Hytteeiere betaler godt for snøfrie tak

VOSS: Hytteforbudet og mye snø, har gjort denne sesongen travel for de profesjonelle snømåkerne.

Det er knapt et menneske å se i fjellbygda Myrkdalen i Voss kommune, selv om påskeværet er upåklagelig.

Dalen har over 600 hytter, og i en vanlig påske ville skianlegget og skiløypene fylles av flere tusen påsketurister.

– Nå er det helt stille. Alt er stengt, og de som kommer opp er stort sett bare opp for å se til hytten, sier Lars Rørbakken.

Måker tak

Hovedsakelig driver Rørbakken med vaktholdtjenester. Denne sesongen har mye av arbeidet gått til å patruljere hyttefeltene på nattestid. Og måke hyttetak.

– Samtidig som hytteforbudet ble innført, kom det enormt med snø. Det har gjort at vi har hatt en travlere sesong enn ellers, sier han.

– Svetten renner!

Det er nå over fire uker siden regjeringen innførte forbud mot å overnatte på hytten, dersom hytten ligger utenfor egen hjemkommune.

– Flere steder har det vært over tre meter snø. Ett hyttetak tar gjerne mellom 10 og 12 timer, så man må nesten like snø, sier Rørbakken.

Avhengig av størrelse på taket, er startprisen på et måket tak 4000 kroner. Den profesjonelle snømåkeren og strongman Rørbakken ser på det hele som trening.

IKKE ALENE: Selv om det nesten ikke er folk i Myrkdalen, er ikke Rørbakken alene på jobb. Her sammen med hundene Ufo og Frans. Foto: Erlend Vikene
IKKE ALENE: Selv om det nesten ikke er folk i Myrkdalen, er ikke Rørbakken alene på jobb. Her sammen med hundene Ufo og Frans. Foto: Erlend Vikene

Bare denne sesongen har firmaet hans måket over 80 hyttetak – for hånd.

– Svetten renner! Det er helt sinnssykt tungt arbeid, sier han.

Dagstur for å se til hytten

Og selv om skiannlegget, cafeene og afterskien selvsagt var stengt, hadde en og annen hytteeier likevel lagt langfredagen til Myrkdalen.

De fleste tok turen for å sjekke hvordan det sto til med egen, eller naboens hytte.

– Det virker som at folk har vært veldig flinke og tatt forbudene på alvor. Vi har i alle fall fått langt flere oppdrag i år enn andre år, sier Rørbakken.

– Men vi gleder oss til å få folkene tilbake. Nå er det nesten som en spøkelsesby.