ble selv rammet av tragedie:

– Minnene om han gir meg styrke

Hver eneste dag har han informert oss og gitt oss håp i koronakrisen. Fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har selv kjent på det å miste et nært familiemedlem. Minnene om broren har gitt han styrke, forteller han i dette påskeintervjuet.

– Unnskyld Nakstad, kan jeg si noe..?

En godt voksen kvinne kommer bort til Espen Rostrup Nakstad, men holder seg på god avstand slik han gjentatte ganger har sagt vi skal gjøre.

– Når du er på tv, kan du ikke også si at folk kan passere hverandre på høyre side, slik de gjør i Danmark?

– Jo, det skal jeg ta med meg, sier en smilende fungerende assisterende helsedirektør tilbake.

Følt på presset

Noen løfter mobiltelefonene for å ta bilde av han.

I løpet av den siste måneden har juristen, forskeren og legen blitt kjendis takket være myndighetenes daglige pressekonferanser, og hans utallige opptredener i radio og tv.

Han har følt på presset om å hele tiden måtte si de riktige tingene, til rett tid.

– Jeg tror mange mener vi har gjort noen riktige ting her i Norge. Men det er klart, i ettertid kan det jo hende at jeg stiller meg selv spørsmålet om «hvorfor sa jeg det egentlig?»

Løser problemer på ski

Nakstad forsøker å gå en tur på ski så ofte han kan. Det er ikke bare en pustepause, men også en kilde til å tenke klarere.

– Jeg tenker en del når jeg går på ski. Det er ofte jeg finner løsninger på ting på en slik treningsøkt, løsninger jeg ellers ikke ville hatt. Det frisker litt opp i hodet.

Nakstad har høyt energinivå, og har alltid være aktiv. Nå blir det mest ski og sykling, men han har også hatt aktive perioder som fjellklatrer og fallskjermhopper. I 1999 var han en av over hundre fallskjermhoppere som forsøkte å sette nordisk rekord i formasjonshopping.

– Ja, det var en fin tid det. Jeg har nok gjort en del ting som mange vil oppfatte som ekstremidrett, men jeg vil ikke si at jeg er en som søker risiko, hevder han selv.

Rammet av tragedie

Den etterhvert så erfarne legen er ikke fremmed for risiko, heller ikke i jobben. Høsten 2014 var han ansvarlig for hjemtransporten av den norske kvinnen som var smittet av ebola.

Da han ledet pressekonferanser på tv den gangen, var det få som visste at han selv var rammet av en tragedie bare noen måneder tidligere.

Litt før halv elleve på formiddagen tirsdag 14. januar 2014 kom et helikopter fra Norsk Luftambulanse borti strømkabler like ved Sønsterud-tunnelen i Buskerud. Helikopteret var på vei for å redde liv, men i stedet mistet to av de tre om bord selv livet da helikopteret havarerte.

En av dem var Anders Rostrup Nakstad, Espen Nakstads tvillingbror.

Savnet vedvarer

– Det blir bedre etterhvert. Det gjelder å se ting i et langt perspektiv, også når det er som mørkest.

Nakstad har ikke snakket om dette offentlig før.

– Det var noe som endret mitt liv vesentlig, sier han.

– Hvordan da?

– Du får helt andre perspektiver. Når du er enegget tvilling og mister tvillingbroren din, da blir faktisk veldig mye annerledes. Men sånn er det. Det er en sorg som varer en stund, og et savn som vedvarer. Men man må gå videre og fortsette med det man har gjort.

Han fortsetter:

– Jeg henter jo mye styrke jeg, i det jeg opplevde med min bror. Det noe som er godt i det å kunne bygge på de minnene.

– Setter man mer pris på livet, tror du?

– Jeg tror alle som har opplevd å miste noen som er nær gjør det, og jeg tror det er viktig å fortsette å tenke sånn. Samtidig så er det jo sånn at hverdagen kommer tilbake, også for meg. Som alle andre, så føler jeg at tiden går litt for fort. Så det er et langsiktig mål jeg har, å få tiden til å gå litt saktere, og å ha litt mindre å gjøre.

Vil være med på å forme helse-Norge

Espen Rostrup Nakstad er en kapasitet som nyter stor respekt i den medisinske miljøet. Men, han er litt mer tilbakeholden når det gjelder egne ambisjoner for fremtiden.

– Om du blir spurt om å bli Helse- og omsorgminister i Norge, ville du da svare ja?

– Jeg vil gjerne være med på å stake ut kursen i helsesektoren i Norge, og kanskje på andre områder.

– Er det et ja..?

– Jeg skal svare på det spørsmålet om det kommer, smiler fungerende assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.