King har snudd om PL-spådom

Får han rett, kan Liverpool-fansen puste lettet ut.

Da TV 2 snakket med Bournemouth-spissen på Skype for tre uker siden, tippet han at Premier League ville bli nullet ut.

Da var ligaen bare utsatt til 30. april. Siden er den blitt utsatt på ubestemt tid.

Nå har pipen fått en annen lyd hos Joshua King.

– Jeg håper den fullføres. Det er så mye penger på spill, at jeg har vanskeligheter for å tro at de kommer til å nulle ut ligaen, sier 28-åringen til TV 2 etter en treningsøkt i Oslo.

Svimlende sum på spill

Skulle sesongen ende opp med ikke å bli fullført, vil det koste skjorten for klubbene.

Premier League-sjef Richard Masters har estimert følgende, ifølge nyhetsbyrået AP: Spilles det ikke flere kamper, vil Premier League-klubbene tape minst én milliard pund. Det tilsvarer 12,7 milliarder kroner etter dagens kurs. En stor andel av pengene ligger i gigantiske TV-avtaler.

KNIPE: Bournemouth ligger utsatt til i Premier League. Kings lag er på 18. plass, bak Watford og West Ham med marginalt svakere målforskjell.
KNIPE: Bournemouth ligger utsatt til i Premier League. Kings lag er på 18. plass, bak Watford og West Ham med marginalt svakere målforskjell. Foto: Tolga Akmen

– Det er pengene som er involvert i hele systemet og hva som er rettferdig. Skal Liverpool vinne ligaen, hvem skal rykke opp, hvem skal rykke ned ... jeg tror Premier League kommer til å gjøre alt i sin makt – og det er jeg helt enig i – for å prøve å fullføre ligaen, spår King.

Pengene rår

TV 2s fotballekspert og tidligere Premier League-stopper Brede Hangeland er enig i Bournemouth-spissens argument.

– Jeg har tenkt hele veien at det koster for mye, og er for kompliserende, å nulle ut ligaen. Det er klart lettest å spille ferdig for alle parter. Jo mer man setter seg inn i kompleksiteten, jo mer åpenbart er det at den rette løsningen er å spille ferdig sesongen, mener Hangeland.

Et annet argument Hangeland trekker frem, er rettferdigheten. Skal Liverpool få tittelen, og hvem skal rykke opp og ned? Først og fremst står imidlertid avgjørelsen på pengene, tror han.

Brede Hangeland, TV 2s fotballekspert.
Brede Hangeland, TV 2s fotballekspert. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

– Fotballen og Premier League må være kapitalisme i omtrent sin reneste form. De fleste avgjørelser tas med bakgrunn i økonomi. Hvis de nuller ligaen, er det krise for spillere, klubber, TV-selskaper og alle hovedinteressentene når det gjelder økonomi.

– Jeg tror det sitter så ekstremt langt inne å nulle ... da må det være at verden omtrent ikke står til neste påske, sier Hangeland.

En nøkkeldato som påvirker utfallet, er 16. juli, ifølge Daily Mail. Da utløper angivelig avtalen med TV-selskapene for inneværende sesong. Det kan igjen bety enorme summer tapt for Premier League. Derfor skal toppene ha et håp om å spille siste serierunde 12. juli, skrev avisen for en uke siden.

Det vanskelige scenarioet

Skulle sesongavslutningen dra langt ut, kan den likevel ende opp med å bli nullet, spår Joshua King.

– Det er også en mulighet for at den kan bli nullet ut, fordi den kan bli flyttet helt til neste sesong. Og da har de kanskje ikke noe valg, mener Bournemouth-spissen.

Hangeland er av en annen oppfatning. Han tror Premier League vil komme til en ny enighet med TV-selskapene ved et slikt scenario. Da for å slippe å havne i det han mener vil bli et kaos uten like.

– Du kan bare tenke deg: Alt som handler om å avbryte og nulle ligaen fører med seg et ras av krangling, juridiske problemstillinger og rettssaker. Det er klart enklere for alle å bli ferdige med det, slår TV 2s fotballekspert fast.

Fnyser av Kane-utspill

Flere har tatt til orde for at utsettelsen ikke bør gå utover neste sesong. Blant dem Tottenham-kaptein Harry Kane.

– Å forskyve neste sesong ser jeg ikke mange fordeler med, lød det fra målsniken for om lag en uke siden.

Hangeland rister på hodet.

– Argumentet med at neste sesong starter 15. august, er helt irrelevant. Å spille ferdig denne sesongen og sikre seg rettighetene og økonomien, er åpenbart viktigere enn at neste sesong skal starte til den og den datoen, kontrer han.

Koronaviruset i Storbritannia

Det kanskje aller viktigste spørsmålet, er når det faktisk vil åpnes for fotball i Storbritannia. Under en pressekonferanse torsdag uttalte fungerende statsminister Dominic Raab at en avgjørelse om videre tiltak vil bli tatt i neste uke. Det skriver BBC.

David Shukman, redaktør på forskningsfeltet i BBC, spår at regjeringen først vil lette på tiltakene godt ut i mai – og kanskje ikke før i begynnelsen av juni.

Ifølge Sky var det torsdag 61.516 registrerte smittetilfeller i Storbritannia, hvor av 7111 dødsfall.