BEKLAGER: Administrerende direktør Anita Schumacher sier at dette er er svært beklagelig at en av deres ansatte har blitt smittet på jobb.
BEKLAGER: Administrerende direktør Anita Schumacher sier at dette er er svært beklagelig at en av deres ansatte har blitt smittet på jobb. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Sykehusansatt brukte piratkopiert vernemaske – testet positivt for korona

En sykehusansatt, som brukte en piratkopiert vernemaske, har testet positivt for Covid-19. – Dette er svært beklagelig, sier sykehusdirektøren.

Den kvinnelige sykehusansatte, som jobber ved intensivmedisinsk avdeling i Tromsø, har blitt testet flere ganger etter at de falske maskene ble brukt.

De første prøvene var negative, men for noen dager siden fikk den ansatte symptomer og har holdt seg hjemme etter dette.

En ny test viste deretter at kvinen er smittet av Covid-19, opplyser universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i en pressemelding.

– Veldig beklagelig

Selv om det ikke sikkert kan fastslås at den kvinnelige ansatte ble smittet på grunn av bruk av piratkopierte masker, regner UNN det som sannsynlig at dette kan være årsaken.

Administrerende direktør Anita Schumacher ved UNN sier situasjonen er både svært beklagelig og en ubehagelig situasjon for den ansatte.

UNN fikk donert 6000 masker, som viste seg å være falske. Den øverste på dette bildet er orginal-maske, mens den nederste er piratkopi. Foto: UNN
UNN fikk donert 6000 masker, som viste seg å være falske. Den øverste på dette bildet er orginal-maske, mens den nederste er piratkopi. Foto: UNN

– Jeg syns det er veldig beklagelig at hun er utsatt for smitte på jobb. Vi beklager dette sterkt, sier Schumacher til TV 2.

Schumacher sier at de anser det som svært lite sannsynlig at den kvinnelige sykehusansatte kan ha smittet kolleger eller pasienter.

– I og med at alle prøvene som ble avlagt mens hun var på jobb var negative, og hun har holdt seg hjemme etter at symptomene kom, anser vi det som svært lite sannsynlig at hun kan ha smittet andre, sier Schumacher.

Skulle ikke brukes

UNN, i likhet med alle landets sykehus, har hatt en skrikende mangel etter vernemasker og munnbind.

20. mars fikk UNN donert 6000 masker fra Store Norske. Sykehuset ble gjort oppmerksom på at det var usikkert om maskene holdt normal standard. Maskene ble derfor lagt til side i påvente av kvalitetssjekk.

Men ved en menneskelig feil ble noen av maskene tatt i bruk før kvaliteten var sjekket.

Når UNN kontaktet leverandøren ble det klart at vernemaskene var piratkopiert. Maskene ble analysert ved forsvarets forskningsinstitutt, som slo fast at maskene ikke tilfredsstiller kravene.

121 ansatte testes

En kvinnelige sykehusansatt, ved intensivmedisinsk avdeling i Tromsø, har fått påvist koronasmitte etter bruk av falsk vernemaske.
En kvinnelige sykehusansatt, ved intensivmedisinsk avdeling i Tromsø, har fått påvist koronasmitte etter bruk av falsk vernemaske. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

– På det tidspunktet var 800 piratkopierte masker blitt levert ut. De ble tatt i bruk fram til 2. april. Alle de falske maskene er nå tatt ut av vårt system, sier Schumacher.

121 ansatte ved UNN har brukt disse maskene. De er alle blitt jevnlig testet etter det ble avdekket at maskene er falske.

– Kvinnen er den eneste som har testet positivt. Det er svært beklagelig at hun er utsatt for smitte på jobb, sier sykehusdirektøren,

Totalt har 21 UNN-ansatte testet positivt for Covid-19. Tre av disse er nå friskmeldt.