SERIEANMELDELSER: Anmelder Camilla Laache anbefaler en rekke serier å se i tiden som kommer - blant annet Netflix-serien
SERIEANMELDELSER: Anmelder Camilla Laache anbefaler en rekke serier å se i tiden som kommer - blant annet Netflix-serien "Mindhunter". Foto: Patrick Harbron/ AP/ NTB scanpix

Lengter du etter en ny true-serie eller gode krimserier? Her er vår anmelder sine beste tips

True crime-serien «Atlanta's Missing and Murder» er opprørende, interessant og smart, mener anmelder Camilla Laache, som også anbefaler krimserier som er lette å sluke.

Med påskeferie og en hverdag som er preget av mye innetid, lengter mange etter gode serier å benke seg foran. Anmelder Camilla Laache har plukket ut et par favoritter.

«Atlanta's Missing and Murder: The Lost Children»

Mellom 1979 og 1981 forsvant minst 28 afroamerikanske barn og unge voksne, de fleste funnet drept.

Saken er et mørkt kapittel i Atlanta og USAs historie, og har blitt kraftig kritisert for dårlig etterforskning og for at det ble satt inn for lite ressurser og altfor seint. Wayne Williams ble dømt for to av mordene, men mange tror feil mann ble tatt og at det var en politisk dom, for å stilne begynnende opptøyer og for å få Atlanta tilbake til «normalen».

«Atlanta's Missing and Murder» er interessant på mange plan. Den starter med det store bildet, hvilken type by Atlanta er og hvilken historie den har. Det er et smart og nødvendig grep, for drapsaken bør sees i lys av byens historie. Atlanta er en spennende by i seg selv. Det er en by som er blitt sett på som en suksesshistorie for afroamerikanere.

Atlanta hadde en av de første afroamerikanske ordførerne i USA, en afroamerikansk politisjef, gode afroamerikanske universiteter og en blomstrende industri. Som en av de intervjuede sier: Atlanta er virkelighetens Wakanda. En så stor krimsak ville dermed se dårlig ut for Atlantas glansbilde og gryende vekst.

Samtidig ligger byen i staten Georgia, i Sørstatene, med store motsetninger. Ku Klux Klan sto sterkt og det var mye fattigdom utenfor byens middelklasseområde. Serien klarer å vise hvor viktig det store bildet er for at Wayne Williams ble dømt. Den konkluderer aldri, men viser hele tiden ulike perspektiver og innfallsvinkler. Det er et stort antall mennesker som er intervjuet, politietterforskere, advokater, vitner, Williams selv og ikke minst mødrene til de drepte guttene, som i årevis har kjempet for rettferdighet for sønnene sine. Ingenting er svart-hvitt, og det fører til at vi som seer blir dratt fra den ene siden til den andre. Utover i serien får man det ene øyeblikket troen på at Wayne Williams faktisk er morderen, før det ene etter det andre «beviset» blir tilbakevist, og etter hvert sjokkerende opplysninger kommer fram.

«Atlanta's Missing and Murder: The Lost Children» er en serie som tar ofrene og de etterlatte på alvor. Det er tungt, trist og opprørende, samtidig er det en medrivende, smart og troverdig serie. Terningkast 5.

Om du ønsker en lettere, mer underholdningsbasert true-crime, kan du sjekke ut anmeldelsen til den crazy snakkis-serien «Tiger King».

«Mindhunter» (Netflix)

«Mindhunter» er en knakende god krimserie og sesong 2 tar faktisk for seg Atlanta-forsvinningene fra FBIs perspektiv. Om du heller ikke har sett sesong 1 av «Mindhunter» er denne serien en sterk anbefaling.

I sesong 1 møter vi FBI-etterforsker Holden Ford, som sammen med makker Bill Tench starter med profilering av seriemordere, på slutten av 70-tallet. De intervjuer blant annet den bestialske morderen Ed Kemper, veldig godt spilt av Cameron Britton.

Serien tar seg god tid til å bygge opp historien og rollefigurene, og den blir mer og mer spennende etter hvert som vi kommer under huden på dem. Bra skuespillere i alle ledd og fin kjemi mellom de to FBI-makkerne.

Sesong 2 fortsetter der sesong 1 slapp. Nå har de utviklet profileringssystemet og begynt å ta det i bruk, mest gjennom etterforskningen av Atlanta-drapene. I andre sesong er det færre intervjuer, men vi møter blant annet Charles Manson. Det er fortsatt gode rollefigurer, og vi blir mer kjent med FBI-duoen, og psykologen som er blitt med i teamet. Gjennom mer innblikk i privatlivene deres får vi se hvordan etterforskernes personlige opplevelser påvirker jobben.

I «Mindhunter» ser vi ingen av mordene som blir beskrevet, men det er likevel nok av guffen stemning gjennom å høre seriemordere beskrive handlingene deres og hvorfor de har handlet som de har gjort. Sesong 2 er i likhet med den første sesongen både medrivende, smart og interessant.

«Manhunt: Unabomber» (Netflix)

Når du har sust deg gjennom «Mindhunter», passer det perfekt å starte på «Manhunt: Unabomber», som foregår rundt 20 år senere, der vi virkelig ser FBIs profileringsarbeid i praksis. Her følger vi FBI-etterforsker James Fitzgerald (Sam Worthington) sin jakt på terroristen Ted Kaczynski (Paul Bettany), kalt Unabomberen.

Da Kaczynski ble arrestert i 1996 hadde han anonymt plassert eller sendt hjemmelagde bomber til tilfeldige ofre gjennom 17 år. Tre mennesker ble drept og 23 skadet. Jakten på Unabomberen var en av de dyreste og mest omfattende i FBIs historie, og ble til slutt tatt ved at profileringsekspert Fitzgerald fant ledetråder i Kaczynskis eget manifest. «Manhunt: Unabomber» er spennende fortalt, med både gode skuespillere og rollefigurer. Hele sesong 1 ligger på Netflix.

«Manhunt: Deadly Games» (Sumo)

Nylig kom sesong 2 av Manhunt, med nytt plot, og nye rollefigurer og skuespillere. Sesong 1 og sesong 2 kan altså sees helt uavhengig av hverandre. I «Manhunt: Deadly Games» skal vi til OL i Atlanta i 1996, der sikkerhetsvakt Richard Jewell oppdager en bombe på en arena og redder mange mennesker. Han blir først hyllet som en helt, men blir dermed utpekt som mistenkt av FBI som er opptatt av å løse saken kjapt. I serien følger vi hans kamp for å renvaske seg. Samtidig smeller en ny bombe, og vi følger ATFs bombeekspert Earl Embry og hans makker sin jakt på den egentlige gjerningsmannen. Serien er full av gode skuespillere. Cameron Britton som spiller Ed Kemper i «Mindhunter» er igjen glitrende som sikkerhetsvakten og syndebukken Richard Jewell og man får sympati med han fra første øyeblikk. Det er en godt fortalt historie, med ulike synsvinkler, både fra Jewell og moren, fra FBI-etterforskerne, fra pressen og ATF-agentene. Hele «Manhunt: Deadly Games» ligger på Sumo.