ADVARER: Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener det er viktig at vi forbereder oss på nye smittebølger.
ADVARER: Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener det er viktig at vi forbereder oss på nye smittebølger. Foto: Fredrik Hagen

Kommer med advarsel til nordmenn: – Da er vi ille ute

Vi har kontroll på epidemien, er helseminister Bent Høies budskap til nasjonen. Samtidig advarer nå FHI-sjef Camilla Stoltenberg mot å tro at den største smittebølgen er bak oss.

Mens helseminister Bent Høie (H) denne uken fikk hele Norge til å trekke et lettelsens sukk, advarer nå FHI-direktør Camilla Stoltenberg mot å tro at vi har sett den største smittetoppen.

– Det bør vi ikke tro, fordi vi bør holde årvåkenhet for at vi kan få nye topper, og de kan bli store og komme ut av kontroll. Slutter vi å tenke på det, er vi ille ute, sier Stoltenberg til TV 2.

– Har vunnet tid

Det var mandag denne uken helseminister Bent Høie konstaterte at epidemien i Norge nå er under kontroll.

På spørsmål om hva helseministerens beskrivelse egentlig betyr, svarer Stoltenberg etter en tenkepause:

– Høie er den rette til å svare på det, men slik jeg oppfattet det betyr det at vi har fått reproduksjonstallet under én. Det betyr at vi har vunnet tid og at smittespredningen er lav og på vei ned, sier FHI-direktøren.

Hun sier Norge må forberede seg på en ny oppblusning av viruset, og sier det er realistisk og sannsynlig at det vil skje.

– Vi regner med at dette vil gå i bølger, sier Stoltenberg.

– Ville du brukt ordet kontroll?

– Det er fullt mulig å bruke det ordet om den situasjonen, fordi det er en situasjonen vi ikke har hatt tidligere.

Dagen før Høie presenterte budskapet, var dette en av anbefalingene fra Folkehelseinstituttet til helseministeren:

«Risikokommunikasjonen om denne epidemien må styrkes, og befolkningen må forberedes på at epidemien vil komme, og mange vil da bli syke og noen alvorlig syke».

I risikorapporten kommer det også frem at FHI regner med en «oppstart» av en covid-19-epidemi i løpet av året:

«Vi regner med at Norge vil gjennomgå en covid-19-epidemi med sannsynlig oppstart for alvor i løpet av året. Helsekonsekvensene og belastningene på helsetjenesten blir store», står det i FHIs oppdaterte risikovurdering.

– Må følge påleggene

Høie forsvarer fortsatt sin beskrivelse av situasjonen.

– Er det litt tidlig å si at vi har kontroll?

– Vi har kontroll på smittespredningen nå, men jeg sa også tydelig at det skal lite til å miste kontrollen. Derfor er det viktig at når vi har investert så mye alle sammen, må vi investere like mye i å beholde kontrollen. Derfor er det viktig at vi følger påleggene og anbefalingene som gjelder smittevern, sier Høie til TV 2.

– Når forventer du at smittetoppen kommer?

– Det avhenger av hva som blir utviklingen videre. Klarer vi å holde smittetrykket under én, er det i realiteten at det ikke blir noen særlig topp. Går den over én blir det en økning i antall smittede, sier helseministeren.

KONTROLL NÅ: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)
KONTROLL NÅ: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Farlig strategi

Et aktuelt spørsmål nå er om Norge utsetter en større smittebølge, som befolkningen uansett må gjennom for at flere skal bli immune.

– Det kan det være, i den forstand at det er en idé om at man oppnår flokkimmunitet, men det er så stor usikkerhet om den immuniteten etter koronavirusinfeksjonen, så det er en farlig strategi, sier Stoltenberg.

Hun sier det er stor usikkerhet om hvilken form for immunitet vi kan få.

– Jeg kjenner ikke til noe land hvor man har det som mål, men man har jo et håp om at man vil opparbeide immunitet i befolkningen slik at man for eksempel kan gå ut i arbeid hvis man har gjennomgått smitte. Det er ikke mulig nå å si så mye om immuniteten, fordi det tar lang tid før vi faktisk vet hvordan den vil fungere. Vi vet ikke hvor spesifikk den vil være. Vil det bare være de variantene av viruset vi har nå? Vi vet ikke hvor stor variasjon det vil være i befolkningen og vi vet ikke hvor lenge den vil vare, så flokkimmunitet er et litt tilslørende begrep selv om det er viktig, sier FHI-direktøren.

– Er vi avhengig av strenge tiltak helt til vi får en vaksine?

– Vi er avhengig av omfattende tiltak og så langt har vi hatt veldig strenge tiltak. Nå jobbes det med å se om de tradisjonelle smitteverntiltakene, som å teste mange og mer omfattende enn man har gjort, drive smitteoppsporing og isolering av syke, kan fungere. Det er krevende det også, men det er mer skånsomt av å stenge ned samfunnet.