HARDT PRESSET: Ambulansepersonell på jobb i Mount Vernon, New York
HARDT PRESSET: Ambulansepersonell på jobb i Mount Vernon, New York Foto: John Moore

Ambulansepersonell i New York:

Gravde frem kroppsdeler etter 9/11: – Dette er verre

Helsepersonell i New York jobber kontinuerlig med begrenset tid og ressurser for å redde pasienter med koronasymptomer.

I delstaten New York har over 200.000 fått påvist koronasmitte, og over 11.500 er døde.

Helsemyndighetene i New York City anslår at ytterligere 3700 er døde som følge av koronasmitte i byen, men at de ikke har fått påvist viruset og dermed ikke er med i statistikken.

Mange av de som omkommer dør hjemme, og ambulansearbeidere må med begrenset smittevernutstyr forsøke å redde koronasmittede personer.

Alarmsentralen i New York mottar vanligvis rundt 4000 oppringninger om helse daglig. Nå ligger tallet på rundt 7000, skriver Inquisitr.

Helsepersonell har sammenliknet New York med en krigssone. Hundrevis av ambulanser og arbeidere har blitt sendt til delstaten for å bidra, skriver CNN.

Alarmsentralen mottar nå langt flere henvendelser enn vanlig.
Alarmsentralen mottar nå langt flere henvendelser enn vanlig. Foto: John Moore/Getty Images/AFP

Lite tid og ressurser

Mye av behandlingen innebærer nærkontakt, noe som utgjør en smittefare for helsepersonellet. I tillegg er arbeidsmengden og tidspresset større.

Under pandemien har ambulansearbeidere fått nye retningslinjer som innebærer at de skal avslutte livreddende arbeid etter 20 minutter dersom det ikke er puls. I slike tilfeller blir pasienten heller ikke transportert til sykehus.

– I roligere tider ville vi prøvd å legge mer tid og ressurser i innsatsen. Jeg har møtt flere pasienter jeg egentlig ville prøvd å gjøre mer for, sier en ambulansearbeider som jobber i Brooklyn til The Daily Beast.

En ambulansearbeider sier det tøffeste med koronasituasjonen, er å måtte reise seg fra den avdøde og informere familien om at de avslutter gjenopplivingen.

– Du sier «jeg er lei for det, vi gjorde alt vi kunne, og jeg kondolerer». Det er tøft. Spesielt når du må gjøre det fire ganger på en kveld, sier vedkommende.

En ambulansearbeider desinfiserer en båre etter at ambulansen har fraktet en pasient med koronasymptomer i Yonkers, New York.
En ambulansearbeider desinfiserer en båre etter at ambulansen har fraktet en pasient med koronasymptomer i Yonkers, New York. Foto: John Moore/Getty Images/AFP
En ambulanse desinfiseres i Yonkers, New York.
En ambulanse desinfiseres i Yonkers, New York. Foto: John Moore/Getty Images/AFP

– Jeg gråter

Elizabeth Bonilla forteller at hun er svært emosjonell hver gang hun forlater en bolig etter å ha rykket ut.

– Jeg gråter, for det er så ekte, sier hun til NBC News.

– Folk vandrer rundt på utsiden, og de ser ikke det som vi ser på innsiden, legger hun til.

Hun har jobbet som ambulansearbeider i syv år, og forteller at hun har rykket ut til flere hjertestans den siste tiden enn hun har gjort gjennom hele sin karriere.

– Det ene sekundet har personen det helt fint, og det neste sekundet har vedkommende bare kollapset.

– Livredd

Til New York Times forteller ambulansearbeider Phil Suarez om utrykninger til store familier som bor tett i små boliger.

– Jeg er livredd, sier Suarez.

Phil Suarez har jobbet som ambulansearbeider i New York i over 20 år. Nå er han livredd.
Phil Suarez har jobbet som ambulansearbeider i New York i over 20 år. Nå er han livredd. Foto: Jessica Hill/The New York Times

Han har hatt jobben i New York City i 26 år. Han jobbet under terrorangrepene 11. september og tjenestegjorde i Irak.

– Jeg vet ærlig talt ikke om jeg kommer til å overleve dette. Jeg er livredd for hva jeg muligens har bragt med meg hjem, sier han.

Også Luis Lopez jobbet i New York etter terrorangrepene i 2001. Nå jobber han i Queens.

– Dette er verre enn angrepene 11. september, sier han til New York Post.

I etterkant av terrorangrepene jobbet Lopez med å søke gjennom ruinene etter World Trade Center.

Det gjorde han i fire måneder.

– Vi håpet å finne folk i live. Det skjedde ikke. Vi fant kroppsdeler. Vi brakte kroppsdeler til rettsmedisineren for å bli merket. Vi fant ringer, øreringer og klær. Det var forferdelig.

Helsepersonell henter en alvorlig syk pasient med koronasymptomer 6. april i New York.
Helsepersonell henter en alvorlig syk pasient med koronasymptomer 6. april i New York. Foto: John Moore/Getty Images/AFP

– Er der for å snakke

Til TIME forteller Alanna Badgley (28) at hun ikke lenger klarer å spise frokost før hun drar på jobb om morgenen. Hun er for nervøs til å få i seg maten.

28-åringen forteller om følelsen av å fortelle familien til pasienter med mistenkt koronasmitte, at de ikke kan være med sine kjære til sykehuset, og hvordan det er å være til stede når de forstår at nettopp dette øyeblikket kan være siste gang de noen sinne ser sin kjære i live.

Hun har begynt å forsøke å gjøre opp for det, ved å holde pasienten i hånden, eller stryke dem over ryggen, på vei i ambulansen. En mager trøst, men trolig bedre enn hva som venter på sykehuset.

– Jeg er der for å snakke med dem, og for å gi dem litt empati og medmenneskelighet i et øyeblikk der de er livredde, sier hun.

– Forferdelig

Luis Lopez beskriver det han ser når han rykker ut til koronapasienter som «forferdelig».

Mens terrorangrepet 11. september hadde grusomme konsekvenser, poengterer Luis Lopez at det skjedde raskt, og at man visste hva det dreide seg om.

– Med dette viruset vet vi ikke hva som skjer, sier han, og fortsetter:

– Er det mer utfordrende? Absolutt. Det er det å ikke vite hva som foregår bak døra.