VILLE VISE ALLE: Tiril Sjåstad Christiansen (25) åpner opp om tyngre tider i programmet Påskereisen på TV 2 onsdag.
VILLE VISE ALLE: Tiril Sjåstad Christiansen (25) åpner opp om tyngre tider i programmet Påskereisen på TV 2 onsdag. Foto: Skjermbilde / TV 2

Derfor satset Tiril sjåstad Christiansen alt på idretten:

– Virket ikke som pappa brydde seg like mye om meg

Som liten fikk Tiril Sjåstad Christiansen (25) alltid høre av familie og venner at det var broren, Vetle, som kom til å få en stor idrettskarriere. Da bestemte hun seg for å vise dem.

I TV 2-programmet «Påskereisen» tar programleder Karina Hollekim med seg fem kjente nordmenn på påsketur i snøkledde omgivelser på Savalen. I løpet av turen har de flere samtaler om øyeblikk og perioder som har formet dem i livet.

I første episode møter vi programleder og tidligere freeski-kjører, Tiril Sjaastad Christiansen.

Hun forteller åpenhjertig om veien frem til hun ble toppidrettsutøver – en vei som var langt fra enkel.

«Hun som aldri visste hva hun ville»

Som liten jente hjemme på Geilo, hadde Christiansen aldri drømt om å bli noen toppidrettsutøver. Faktisk hadde hun ikke peiling på hva hun ville drive med, fordi hun likte å gjøre så mye forskjellig.

– Jeg var hun som aldri visste helt hva hun ville da. Kjøpte meg hest, spilte fotball og håndball, spilte tre-fire instrumenter, og gikk på sang og dans. Jeg gjorde veldig mye forskjellig. Alle aktivitetstilbudene på Geilo tror jeg faktisk at jeg har vært innom, forteller hun i programmet.

Men vesle Tiril likte ikke å bli fortalt hva hun skulle satse på og hvordan hun burde trene.

– Jeg har alltid vært sta og egenrådig. Jeg likte ikke helt den der «sjefinga» til pappa. Han var veldig engasjert i Vetle, broren min, og skiskyting – og så syns jeg liksom bare det ble så mye. Jeg likte liksom å gå mine egne veier, og ikke alltid ha noen som skulle fortelle meg hva jeg skulle gjøre.

I 11-12-årsalderen fikk Christiansen interesse for freeski, etter at moren, som drev sportsbutikk, hadde fått inn en helt ny type ski.

– Jeg har jo stått på alpint og konkurrert der og stått masse på snowboard. Men jeg likte friheten, at jeg måtte utforske, teste og prøve meg fram. Det var ikke noe fasit, det synes jeg var kult, forteller hun og legger til:

– Og så var Tiril sjefen, det har jeg alltid likt!

Ville vise dem

Endelig hadde Christiansen funnet noe hun elsket å drive med. Samtidig innrømmer hun at mye av grunnen til at hun satset ekstra hardt på å bli best i idretten, var at hun hadde begynt å bli lei av enkelte kommentarer.

– Alle sa at det var Vetle som kom til å bli noe. Jeg fikk jo alltid høre av familievenner at «ja, Vetle kommer til å bli den neste Ole Einar Bjørndalen», og det var Vetle som liksom var flink på skolen, sier hun med alvor i blikket.

Men én ting gjorde ekstra vondt.

– Jeg så at pappa var ekstremt mye involvert i Vetle og skiskytingen. Det kjente jeg litt på, at det var litt tungt. Det virket ikke som han brydde seg like mye om meg, forteller hun gråtkvalt og tørker tårene.

– Så da ville jeg liksom bare vise de da, at «jeg kan jeg også».

Gjennombruddet

I 2013 skapte Christiansen for første gang overskrifter da hun som en foreløpig ukjent 18-åring klatret helt til topps i Aspen i USA, og vant datidens største konkurranse i freeskiverdenen, Vinter-X Games.

Drømmen hadde gått i oppfyllelse, og hun kunne ikke tro at hun hadde slått sine aller største idoler. Det var det visst mange andre som ble overrasket over også, ettersom Christiansen hadde fått siste billett til konkurransen i forkant.

Det skulle likevel gå noen år til før Christiansen for første gang følte at pappa var ordentlig stolt av henne.

I etterkant av gjennombruddet i Aspen, hadde hun flere gode sesonger med topplasseringer, og fikk endelig invitasjon til OL. Dessverre var hun uheldig på trening kun to måneder før avreisen, og skadet beinet så stygt at hun ikke hadde mulighet til å dra.

– Det var så stort for meg, jeg hadde liksom hatt dét året, og det var utrolig stort å skulle til OL som 18 år gammel. Jeg hadde trent så hardt for det og liksom motbevist alle som trodde at ikke jeg kom til å bli noen toppidrettsutøver, forteller hun og legger til:

– Og så bare raknet alt.

Seieren som forandret alt

Den enorme skuffelsen stanset ikke Christiansen fra å trene seg opp igjen, og i 2016 fikk hun en ny sjanse til å vise hva hun var god for, da X Games ble arrangert for første gang i Norge, i Oslo.

Hun gledet seg stort til å konkurrere i Big-Air-konkurransen på det enorme hoppet som var satt opp på Tøyen. Etter å ha måttet reise til de største konkurransene i utlandet hele tiden, var det stort å endelig få vise familie og venner, og flere tusen andre nordmenn, hva hun var god for. På hjemmebane.

– Jeg husker når jeg sto på toppen der før jeg skulle droppe inn, og jeg visste hvor mamma og de sto, og jeg ser de liksom der nede. Så hører jeg de roper «Tiril, Tiril», og da fikk jeg helt gåsehud.

Deretter gjorde hun et spektakulært hopp, som gav henne førsteplassen. Men selv om seieren i seg selv var stor, var det én ting som betydde alt for henne.

– Pappa har ikke alltid rost uten videre. Men når jeg vant der, så går pappa med skiene mine, hjelmen og medaljen og var så stolt. Det var kanskje første gangen jeg fikk skikkelig bekreftelse da, på at han var skikkelig stolt av meg, sier Christiansen mens tårene presser på.

– Det å kunne dele det med alle vennene mine og familien, du har reist ekstremt mye, gått glipp av mye. Så det å kunne gi noe tilbake, og vise de hvorfor jeg har ofret så mye – det var helt sjukt, avslutter hun.

Etter Vinter-OL i 2018 gav Christiansen seg på det norske landslaget. Siden den gang har hun prøvd nye karriereretninger som programleder, og kickstartet det hele ved å lede Idrettsgallaen 2019 sammen med Nicolay Ramm.

I år har hun også vært å se på TV 2 som programleder for «Farmen Kjendis», etter at Gaute Grøtta Grav gav seg.

Se Påskereisen på TV 2 onsdag til lørdag i påsken klokken 20.00.