Ekspert: Oljekutt er ikke nok til å stoppe prisfallet

Selv om verdens oljeproduserende land blir enige om å gjennomføre kutt, tror én ekspert dette ikke vil være nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 14. fredag startet G20s virtuelle møte, der også Norges olje- og energiminister Tina Bru (H) deltar.

Møtet skjedde på initiativ av det internasjonale energibyrået (IEA) og det saudi-arabiske formannskapet i G20, og formålet var å finne ut hvordan man skal stabilisere energimarkedet, som er kraftig rystet av koronaviruset.

– Vi har aldri sett etterspørselen falle så fort på så mange steder samtidig, sier oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto til TV 2.

– Fallet i oljeprisene har skjedd raskere enn noensinne, og det er dramatisk, fortsetter hun.

Også oljeministeren kaller situasjonen ekstraordinær:

– Situasjonen i oljemarkedene er ekstraordinær som følge av et brått og dramatisk fall i etterspørselen og tilhørende fallende oljepris, sier Bru til TV 2 før møtet.

G20 støtter oljekutt

I møtet deltok land som representerer 70 prosent av verdens oljeproduksjon, samt 80 prosent av forbruket.

– Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et unilateral norsk kutt i produksjon, forutsatt at en bred gruppe av produsenter kommer til enighet om å kutte, sier Bru.

Etter et ti timer langt videomøte torsdag ble landene i Opec og Russland enige om å gjennomføre et kutt i oljeproduksjonen på ti millioner fat per dag i mai og juni, omtrent ti prosent av det globale oljetilbudet.

– Forutsatt at avtalen mellom OPEC+-landene blir gjennomført, vil det være grunnlag for at Norge kan vurdere et slikt unilateralt kutt. I den sammenheng er dagens møte mellom G20-ministrene også viktig, sier oljeminister Bru.

Lørdag morgen melder NRK at USA og landene i G20 støtter avtalen.

I et utkast til en uttalelse sier medlemslandene at de «forplikter seg til å gjøre det som trengs, både individuelt og kollektivt» for å sikre at energisektoren ikke bukker under, skriver Financial Times.

Det ble likevel ikke konkludert med hvor store kuttene burde være, skriver CNBC.

– Ikke nok

Wiggen i Pareto tror etterspørselen vil gå ned til 22-25 millioner tønner per dag i andre kvartal i år.

– Et kutt på ti millioner tønner per dag er ikke nok, sier hun.

Norge står for om lag to prosent av den globale oljeproduksjonen.

Analytikeren tror oljeprisen vil holde seg lav de neste månedene, og tror den kan havne helt ned til 18 dollar fatet.

– Vi har for mye olje, og det er veldig vanskelig å lagre den raskt nok for en langsiktig løsning. Det vil ta tid å implementeres, sier hun.

USA og Mexico enige

Fredag melder presidenten i Mexico, Manuel Lobez Obrador, at landet har inngått en kuttavtale med USA, og at landet vil redusere produksjonen med 100.000 fat per dag, skriver Reuters. Ifølge NTB ville Opec-landene og andre oljeproduserende land i utgangspunktet at Mexico skulle redusere oljeproduksjonen sin med 400.000 fat per dag, men det ville ikke Mexico gå med på.

Mexicanske myndigheter sa de kun ville kutte med 100.000 fat per dag. Dette skal USA og president Trump ha gått med på. USA på sin side kutte sin produksjon med 250.000 fat per dag, ifølge Obrador.

Klar beskjed fra USA

I forkant av fredagens møte oppfordret USAs energiminister alle land om å bidra til kuttene.

– Dette er en tid der alle land må seriøst gjennomgå hva hver og en av dem kan gjøre for å rette opp ubalansen i etterspørselen og produksjonen, uttalte Dan Brouillette ifølge Reuters.

– Vi ber alle nasjoner gjøre alt de kan for å redusere overproduksjonen, fortsetter han.