– Hvis jeg hadde gitt opp, ville jeg kanskje vært i ghettoen på Jamaica og solgt dop

Da ting så som tøffest ut for Start i kvalikdramaet mot LSK, steg giganten Damion Lowe frem. Nå forteller han – og åtte andre – sin versjon av dramaet i ny episode av «Tidenes kamp».

Se «Tidenes kamp - LSK-Start» på TV 2 Sumo nå!

Datoen er 11. desember 2019.

På storskjermene på Åråsen før kampstart står det «Historiens viktigste kamp».

Fra første oppgjør har gjestene Start med seg 2-1 i bagasjen, men et heltent hjemmelag snur på eget gress hele kampen om Eliteserie-tilværelsen på hodet.

Lillestrøm leder hele 4-0 over Start når en liten halvtime gjenstår av oppgjøret.

Og mens vertenes spillere og supportere feirer som gale, reklameskilt går over ende og gjestesupportere forlater arenaen, samler Start-profil Damion Lowe sine lagkamerater til samling i bunn på det vinterfrosne Åråsen-gresset.

– Jeg er den eldste av ni søsken. Det gjorde meg til en leder. Jeg sa: «Gutter, hør etter. Det ender ikke som dette. Vi trenger bare et mål», forteller Lowe i den nyeste episoden av serien «Tidenes kamp» på TV 2 Sumo.

Se «Tidenes kamp - LSK-Start» på TV 2 Sumo nå!

Kunne endt opp i ghettoen - så venner miste livet

Der beretter også jamaicaneren, som kommer fra et røft miljø i Kingston, om hvordan erfaringene han hadde med seg i livet fra før fikk ham til å opptre rasjonelt i ett av spillerkarrierens tøffeste øyeblikk.

– «Never say die». (Aldri gi opp, journ.anm) Det er en mentalitet jeg har vokst opp med. Jeg hadde en tøff og utfordrende oppvekst. Jeg så ting som skjedde rundt meg. Jeg så venner som døde. Hvis jeg hadde gitt opp, ville jeg ikke vært her nå. Jeg ville kanskje vært i ghettoen i Jamaica og solgt dop eller gjort ulovlige ting. Dette var bare nok en utfordring i mitt liv. Jeg pustet dypt. I det tøffeste øyeblikket i karrieren min, jobbet hjernen på høygir, forteller han.

Også lagkameraten Martin Ramsland, som skal få en svært så sentral rolle i oppgjøret, husker øyeblikket der Lowe tok tak i det rystede Start-laget.

– Damion tar en ganske sentral rolle der og får samlet oss. Det er mange som prøver å si noe, men Damion har en stor og sterk stemme. Vi har spilt en time uten å skape noe som helst, så nå må vi faktisk prøve noe nytt, forteller marnadølen.

Ba til Gud om scoring

Avgjørelsen der Lowe og lagkameratene – uten instrukser fra trenerbenken – legger om på det hele og snur et umulig utgangspunkt til ett av norsk fotballs mest episke comeback, vil aldri bli glemt hos noen av dem som har hjerte i en av de to leirene.

Disse forteller sin historie:

  • Tom Nordlie, LSK-trener
  • Frode Kippe, LSK-spiller
  • Fredrik Krogstad, LSK-spiller
  • Morten Galåsen, LSK-supporter
  • Trym Hogner, LSK-supporter
  • Nils Terje Andersen, prest og LSK-supporter
  • Martin Ramsland, Start-spiller
  • Damion Lowe, Start-spiller
  • Kenneth Mayer, Start-supporter

– Det er to ting i livet mitt som er veldig stabilt. Det er kirken, som har holdt på i 2000 år, og Lillestrøm, som aldri rykker ned, sier prest Nils Terje Andersen, som sammen med de LSK-trofaste supporterne Morten Galåsen og Trym Hogner bidrar for å fortelle hjemmefansens versjon av det utrolige som foregikk.

LSK stod nemlig med 45 strake år uten nedrykk fra norsk fotballs øverste nivå, og så lenge ut til å valse over et rystet Start-lag på vei mot nok en sesong i det ypperste selskap. Svært religiøse Lowe, som leser Bibelen hver dag og ber tre ganger om dagen, forteller hvilke tanker som gikk gjennom hodet hans etter hvert som LSK-målene rullet inn og Eliteserie-plassen så umulig ut.

– Gud, jeg vet ikke hva som foregår. Ingenting fungerer. «Vi trenger bare ett mål, Gud. Vær så snill, la oss få ett mål? For jeg vet at hvis vi får ett mål, så får vi to, og de vil få panikk», mimrer han.

Se hele «Tidenes kamp» på TV 2 Sumo nå, der du også får se blant annet situasjonen som kunne sendt Lowe i garderoben med rødt kort tidlig og Start-profilen fortelle om øyeblikket der han skjønte at Gud var på laget hans denne kvelden! OBS: Spoiler alert i de siste avsnittene!

Fra Start-leiren får man også høre fra mangeårig supporter Kenneth Mayer, som allerede lenge før den største dramatikken tiltok gjorde klar avtalen som gikk på hvordan han og kameratene skulle unngå trafikken hjem ved å forlate Åråsen før kampstart.

Kippes mareritt

Med LSK-øyne skildrer også Tom Nordlie, Fredrik Krogstad og Frode Kippe, som alle stod med beina godt plantet i dramatikken, de utrolige drøyt 100 minuttene på Åråsen fra desember på hvert sitt vis.

– Fra å være den beste avslutningen du kunne få, så ble det den verste. Da er det tungt, selv om det bare er fotball. Der og da føles det som at livet er over, forteller Kippe.

FIKK EN ROLLE: Frode Kippe spilte sluttminuttene av det utrolige oppgjøret.
FIKK EN ROLLE: Frode Kippe spilte sluttminuttene av det utrolige oppgjøret. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

LSK-veteranen skulle egentlig innpå for å trygge ledelsen, men tre kjappe Ramsland-scoringer i løpet av seks minutter snudde det hele på hodet. I stedet ble det fem ordinære pluss ti overtidsminutter på Kippe, men i stedet for sjansebonanza og heltestatus rant avslutningen av oppgjøret ut i desperasjon, publikumstumulter, bluss og tilløp til kaos.

– Du ser folk står og griner, du ser folk er ekstremt forbanna og du ser folk som nærmest er i sjokktilstand og nærmest ikke har noen reaksjon på noen ting. Bare en totalt tomhet. For mange så er nok dette her den verste dagen i deres liv, oppsummerer LSK-supporter Hogner.

Se alt av dramatikk i «Tidenes kamp» på TV 2 Sumo nå!