HYTTESTEMNING: Småbarnsfamilien fra Tromsø fikk en «hyttetur» helt uten om det vanlige da de flyttet hytta til garasjen.
HYTTESTEMNING: Småbarnsfamilien fra Tromsø fikk en «hyttetur» helt uten om det vanlige da de flyttet hytta til garasjen. Foto: Privat

Løste hytteforbudet med en genial idé

Det må mer enn et hytteforbud til for å stoppe småsøsknene Vår (13) og Signe (6) fra å dra på hytta. For hytta, den er flyttet til garasjen.

Småbarnsfamilien fra Tromsø pleier vanligvis å tilbringe påsken på hytta. Men på grunn av koronaviruset og regjeringens hytteforbud ble turen avlyst.

Da fikk søstrene Vår (13) og Signe (6) en genial idé.

– Vi tenkte at vi hadde veldig lyst til å dra på hytta i påsken, men det er ikke lov. Så derfor prøvde vi å lage hytta i garasjen i stedet, sier Vår (13) til TV 2.

For mor Cathrine Amundsen var ikke det noe problem.

– Det er fint at ungene er kreative og finner løsninger i en slik tid. Når de kom opp med ideen, var far raskt ute med å hjelpe til med for å gjøre garasjen så lik hytta som mulig, forteller mamma Cathrine Amundsen til TV 2.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Kortspill og stearinlys

Utstyrt med leker, potetgull og stearinlys gjorde familien seg klar for en natt på den kreative hytta.

– Det føles nesten helt likt. Vi hengte opp pledd i taket og på veggene sånn at det skulle bli mørkt som en hytte. Så flyttet vi inn et lite bord, også tente vi stearinlys og spilte kortspill på kvelden. Sånn man gjør på en hytte, forteller Vår.

For mens bilene og brøytemannskapene sto på for fullt rett utenfor garasjeporten, sov familien inne i garasjen i ren hyttestil.

– Det ble ordentlig hyttekos i garasjen. Vi blåste opp luftmadrasser og tok med dynene sånn at vi kunne sove der, sier hun videre.

LEK: Med lekene flyttet Signe (6) og Vår (13) ut i garasjen for å få litt hyttestemning. Foto: Privat
LEK: Med lekene flyttet Signe (6) og Vår (13) ut i garasjen for å få litt hyttestemning. Foto: Privat

Forbudt å gå inn i huset

Da det begynte å gå mot kvelden, tenkte mor at det var greit med litt ostesmørbrød til kveldsmat. Den måtte forberedes på kjøkkenet i hovedhuset, og da satte jentene foten ned.

– Vi ville helst ikke gå inn i huset. Løsningen ble enkel kveldsmat, som på hytta. Da bestilte vi rykende fersk pizza til alle i familien. Også storebror fikk mat i garasjen, sånn at vi ikke måtte gå inn i huset, forteller Amundsen til TV 2.

Det ble med én natt i garasjen, men familien utelukker ikke at det blir flere.

– Det var veldig morsomt, men så klart litt kaldt og bråkete, men det gikk fint. Det kan absolutt bli flere netter i garasjen, sier småbarnsmoren.

Folketomt i fjellet

Det pleier vanligvis å være et yrende folkeliv i løyper og traseer i fjellet i påsken, men over alt er det nå helt dødt. I Hemsedal, Trysil og en rekke andre populære skisteder står skiheisene, og i bakkene er det bedre plass enn noen gang.

Det samme gjelder de enorme fjellområdene som er uten folk så langt øyet kan se. På Hardangervidda møtte nyhetsbyrået NTB sin fotograf kun en snøscooter og et hundespann på turen til turisthyttene Heinseter og Rauhelleren skjærtorsdag og langfredag.

– Det er ikke en levende sjel her. Det er første gang i min manns levetid at det er stengt i påsken, forteller Mona Lægreid som driver Rauhelleren turisthytte sammen med sin mann Hans Olav, til NTB. Hun har 14 års fartstid her, men mannen har tilbrakt alle sine 54 påsker på Rauhelleren.

Hytteforbudet oppheves

Den 20.april vil hytteforbudet fjernes igjen.

– Det vil ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser, understreket helseminister Bent Høie (H) tirsdag denne uken.

I en undersøkelse på nett som Ipsos gjennomførte 8. og 9. april, svarte sju av ti at de mener det er forsvarlig at det omdiskuterte forbudet fjernes. I en måling som Kantar utførte for TV 2 i forrige uke, svarte imidlertid 86,5 prosent av de spurte at de støttet hytteforbudet.