KLARE TIL INNSATS: Mannskapet på redningsskøyta «Sundt Flyer» er Rune Pedersen, skipper, Jonas Johannesen, styrmann og Bjarni Hentze, maskinsjef.
KLARE TIL INNSATS: Mannskapet på redningsskøyta «Sundt Flyer» er Rune Pedersen, skipper, Jonas Johannesen, styrmann og Bjarni Hentze, maskinsjef. Foto: Tim Børresen/Redningsselskapet

REDNINGsskøytene manglet smittevernutstyr:

Styrmann lager eget beredskapsutstyr

LOFOTEN (TV 2): 3D-printeren går på høygir hos Redningsselskapets stasjon i Svolvær. Målet er å produsere 500 komplette ansiktsmasker til bruk på Redningsselskapets båter.

Inne på stasjonen til mannskapene på redningsskøyta «Sundt Flyer» i Svolvær går to stykk 3D-printere på høygir.

Ut kommer bøyler som skal brukes til å feste masker som skal beskytte mot dråpesmitte.

– 3D-printerne går kontinuerlig. Hver åttende timer er det bare å plukke av en bolk med bøyler fra hver av de. Selve montering tar jeg innimellom rutinejobben og oppdrag, forteller Jonas Johannesen, overstyrmann og redningsmann på redningsskøyta «Sundt Flyer» i Svolvær.

Designet egen versjon

Ideen kom da han hadde fri fra vakt og fulgte med på hvilket smittevernutstyr redningsskøytene skulle få ombord.

Han la merke til at det ikke kom ansiktsvisir.

PRINTER PÅ HØYGIR: Kapasiteten er 120 i døgnet. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet
PRINTER PÅ HØYGIR: Kapasiteten er 120 i døgnet. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet

Johannesen så at privatpersoner over hele verden produsert fester til ansikts-visir på dugnad for å dekke etterspørselen.

Hjemme hadde han tre 3D-printere. To av disse ble da flyttet til Redningsselskapets stasjon i Svolvær.

– Masker for beskyttelse mot dråpesmitte er vanskelig å få tak i, og de som eksisterte fungerte ikke ideelt for de mange bruksområdene til redningsmannskapene, forteller han.

Derfor har han designet en forbedret modell som er raskere å produsere og som gir mulighet til å produsere flere om gangen.

Visiret er lettere på vekt og det passer bedre til hjelmen de bruker under ulike oppdrag.

EGET DESIGN: Styrmann Jonas Johannesen har laget en modernisert utgave. FOTO: Jonas Johannesen/Redningsselskapet.
EGET DESIGN: Styrmann Jonas Johannesen har laget en modernisert utgave. FOTO: Jonas Johannesen/Redningsselskapet.

Han kan produsere opptil 120 stykker i døgnet.

– Da jeg begynte produksjonen og fikk snakket med HMS-sjefen i Redningsselskapet, var de veldig interessert i å få produsert flere også til de andre redningsskøytene, forteller Jonas Johannesen.

Skal lage 500 ansiktsvisir

Han har til nå sendt ut en pakke med 100 komplette visir til Redningsselskapet sentralt for distribusjon.

200 komplette bøyler venter på at visir skal bli levert.

– 3D-printerne går for fullt og produserer bøyler hele døgnet, helt frem til jeg får beskjed om at Redningsselskapet har fått nok, sier Jonas Johannesen

– Hva sier kollegaen dine på «Sundt Flyer» om produksjonen din?

– De er positive til at de får bedre beskyttelse under oppdrag. Utenom det har de nok ikke merket så mye til produksjonen, da montering har skjedd på kveldstid når det har vært rolig, sier redningsmannen.

100 BØYLER: Målet er å få laget 500 komplette ansiktsvisir. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet
100 BØYLER: Målet er å få laget 500 komplette ansiktsvisir. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet

Utstyret er lagd for bruk i Redningsselskapet og for deres ansatte.

– Redningsselskapet er glade for at vi har kreative og løsningorienterte ansatte som deltar på dugnaden, sier Eirin Heddeland, kommunikasjonrådgiver i Redningsselskapet.

– Det å bidra når det trengs som mest er det vi gjør i Redningsselskapet. Så jeg synes det er flott å kunne hjelpe til å øke sikkerheten for oss og de vi hjelper, sier Johannesen.

Mannskapet på «Sundt Flyer» har allerede brukt utstyret.

– Ja, vi har brukt utstyret flere ganger. Vi har en del ambulanseturer, og da bruker vi komplett verneutstyr. Visirene har vi hengende på stolene klare til bruk når det trengs, forteller han.

Manglet smittevernutstyr

– Før korona-utbruddet har vi ikke hatt bruk for denne typen utstyr, så behovet startet etter at krisen startet, sier Johannesen.

<b>ALLEREDE I BRUK</b>: Smittevern-visirene henger godt synlig og tilgjengelig om bord på redningsskøyta. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet
ALLEREDE I BRUK: Smittevern-visirene henger godt synlig og tilgjengelig om bord på redningsskøyta. Foto: Jonas Johannesen/Redningsselskapet

Om bord i redningsskøytene har mannskapene hel vernedrakt med hette, hansker, ansiktsvisir og respirator (munnbind).

– Om vi har nok utstyr vil tiden vise. Det er leveringsproblemer på hele linja med utstyr til alle som trenger det, og vi vet ikke hvor lenge krisen vil vare.

– Når det gjelder maskene, så vil jeg gjøre mitt for å holde redningsselskapet med den typen utstyr, forteller styrmannen.

Hvis man ser bort fra verneutstyr og andre tiltak man har gjort i forhold til korona-pandemien, så er jobben ombord på redningsbåtene akkurat den samme som før.

– Vi gjør det som skal til for å berge liv og verdier. Vi stiller nok likt i tankegang med de fleste i forhold til å bli smittet, men vi i redningsselskapet, både lokalt og sentralt, har gjort mange tiltak for å minimere mulighetene for å bli smittet, sier Jonas Johannesen, overstyrmann og redningsmann på «Sundt Flyer».