KRITISK: USAs president Donald Trump var svært kritisk til Verdens Helseorganisasjon under tirsdagens pressekonferanse. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS
KRITISK: USAs president Donald Trump var svært kritisk til Verdens Helseorganisasjon under tirsdagens pressekonferanse. Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Trump vil stanse støtten til Verdens Helseorganisasjon

President Donald Trump sier han vil holde tilbake den økonomiske støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO) fordi den mislyktes i å stanse pandemien.

På den daglige pressekonferansen tirsdag kveld sa Trump at han ville «holde kraftig tilbake» på finansieringen av FN-organet, som får mesteparten av støtten fra nettopp USA.

Handlet for sent

Trump mener organisasjonen burde erklært viruset en pandemi tidligere.

– De gjorde en feil, de glapp. De burde visst, og de visste trolig. Vi skal undersøke det nøye, sa Trump om WHOs håndtering av spredningen av koronaviruset.

Presidenten sa videre at USA kommer til å holde tilbake penger.

– Vi kommer til å holde kraftig tilbake på pengene og se hva som skjer, sa Trump.

Korrigerte seg selv

På direkte spørsmål fra reportere i salen avviste presidenten like etterpå at han vil snurpe igjen pengesekken.

– Jeg sier ikke at vi vil gjøre det, men vi vil se på om vi skal stoppe tilskuddene, svarte han.

Trump anklager organisasjonen for å være «Kina-vennlige», og mener WHO bør rette et mer kritisk blikk mot Kinas rolle i utbruddet. Trump har tidligere omtalt koronaviruset som «Kina-viruset», og kritisert kinesiske myndigheter for mangelfull informasjon.

– Det virker som om WHO er veldig Kina-vennlige. Og det er en forsiktig måte å si det på, sa presidenten.

Han viser videre til at WHO ikke støttet reiserestriksjonene USA innførte for reisende fra Kina og Europa.

– WHO støttet ikke stengningen. Dersom vi ikke hadde stengt grensene, hadde vi hatt flere hundre tusen flere døde, sa Trump.

Han modererte likevel kritikken han hadde kommet med tidligere i pressekonferansen og sa at WHO er utsatt for mye kritikk.