KORONA: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.
KORONA: Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Korona-håndteringen i Norge skal granskes

Regjeringen vil granske beredskapen og sin egen korona-håndtering.

Regjeringen tar nå initiativ til en full gransking av beredskapen før koronakrisen, og håndteringen av koronakrisen.

I et møte mellom statsminister Erna Solberg og koronakomiteen på Stortinget onsdag, startet dialogen mellom regjeringen og stortinget om hvordan en slik gransking skal organiseres.

Avgjørelsen kommer dagen etter regjeringen annonserte en gradvis gjenåpning av det norske samfunnet, og nesten en måned etter Norge innførte de mest inngripende tiltakene siden andre verdenskrig.

– Egen kommisjon

Solberg sier til TV 2 at regjeringen har forpliktelser i forbindelse med beredskapslovgivningen, som sier man skal evaluere alle store hendelser.

– Med den størrelsen som vi nå har i forbindelse med koronakrisen, tror vi at vi evaluerer dette med en egen kommisjon, sier statsministeren til TV 2.

Etter det TV 2 forstår vil regjeringen granske både hvor forberedt Norge var på en pandemi av denne typen, og sin egen håndtering av situasjonen i form av smitteverntiltak.

Gransker ikke pengebruken

Men pengebruken skal i første omgang ikke være noen del av granskingen, siden de økonomiske effektene trolig vil vare i flere år. Dette vil måtte komme senere, er regjeringens holdning.

Hittil er det etablert statlige låneordninger for over 150 milliarder kroner for å unngå konkurser og sikre det norske næringslivet.

Under møtet med koronakomiteen varslet også statsministeren at regjeringen ønsker å forlenge den såkalte Korona-loven, som gir regjeringen vide fullmakter til å endre norsk lov gjennom hastevedtak.

Velkommen ...etter!

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre påpeker at Arbeiderpartiet allerede har bedt om en gransking av hvordan Norge var forberedt på å møte en pandemi og erfaringer med håndteringen av korona-krisen. Han ønsker derfor velkommen at regjeringen nå vil sette ned en slik granskingskommisjon.

– Det er nødvendig å trekke lærdommer av både beredskap og kapasitet i møte med smittsomme sykdommer. Korona-viruset vil utfordre oss i lang tid framover og Norge kan måtte håndtere liknende situasjoner igjen. Vi ser fram til å se regjeringens forslag til mandat og sammensetting av kommisjonen og vil gi våre innspill til begge deler, sier Støre til TV 2.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er positiv til en bred gransking av hele korona-situasjonen.

– Jeg håper også at regjeringen inviterer partiene på stortinget i diskusjonen både om mandatet, og innspill til mulige medlemmer av en granskingskommisjon, sier Arnstad.

Også Frp imøteser en gransking:

– Vi synes det er fornuftig med en gransking, og klokt å igangsette tidlig, sier partileder Siv Jensen.