FULLT: Mange folk hadde tatt turen ut i Maridalen i Oslo skjærtorsdag. Flere biler sto feilparkert og ble bøtelagt. Også om kvelden var det fortsatt mange ute i skogen.
FULLT: Mange folk hadde tatt turen ut i Maridalen i Oslo skjærtorsdag. Flere biler sto feilparkert og ble bøtelagt. Også om kvelden var det fortsatt mange ute i skogen. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Politiet med klar oppfordring til feststemte nordmenn

Politiet har fått inn en rekke meldinger om fest, fyll, bål og råning natt til fredag.

Påskefri og hytteforbud gjør at mange har lagt alternative ferieplaner denne påsken. Ikke alle løsningene faller i like god smak hos politiet.

– Ta dere sammen!!!

I Oslo tok mange på seg skiene og dro ut til både Maridalen og Grefsenkollen på dagtid, men langt fra alle var hjemme da mørket falt på.

Like over midnatt meldte politiet om at flere bål ble fyrt opp i området, til tross for at området er tørt.

– Vi minner om at det er gult farenivå for skogbrann på Østlandet. Ta dere sammen!!! skriver politiet på Twitter.

Politiet utdyper bålbrenningen overfor TV 2:

– Det har vært mange folk oppe i Marka, og mange har tent bål. En del av bålene var ganske store, og brannvesenet så seg nødt til å vurdere situasjonen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen.

Om oppfordringen på Twitter, sier Pedersen at folk må finne en balanse mellom en hyggelig og ansvarlig bypåske.

– Når det er så mange folk ute og så pass tørt som det er, så er vi nødt til å henstille folk til å være forsiktige. Slik unngår vi forhåpentligvis at det sprer seg, for det kan gå riktig galt når forholdene er sånn som de er.

Mye feststøy

Også i bykjernen har Oslo-politiet hatt nok å gjøre natt til langfredag.

– Vi har hatt mange meldinger på støyende fester og høy musikk, så mange at vi ikke rekker å dra på alle. Men folk er stort sett greie når vi tar kontakt og respekterer at de må dempe seg, sier Pedersen.

Operasjonslederen sier politiet var forberedt på ekstra støy i forbindelse med påsken.

Store rånetreff

Mens Oslo-politiet har måtte stri med bål og fest, har råning skapt hodebry lenger øst i landet. Store samlinger med 50-100 biler har ført til mange klager og utrykninger for politiet.

– Det har vært mange hendelser. Det er rånemiljøet som samles, de har ikke noe Sverige å reise til nå. Det har spesielt vært i Telemark og Hønefoss-området, med opptil 100 biler som er samlet, sier operasjonsleder Erik Gunnerød til TV 2.

Mens politiet har rykket ut på flere meldinger om støy fra rånere, sier Gunnerød at bilistene sjelden blir på samme sted særlig lenge. Dette gjør det vanskelig å stanse bråket.

– Det har roet seg litt nå, men vi får nok en del flere utover natten, sier operasjonslederen til TV 2 klokken 02.15.

Klar oppfordring

Også festglade ungdommer har gjort livet hektisk for politiet.

– Vi merker ekstra pågang som følge av myndighetenes smitteverntiltak, spesielt i forbindelse med påsken. Enkelte slipper opp og spesielt ungdom samles på steder og fester og drikker, sier Gunnerød.

Operasjonslederen forteller om samlinger på opptil 200 festglade ungdommer, og har en klar oppfordring til de som vurderer å lette på smitteverntiltakene i påsken.

– Vi vil oppfordre folk til å bruke sunn fornuft. Vi er ikke overrasket, men det virker som om folk slipper opp i påsken. Mer alkohol betyr dessverre mindre fornuft, og vi ber om at folk fortsetter å følge retningslinjene gitt av myndighetene, sier operasjonslederen.

– Tærer på tålmodigheten

Også i Trøndelag har man merket mer aktivitet enn normalt torsdag natt.

– Det har vært flere klager mange steder i fylket, spesielt ved bensinstasjoner og utenfor kjøpesenteret. Dette er gjengangene, det er ikke bare et problem i påsken, men hele året. Når det er sagt har det vært mer av dette nå enn de forrige ukene, sier operasjonsleder Ebbe Kimo til TV 2.

Også Kimo tror myndighetenes restriksjoner fører til økt uro i påsken.

– Det er tradisjon for Sverigeturer her, så når de ikke kan gjøre det må de finne på noe annet. Det begynner kanskje å tære litt på tålmodigheten. Påskekyllingene er ute og bruser med fjærene, sier Kimo.