SKEPTISK: TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror Eliteserien vil bli fullført vinteren 2021 slik situasjonen er nå.
SKEPTISK: TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror Eliteserien vil bli fullført vinteren 2021 slik situasjonen er nå. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

– Vil få store vansker med å fullføre Eliteserien i 2020

Rosenborg-leder kontrer.

Eliteserien hadde planlagt oppstart 23. mai.

Tirsdag ettermiddag ble det imidlertid bekreftet et forbud mot store idrettsarrangementer til 15. juni, som betyr at den norske toppfotballen må utsettes igjen.

Dermed utgår hele mai – den absolutt beste fotballmåneden, ifølge Rosenborgs daglige leder.

– Det er selvfølgelig langt fra optimalt, og det går på økonomi og alt rundt. Men liv og helse er overordnet, og det er derfor det er tatt grep. Fotballen er bare en del oppi det hele, sier Tove Moe Dyrhaug til TV 2.

– Hva har utsettelsen å si for Rosenborg?

– Det er klart at jo lengre det går, jo mer vil det ha å si, svarer hun.

Tror serien fullføres i vinter

Utsettelsen vil dessuten si at de norske fotballtoppene vil få store vansker med å fullføre Eliteserien i løpet av 2020. Det mener TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Sånn så det ut fra før av òg, men for hver dag de mister, jo verre blir det. For å klare å fullføre årets sesong, må de også spille i 2021. Jeg tror ikke det er andre alternativer, sier Mathisen.

Han mener at sesongen bør fullføres i løpet av vinteren 2021, selv om det betyr kulde og dårlige baneforhold.

– De kan ikke lesse på med et langt tettere kampprogram. Det vil ikke være bra for spillernes helse. Men jeg tror fortsatt den blir fullført i 2021, for de norske klubbene har ikke råd til å spille færre kamper enn full sesong på grunn av TV-pengene, påpeker den tidligere Start-profilen.

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, mener derimot at 30 kamper lar seg gjøre.

Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg.
Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

– Det er fullt mulig. De scenarioene er allerede sett på, og det er fullt mulig å spille 30 kamper om vi kommer i gang før 1. juli. I andre ligaer er det ganske vanlig å spille to kamper i uken, understreker Dyrhaug.

Og tilføyer:

– Selvfølgelig må sommermånedene brukes til å komme i gang, og det er en kabal som skal gå opp med NM-kamper og e-cupkvalik. Man må dele ut kortene på nytt igjen.

Slik svarer toppene

Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) jobber med flere scenarioer. Ifølge VG gir to av alternativene mulighet for å spille ferdig sesongen i 2020. Leder i NTF, Cato Haug, holder kortene tett til brystet.

– Planen vår nå er å sitte rolig i båten til over påske. Det er en del ting som må avklares, så får vi komme tilbake med hva som er løsningen når vi har den, sier Haug til TV 2.

– Er det mulig å spille ferdig 30 kamper og cup fra 15. juni?

– Som jeg sier, må vi vurdere forholdene. Vi hadde lagt opp til 23. mai, så nå får vi en beskjed som endrer det. Men vi har bestemt oss for ikke å kommentere noe før etter påske, svarer Haug.

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, vil ikke diskutere på nåværende tidspunkt hvorvidt det er mulig å spille 30 kamper i år. I likhet med Haug varsler han mer informasjon etter påske, når NTF og NFF har utarbeidet ulike scenarioer.

– Vi jobber tett sammen om dette, og skal ha et møte i morgen blant annet, sier Haug.

– Vil være katastrofalt økonomisk

Moe Dyrhaug sier at hun tror den siste utsettelsen kom brått på de fleste, og krysser fingrene for at serien faktisk kommer i gang i juni.

– Vi ønsker selvfølgelig også publikum, men ser at det kan være krevende. Jeg tror nok de første rundene i Eliteserien vil bli spilt uten publikum, konstaterer Rosenborgs daglige leder.

Mandag uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog at idrettsarrangementer kan gå for tomme tribuner ut hele 2020. Det er et scenario som får norske klubber til å skjelve.

– Det er ikke tvil om at det vil være katastrofalt økonomisk, både for Rosenborg og andre klubber. Men situasjonen er veldig uklar og endrer seg dag for dag og uke for uke. Vi må forholde oss til det som skjedde i dag, og får håpe at vi kommer i gang igjen i juni og med publikum så fort som mulig, slår Dyrhaug fast.

– Bedre enn fryktet

Daglig leder i Sarpsborg 08, Espen Engebretsen, er på sin side lettet over utsettelsen til 15. juni.

– Dette var ikke avskrekkende, men heller lys i tunnelen, sier Engebretsen.

– Bedre enn fryktet, altså?

– Ja, min første tanke er at dette er bedre enn fryktet. Nå skal vi bruke påsken på å gå gjennom litt ulike scenarioer, men som sagt: Nå skimter jeg lys i enden av tunnelen, svarer han, uten å ville svare på flere spørsmål.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, er også ordknapp om den siste utsettelsen.

– Hovedfokuset vårt er at vi får gjennomført 30 runder i Eliteserien innenfor de nødvendige rammene for smittevern som myndighetene setter til enhver tid. Når det gjelder seriestart, forholder vi oss til fortløpende informasjon fra NFF. Eventuelle tiltak vurderes også fortløpende, men nå skal vi bruke påsken på å få detaljer knyttet til den informasjonen som kom i dag, skriver hun i en sms til TV 2.

Dette er idrettstiltakene

Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

– Det betyr at fram til 15. juni vil det ikke kunne avholdes noen idrettsarrangementer, sa Raja.

– Vi vil ta en ny beslutning senest første uke i mai, som vil gjelde for resten av sommeren. Det vil gjelde alle typer idrettsarrangementer, både store og små. For å skape forutsigbarhet for arrangørene vil vi allerede tidlig i mai signalisere hva slags helseråd som vil gjelde.

Raja antydet at det ikke ser lovende ut for arrangementer resten av sommeren.

– Jeg har i dag hatt møte med representanter for idretten, orientert om regjeringens beslutning og gjort dem bevisst om at det kan bli en lignende beslutning for resten av sommeren. Den er ennå ikke tatt. Vi vil ha et bredere grunnlag før vi bestemmer det, men det er nok vanskelig å se for seg at arrangementer kommer til å gå som planlagt i sommer, sa han.