TOMME TRIBUNER: Helsedirektøren spår tomme tribuner ut 2020. Det kan bli dramatisk for toppklubbene.
TOMME TRIBUNER: Helsedirektøren spår tomme tribuner ut 2020. Det kan bli dramatisk for toppklubbene. Foto: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN

Dyster spådom har skapt uro

Flere klubber frykter milliontap – nå vil de ha egen redningspakke.

SISTE: Tirsdag ettermiddag bekreftet

Mandag sa helsedirektør Bjørn Guldvog at det kan bli vanskelig å gjennomføre store idrettsarrangementer med publikum til stede i uoverskuelig fremtid.

– Vi vil få mer og mer kunnskap som gjør at vi kan løse dette med publikum, seter og avstand på en annen måte enn vi gjør i dag, men at vi raskt skal tilbake til det å sitte tett ved siden av hverandre i store forsamlinger, blir forholdsvis lenge til. Når jeg sier forholdsvis lenge, mener jeg ut 2020, sier helsedirektøren, sa helsedirektøren.

Det har skapt uro blant Eliteserie-klubbene.

– Hvis man ikke kan ha tilskuere hele sesongen, så forventer jeg en redningspakke. Fotballen er arbeidsplassen for veldig mange og viktig for veldig mange. Mange sier at fotballen ikke er viktig, men den er faktisk det. Så det bør komme en redningspakke spesifikt for idrett på toppnivå, sier daglig leder i Stabæk Jon Tunold til TV 2.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen.
Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Han får støtte av daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen.

– Jeg håper myndighetene ser at man må kompensere for tapte inntekter, hvis ikke vil dette få konsekvenser for klubber. Det er ikke bare 90 minutter som betyr noe. Det betyr noe for byen og regionen de representerer. De vil virkelig miste noe, og det vil få store konsekvenser. Jeg håper og tror at myndighetene jobber med tiltakspakker som gjelder tapte inntekter. Jeg vil i hvert fall oppfordre dem til å jobbe med det, sier Johannesen til TV 2.

Dramatisk situasjon

Tirsdag påpekte fotballpresident i NFF, Terje Svendsen, at fotballforbundet mottar daglige bekymringer fra norske fotballklubber.

Forrige uke behandlet Stortinget krisepakke til idretten og frivilligheten på 700 millioner kroner. Pakken skal dekke over deler av tapene.

– Den økonomiske situasjonen er så dramatisk og alvorlig at fotballen er avhengig av ordninger og tiltak som sikrer at vi fortsatt har bærekraftige klubber når situasjonen normaliserer seg. Vi ber ikke om doble bidrag, men at vi i likhet med andre næringer får hjelp til å komme over kneika, sier Svendsen.

Også norsk hockey står på kanten av stupet. Generalsekretær i Hockeyforbundet, Ottar Eide, sier de nå er avhengig av en redningspakke for å kunne overleve.

– Hvis vi skal overleve, hvis klubbene skal overleve, så må det tilføres penger til veldig mange som driver på topp- og breddenivå. Hvis det ikke kan komme fra publikum, så må det komme på en annen måte. Da må det være noen ordninger, sier Eide til TV 2.

Han påpeker at den pakken som har kommet nå ikke åpner opp for alle typer tapte inntekter som knytter seg til arrangement, men at den derimot kun knytter seg til en liten del av inntektene som er knyttet til et arrangement.

– Jeg kan vanskelig se for meg at vi ikke skal ha publikum

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF), Leif Øverland, sier de etter påske vil jobbe frem den beste løsningen sammen med Eliteserie-klubbene.

– Vi har sagt at vi skal starte opp 23/24. mai – med, uten, eller delvis med publikum. Så har vi alternative planer i juni, juli og august. Man skal være forsiktig med å være for optimist, men jeg er det, sier Øverland til TV 2.

– Jeg kan vanskelig se for meg at vi ikke skal ha publikum på de kampene. Etter påske vil vi jobbe sammen med klubbene om hvordan man finner praktiske løsninger for å overholde smittervernløsningene, påpeker Øverland.

Vil gjennomføre sesongen

Daglig leder i både Brann og Stabæk sier at det viktigste er å få gjennomført sesongen.

– Publikumsinntektene er livsgrunnlaget til enhver klubb i toppfotballen. Skal vi spille uten eller med begrenset publikum, så vil det ha stor betydning for oss, det er ingen tvil. Men det viktigste er å få spilt en full Eliteserie, sier daglig leder i Brann Vibeke Johannesen.

– Jeg har ingen formening om når vi sannsynligvis kan starte, men jeg håper vi kan starte i mai/juni, eventuelt uten tilskuere. Det viktigste er å få gjennomført sesongen, blant annet på grunn av TV-avtaler og lignende, sier daglig leder i Stabæk Jon Tunold.