Vil starte en forsiktig gjenåpning av Danmark

Danmark vil starte en forsiktig gjenåpning av samfunnet etter påske hvis danskene fortsetter å holde avstand. Store forsamlinger er fortsatt forbudt til og med august.

Det opplyser den danske statsministeren Mette Frederiksen under en pressekonferanse mandag.

– Regjeringen vil begynne å åpne barnehager, barnehager, fritidsordninger og skoleklasser fra førstekoletrinn til 5. klasse fra onsdag 15. april, opplyser statsministeren.

Elever fra 6. til 10. klasse holdes hjemme fram til 10. mai.

Pressekonferansen holdes én uke etter hun varslet at tiltakene muligens ville lettes etter påske.

Da ga hun beskjed om at danskene fortsatt må følge tiltakene mens de er iverksatt, for å sørge for at samfunnet kunne åpnes så tidlig som mulig.

Bekymret for avslappet holdning

Mandag sa en bekymret statsminister at flere i befolkningen så ut til å være mer avslappet rundt koronasituasjonen enn tidligere.

– En endring i vår adferd som individer kan få alvorlig betydning for hele vårt fellesskap, sier hun ifølge danske TV 2.

Den gradvise og kontrollerte åpningen annonsert mandag kveld er basert på de danske helsemyndighetenes faglige vurdering, opplyser statsministeren.

– Men det er én betingelse for at det er faglig forsvarlig, og det er at alle fortsetter å holde avstand, vaske hender og unngår å møte mange mennesker, la hun til.

Politiet opplyser om at de er klare med bøter og straff til dansker som ikke følger forbud om størrelse i forsamlinger.

Forbud mot forsamlinger

Statsministeren opplyser om at alle bedrifter som nå er stengt, vil holde stengt fram til 10. mai. Det samme gjelder for grensene, som forblir stengt. Det blir heller ingen eksamener for grunnskolen før sommeren.

Danmark opprettholder forbudet mot store forsamlinger til og med august. Det betyr at det ikke vil bli holdt noen festivaler eller store arrangementer i løpet av hele sommeren.

Det betyr blant annet at årets Roskilde-festival avlyses.

– Jeg vet det er en veldig trist beskjed å få. vi har mange ildsjeler som har stått på for ulike arrangementer og festivaler, sier hun.

Statsministeren legger til at alt hun har sagt under mandagens pressekonferanse fortsatt kun står på papiret.

– Det er fortsatt kun en mulighet. For det er opp til deg, meg og alle andre, om det overhodet kan bli virkelighet, sier Frederiksen.

Forventer stigning

Onsdag 11. mars innførte Danmark strenge tiltak for å begrense smitten i landet. Dagen etter gjorde Norge det samme.

Hittil er 4681 personer smittet av koronaviruset i Danmark, mens 187 personer har mistet livet. Under pressekonferansen ble det opplyst om at en pasient på intensivavdelingen må behandles i gjennomsnittlig tre uker.

– Med gjenåpningen forventer vi å se en stigning i sykdom og innleggelser. Men det er noe som kan håndteres innenfor de eksisterende rammene, sier Kåre Mølbak ved Statens serum institut (SSI).