger om at de fleste amerikanere bør holde seg hjemme og holde avstand til hverandre for å dempe spredningen av koronaviruset.

Men presidentens retningslinjer, som utløper ved utgangen av april, har liten kraft – til forskjell fra tiltak innført av guvernører og andre lokale ledere. Brudd på retningslinjer innført på lokalt nivå, kan gi bøter og annen straff, og i noen tilfeller kan de også forlenges fram til sommeren.

Trumps påstand om at han kan tvinge guvernører til å lempe på tiltak innført under koronakrisen, kommer etter at presidenten i ukevis har fremhevet viktigheten av lokalt selvstyre. Trump har blant annet sagt at han ikke synes han bør legge press på delstater som ikke har innført karanteneregler, om å stramme inn.