LEGENDE: Sir Stirling Moss døde søndag.
LEGENDE: Sir Stirling Moss døde søndag. Foto: Luca Bruno

Motorsportlegenden Sir Stirling Moss (90) er død

Sir Stirling Moss (90) er død etter langvarig sykdom.

Motorsportlegenden Sir Stirling Moss fra England er død etter langvarig sykdom, skriver blant andre BBC søndag formiddag.

Moss er regnet som en av tidenes beste formel 1-førere, til tross for at han aldri ble verdensmester. Han vant 16 av 66 formel 1-løp han kjørte fra 1951 til 1961, ifølge BBC.

Moss ble verdenskjent som formel 1-fører, men han drev også med andre bilsporter, blant dem rally- og langdistanseløp. Ifølge briten selv, kjørte han i alt 529 løp på toppnivå i ulike motorsportklasser.

Han klarte aldri å vinne VM-sammendraget i formel 1, men endte på andreplass hele fire ganger i årene 1955-1958.

I de påfølgende tre sesongene endte han på tredjeplass totalt, og deretter parkerte han formel 1-bilen for godt.

Stirling Moss ble tatt opp i motorsportens Hall of Fame i 1990. Det er uenighet om hvor mange løp han vant totalt, men det er i hvert fall sikkert at han tok 16 formel 1-seirer. I 2000 ble Moss utpekt til ridder i Storbritannia for sine prestasjoner innen motorsporten.

I 1962 måtte han gi seg med motorsport på toppnivå etter en kollisjon som sendte ham i koma og gjorde Moss delvis lam i et halvt år. Likevel deltok Moss på løp med historiske biler og legendeshow frem til han var 81 år. I januar 2018 trakk Moss seg tilbake fra offentligheten på grunn av helseproblemer.

Moss etterlater seg sin kone, Susie Moss. Hun sier følgende til avisen Daily Mail:

– Han ble sliten på slutten. Han bare lukket de vakre øyne sine, og det var det.

Moss hadde vært syk siden han pådro seg en brystinfeksjon på reise i Singapore like før jul i 2016. Det er ingen indikasjoner på at bortgangen hans skyldtes koronavirus.