STOR FØLGERSKARE: Den tidligere Paradise Hotel-deltageren deler bilder som dette med sine 236.000 følgere på Instagram.
STOR FØLGERSKARE: Den tidligere Paradise Hotel-deltageren deler bilder som dette med sine 236.000 følgere på Instagram. Foto: Skjermdump, Instagram, Sofie Karlstad

Selger rumpeøvelser under korona-krisen: – Skjønner at folk reagerer

GOD KVELD NORGE (TV 2): Influenser Sofie Karlstad har vært nødt til å finne nye måter å tjene penger på under koronaepidemien.

Situasjonen med koronaviruset har tvunget mange til å måtte tenke kreativt, og kjendisene og influenserne finner stadig nye måter å tjene penger på.

Influenser og tidligere Paradise Hotel-deltager Sofie Karlstad (22) er selvstendig næringsdrivende og lever av Instagram.

– Jeg hadde allerede bestilt samarbeidsavtaler og de har jeg kunnet gjennomføre fram til nå, men jeg merker at det ikke kommer så veldig mange nye samarbeid inn nå om dagen, forteller hun til God kveld Norge.

Selger rumpeøvelser

Karlstad forteller at det er hennes første år som selvstendig næringsdrivende og at det er litt farlige tider. Men influenseren har nå funnet en ny måte å hente inn penger på.

På Karlstad sin egen Instagram selger hun treningsprogram for «rumpeoppbygging» som hun selv har laget. Til en sum på 299 kroner over Vipps.

SELGER: Slik fungerer det over Instagram. Foto: Skjermdump Instagram Sofie Karlstad
SELGER: Slik fungerer det over Instagram. Foto: Skjermdump Instagram Sofie Karlstad

– Jeg tenkte det var litt morsomt å lage treningsopplegg for folk. Samtidig har jeg ikke noe å gjøre, så jeg prøver å finne noen hobbyer som jeg brenner for som kan komme til nytte, forteller Karlstad.

Og responsen for å kjøpe treningsprogrammet til influenseren er visstnok positiv.

– Har fått en del interesse for det, og jeg visste det lå en interesse der. Mange kjeder seg nok like mye som meg og etter at Sats stengte tror jeg flere sliter litt med treningsmotivasjonen, sier hun.

– Det er for å sikre meg

Karlstad innrømmer at noe av grunnen til initiativet på Instagram også er for egen økonomisk vinning.

– Det er for å sikre meg hvis det blir to stille måneder. En god måte å tjene litt ekstra på. De pengene går rett inn på en buffer, forteller Karlstad.

Hun påpeker at ingen var forberedt på denne krisen, og at folk hadde planer, utgifter og budsjetter.

FRIVILLIG «KARANTENE»: Influenseren forteller at også hun har valgt å holde seg inne denne måneden. Foto: Skjermdump Instagram Sofie Karlstad
FRIVILLIG «KARANTENE»: Influenseren forteller at også hun har valgt å holde seg inne denne måneden. Foto: Skjermdump Instagram Sofie Karlstad

– Jeg tror alle prøver å «float their boat». Folk har jo inntekt de er avhengig av. Jeg skjønner at komikere tar imot Vipps. Så lenge det ikke er skadelig så synes jeg man skal gjøre det man kan for at økonomien skal strekke til. Jeg snakker nok for mange når jeg sier at jo færre som utnytter seg av krisepakken jo bedre, slik at de som trenger den mest får sin andel, sier hun.

Reagerer på Jodel

På Jodel er det derimot folk som har reagert på Karlstad sitt «tilbud».

Noen skriver at hun lurer unge mennesker og det blir påpekt at hun ikke er profesjonell eller har grunnlag for å ta betalt for treningsprogram.

Til det svarer Karlstad:

– Jeg skjønner at folk reagerer, det gjør man på så mangt på Jodel, uansett hva man gjør. Før hun fortsetter:

– Det er ikke slik at man lurer noen, jeg har ikke skrevet at jeg er PT. De får øvelser også kan de sette sammen en treningsøkt selv. Det er ikke noe veileding til kosthold og vekter, skal man sette sammen et sånt treningsprogram må man ha en PT.

– Lett påvirkelig

Forfatter og coach Lene Alexandra Øien er utdannet profesjonell trener og sier til God kveld Norge at hun ville nok anbefalt Karlstad å ta en PT-utdannelse først. Hun tror likevel at influenseren har gode intensjoner.

– Det er ingen tvil om at hun er en vakker jente og det er nok mange unge jenter som vil se ut som henne. Hun gjør det nok med god intensjon, skriver Øien.

Sofie Karlstad har 236.000 følgere på instagramkontoen sin.

– Jeg antar at hun har et ungt publikum og når man er ung er man lett påvirkelig, skriver Øien.

Karlstad kan derimot fortelle at det ikke er så veldig mange unge som faktisk kjøper treningsprogrammet hennes.

– Jeg har definitivt en ung målgruppe, men å inspirere til å trene i en tid man er inaktiv, tenke på noe annet og komme sammen om noe felles, ser jeg på som positivt, sier Karlstad.

– Heller trening enn operasjoner

Den populære instagrammeren sier at hun selv har kjent på et press om å se ut på en viss måte, og mener dette er bedre enn det andre alternativet.

– Rett og slett vil jeg heller påvirke til trening enn operasjoner, som jeg vet mange i min bransje er tvunget til for å se ut på en viss måte, og legger til:

– Det er litt artigere å få folk på farta og trene og ha et sunt forhold til det enn å oppfordre til å spare 50.000 kroner for å operere det man er misfornøyd med, forklarer hun.

Ikke ulovlig

Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet, sier til God kveld Norge at det ikke er ulovlig det Karlstad driver med på Instagram.

– Det er lovlig å tilby forskjellige typer tjenester, men man skal opplyse om pris og det skal være samsvar om det folk blir lovet, forteller han.

Når det gjelder å selge treningsopplegg sier han at det ikke er noen kvalifikasjonskrav.

– Det er fritt sånn sett. Det er ingenting som høres veldig trøblete ut her, sier Haug.

Økt interesse

TRENINGSSPIRE: Funkygine er kjent for å dele tips om trening og en aktiv livsstil til sine 624 000 følgere på Instagram og blogg.
TRENINGSSPIRE: Funkygine er kjent for å dele tips om trening og en aktiv livsstil til sine 624 000 følgere på Instagram og blogg. Foto: Eivind Senneset / Tv 2

Flere treningsbloggere- og influensere forteller at de har merket en økt følgerskare og interesse for hjemmetrening i denne tiden.

– Jeg har fått mange nye følgere og kunder denne tiden, da mange setter pris på treningsøktene jeg deler. Jeg har gjort om alle mine kunder til onlinecoaching eller PT ute og klarer meg fint, forteller Øien.

Influenser og personlig trener Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand (30) opplever i likhet med Øien at treningseventer og foredrag blir utsatt og satt på vent.

– Jeg som alle andre merker at det har økonomiske konsekvenser. Det er en helt annerledes hverdag, men jeg har fremdeles jobb og er takknemlig for det, skriver hun til God kveld Norge.

Hun ser at det er mye kreativitet der ute innenfor husets fire vegger.

– Jeg ser det er økende interesse og virker som det er veldig mange som er flinke til å holde seg i gang. Det er veldig hyggelig å kunne bidra med trening nå som hjemmetrening er høyaktuelt, skriver Vasstrand.

Skal studere mer

Lene Alexandra Øien skulle etter planen snart gi ut sin egen bok «Sterkere på 12 uker», men bokutgivelsen har nå blitt flyttet til neste år. Hun kan derimot avsløre at hun kommer til å få andre ting å fylle dagene med framover.

– Selv har jeg søkt på voksenopplæring og bestemt meg for å studere mer. Skal tette en del «huller i grunnmuren». Første mål er å få studiekompetanse.

Videre er hun fristet til å studere organisasjonspsykologi.

– Men det er høyt snitt for å komme inn på de fleste psykologistudier. Så jeg tar et fag av gangen og starter med historie, forteller Øien.