Disse tiltakene gjelder etter påske: – Vi må åpne opp samfunnet gradvis

De strenge tiltakene nordmenn har levd under de siste ukene, myknes opp noe over påske.

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og helse- og omsorgsminister Bent Høie inviterte tirsdag til pressekonferanse for å informere om regjeringens videre håndtering av korona-pandemien allerede tirsdag klokken 16.

Se hele pressekonferansen øverst i saken.

Også Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet var til stede under pressekonferansen.

Takker nordmenn

Det har vært knyttet stor spenning til hvorvidt de strenge tiltakene som stengte barnehager og skoler, stengte frisørsalonger og hytteforbudet ville forlenges eller ikke.

– I denne tiden har vi bedt om mye fra dere alle. Folk er isolert, og dette har vært krevende, sier statsminister Erna Solberg, og legger til at hun antar alle vil være med på dugnaden også videre.

– Disse dagene har vist Norge på sitt aller beste. Samtidig har denne krisen en stor pris. Mange har mistet livet, og det preger enkeltpersoner og næringslivet kraftig økonomisk, sier Solberg.

Solberg sier regjeringen nå har besluttet å åpne opp samfunnet gradvis. Følgende nye tiltak vil gjelde etter påske:

Barnehager og skoler

 • 20. april: Barnehagene kan åpne. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Barnehagene kan bruke tiden frem til 27. april.
 • 27. april: Skolene åpner for 1. – 4. trinn i grunnskolen. Skolefritidsordningen åpner også. Videregående skoler åpner for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
 • 27. april: Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte. Studenter og ansatte i rekrutteringsstillinger som er helt i sluttfasen av sine studier og prosjekter, og som er helt avhengige av utstyr på lærestedet, kan få komme tilbake til universiteter, høgskoler og fagskoler fra 27. april.
 • Hytter:
 • 20. april: Forbudet mot å overnatte på fritidseiendom oppheves. Virksomheter:

 • 20. april: Mange helsefaglige virksomheter med en-til-en-kontakt, som fysioterapeuter og psykologer, har ikke hatt mulighet til å drive sin virksomhet fullt ut. Nå vil de kunne drive mer som vanlig dersom forskriftsfestede krav om smitteverntiltak følges. Det skal utvikles bransjestandarder i samråd med Folkehelseinstituttet og bransjen.
 • 27. april: Tjenester med en-til-en-kontakt som frisører og hudpleiere vil kunne holde åpent hvis de oppfyller krav om smitteverntiltak. Før gjenåpning skal det utvikles smittevernkrav i samarbeid mellom bransjen og Folkehelseinstituttet. Dersom bransjeavtale om smittevern kan overholdes, kan også slike virksomheter åpne tidligere enn 27. april.

Andre tiltak

 • Foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis. Dette iverksettes raskt.
 • Forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juni.
 • Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.
 • Kommunene pålegges å sørge for at de som skal i karantene eller isolering kan oppholde seg på hotell eller annet sted anvist av kommunen.
 • Sykehusene skal forberede for normal drift etter påske. Helsedirektoratet skal sammen med fylkesmennene arbeide for at kommunene gjenoppretter normal aktivitet i helse- og omsorgstjenesten. Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.

– Vær forsiktige

Statsministeren understreket at nordmenn ikke må bli mindre forsiktige framover, og at andre smitteverntiltak fremdeles gjelder. Hun oppfordrer alle til å se på situasjonen som et langdistanseløp.

– De som kan jobbe på hjemmekontor må fortsatt gjøre det. Vi må fortsatt være gode på å holde avstand, vaske hendene og hoste i albuekroken. Alle som opplever symptomer skal holde seg hjemme. Regler om karantene og isolasjon må respekteres like strengt som før, sier Solberg og fortsetter:

– Begynner vi å bli uforsiktige i hverdagen, kan spredningen av viruset komme ut av kontroll, og igjen kan vi bli nødt til å stramme inn på tiltakene. Det nytter ikke med skippertak i smittevern, her må vi vise utholdenhet, sier hun.

Statsministeren tror ikke vi kan gå tilbake til situasjonen før 12. mars før året er omme.

– Helt vanlig, sånn som det var før, kommer ikke til å skje i 2020. Vi skal vaske mye hender resten av året også, og det er vanskelig å gi et estimat på når vi kommer så langt, sier hun.

Hun understreker også Norge må bli enda bedre på å sette folk i karantene, smittesporing og testing av mistenkte koronatilfeller.

Solberg fikk også spørsmål om hvorfor ikke barnetog og 17. mai-arrangementer allerede nå avlyses.

– Jeg tenker vi har mange flinke 17.-mai komiteer, de må tenke annerledes, men det er jeg sikker på at de klarer å gjøre. Også jobbes det med hvordan vi kan bygge noen felles ting på 17. mai over hele landet som gjør at vi kan binde oss litt sammen i en litt annen tid. Men akkurat smittebegrensninger til ulike arrangementer er vi ikke ferdige med, de tingene må vi se litt nærmere på, men sikker på at vi kan finne noen veldig gode måter å feire 17. mai på, sier Solberg.

– Under kontroll

Helseminister Bent Høie uttalte mandag at Norge per nå har koronaepidemien under kontroll.

– Tall fra Folkehelseinstituttet viser at en koronasmittet person nå i gjennomsnitt smitter 0,7 annen person. Vi har fått epidemien under kontroll, sier Høie.

Han advarte likevel mot å ta gleden på forskudd, for epidemien kan blusse opp igjen. En topp kan komme i juli og oktober om viruset får spre seg videre.

– Vi har fortsatt en epidemi, sa Høie.

Under pressekonferansen tirsdag understreket Høie at selv om hytteforbudet er opphevet fra 20. april, skal man fremdeles følge rådet om å unngå unødvendige reiser.

– Dette gjelder også hytter i andre kommuner enn din egen, sier han.

Gradvis åpning

Kunnskapsminister Guri Melby sier at det er fint å snart kunne åpne skoler og barnehager igjen.

– Men dette må gjøres på en forsvarlig måte, så vi slipper å måtte stenge igjen, sier Melby.

Hun understreker at skoler og barnehager derfor får tid på seg etter påskeferien til å gjøre alt klart til åpning.

– Og det er ikke sikkert ting vil bli som før 12. mars. Det kan være noen ikke får fulle dager, at ting gjennomføres i mindre grupper, men for mange er det bra å få komme seg tilbake. Derfor mener vi det er viktig og riktig å gjøre dette gradvis, og å derfor starte med de minste barna, der det også er vanskeligere å gjennomføre hjemme-skole, sier hun.

Hun sier også det er et mål at alle barn skal være tilbake på skolen i løpet av våren.

Annerledes 2020

Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog sa også til TV 2 tirsdag at vi må forberede oss på et annerledes 2020.

– Jeg tror det vil være behov for tiltak rundt det vi kaller sosial distansering i ganske lang tid fremover, men hvor kraftfulle de vil være, vil avhengige av hvordan vi lykkes med å dempe eller slå ned smittespredningen. Jo lavere vi kommer, jo lettere er det å frigjøre seg fra de omfattende tiltakene, sier helsedirektøren.