TURMAT TIL STORE OG SMÅ: Wenche elsker å være ute i skogen, og deler sine turmatfavoritter.
TURMAT TIL STORE OG SMÅ: Wenche elsker å være ute i skogen, og deler sine turmatfavoritter. Foto: Foto : Torstein Ihle/ Privat

Disse rettene kan du tilberede hjemme og ta med på tur

Hva med å prøve pizzasnurrer, pinnebrød eller fylte tortillalomper til lunsj i dag?

Wenche deler sine beste oppskrifter til hvilken mat du kan ta med deg i tursekken eller på grillen hjemme i hagen.

Pizzasnurrer med tomatsaus eller pesto

Disse er gode nystekte, men egner seg også godt til frysing. Denne oppskriften utgjør cirka 24-26 stk, avhengig av størrelse.

Uten melk: bruk vann eller melkeerstattning som tåles. Sløyf osten i fyllet.

Uten egg: erstatt egg med ¼ - ½ dl vann.

Glutenfritt: Bytt hvetemel med et glutenfrie melet du bruker. Bruk litt olje på bakebordet og hendene når du baker ut de glutenfrie pizzasnurrene.

Deig:

  • 50 g gjær
  • 6 dl «fingervarmt» vann
  • ½ dl olje, gjerne olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • Ca 1 ½ l grovbakstmel eller ca. ¾ l hvetemel og ca. ¾ l sammalt hvete eller fibramel.

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (tørrgjær blandes i melet), tilsett salt, sukker og olje. Elt inn mel til en glatt og smidig deig. Elt i 5-10 minutter for hånd. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Dekk til bakebollen og la deigen heve 40-45 minutter.

Ta den ferdighevede deigen ut på et melet bakebord og del deigen i to. «Klapp» eller kjevle ut hver del til et rektangel på ca 30x40 cm.

Smør over tomatsaus eller pesto (se egne oppskrifter). Dryss over revet ost og eventuelt skinke/pinjekjerner. Rull sammen til en fast pølse. Skjær opp i ca 1 ½ cm tykke skiver. Sett på bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og la etterheve 40-45 minutter.

Stek i varm stekeovn 225 grader på midterste rille i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Tomatsaus: lag selv eller bruk ferdig på glass

  • 1 løk, finhakket
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 ss olje
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 paprika, finhakket
  • 1 boks knuste/hakkede hermetiske tomater
  • 1-2 ts sukker eller honning
  • 2 ts tørket oregano/ pizzakrydder/ basilikum
  • Salt, pepper

Surr finhakket løk og hvitløk i olje i stekepannen til løken er blank. Tilsett tomatpuré og la det steke et par minutter, før finhakket paprika i terninger tilsettes sammen med hermetiske tomater og krydder. Kok opp og la sausen trekke i minst 20-30 minutter uten lokk. Smak ev til med mer krydder, salt og pepper

Du kan også fylle pizzabollene med pesto. Lag selv eller bruk ferdig pesto på glass.

Pesto:

  • 2 ss pinjekjerner (stekt lett i panne). Kan sløyfes ved allergi
  • Bladene fra 1 stor potte basilikum eller persille. Eventuelt en blanding av friske krydderurter eller 1 ss tørkede urter
  • Ca 1 1/2 dl olivenolje
  • Ca 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerne i en stekepanne til de er gylne, uten å bli «brune». Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding. Spe med olje i en tynn stråle. Tilsett revet ost helt til slutt. Smak til med salt.

Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 8-10 dager.

Pinnebrød:

Bruk samme deig som til pizzaboller, men lag med kald væske. Lag deigen hjemme før du går ut på tur. Ha litt nøytralolje i en stor boks med lokk eller frysepose/pose på 4-6 liter, eventuelt med «zip lock». Legg i deigen og knyt/lukk igjen posen.

Deigen heves i minst 6-8 timer (avhengig av hvor kaldt det er ute).

Skal du ut på en kort dagstur, kan du lage deigen med lunken væske.

Steking:

Ta litt av deigen og trill ut til en langstrimmel. Surr godt rundt tuppen på en pinne (ikke for tynn pinne, da vil den brekke). Stek over glørne. Vil du lage en søt variant, kan du ha sukker og kanel i en pose/boks. Rull pinnebrødene i blandingen før de stekes over bålet.

Fylte tortillalefser eller potetlefser/ lomper

Forbered hjemme før du går på tur og varm over glørne.

Smør et godt lag kremost med urter på tortillalefser eller potetlefser. Fordel over et tynt lag pesto. Legg over noen skinkeskiver og eventuelt noen skiver gulost (kan sløyfes) . Rull lefsene godt sammen. Pakk i aluminiumfolie. Smør/pensle gjerne folien med litt smør eller olje før lefserullen pakkes inn, da fester de seg ikke til folien. Før servering, legg de foliepakkede lefserullene over/i varme glør i 10-15 minutter.

Du kan også steke de i stekeovnen på 225 grader.

Krydret turgløgg til små og store

Bruk solbærsaft, blåbærsaft eller bringebærsaft, bland ut med litt vann til du får en saft med god smak.

Hell i en kasserolle. Tilsett 3-4 biter hel kanel, eventuelt noen hele anis og 3-4 skiver appelsin med skall (skrubb og skyll appelsinen før den deles opp). Rosiner kan også tilsettes i gløggen. Varm opp gløggen til kokepunktet og la den trekke i 8-10 minutter før den serveres i kopper/krus.