Har startet opp igjen – naboklubber nekter

I Lyn er aktiviteten i gang igjen. Situasjonen er en helt annen i andre Oslo-klubber.

Organisert idrett er igjen tillatt i Norge – så lenge strenge smittevernsregler blir etterlevd.

– Jeg vil nesten si at det er et smittevernstiltak at vi har startet opp igjen med organiserte økter, sier styreleder i Lyn, Line Fiskerstrand Blekeli.

I breddeavdelingen til naboen Vålerenga er tonen en helt annen.

– Vi har aktive fra fire til 70 år. En stor mengde av disse vil ikke kunne følge retningslinjene fra myndighetene. Det er umulig. Du får ikke en åtteåring til å ikke gå inn i taklinger eller prøve seg på headinger. Derfor var ikke dette noen vanskelig sak for oss, sier Morten Grøndahl i Vålerenga.

Skeid følger etter

I likhet med de aller fleste Oslo-klubbene har de unnlatt å starte opp igjen med organisert aktivitet for breddeavdelingen. Skeid er en av disse klubbene.

– Vi tror det er vanskelig å gjennomføre treningene med de smittevernsreglene som gjelder nå, spesielt blant de yngre. Det gir en del utfordringer som gjør at vi ikke synes det er verdt å ta risikoen, sier styreleder i Skeid, Jørgen Bjerke.

– Det er mulig at man får det til på mindre steder, men Skeid er en Oslo-klubb. Oslo er episenteret for pandemien. Vi har opp mot 100 unger på hvert kull. At de skal komme seg hit, trene og dra herfra ... vi føler oss ikke trygge på at vi klarer å holde oss hundre prosent innenfor smittevernsreglene, forklarer han.

Unger kom til banen i hopetall

I Lyn har man valgt en helt annen strategi, blant annet fordi barn og unge kom til Kringsjå i hopetall da Oslo kommune omsider åpnet opp igjen banene for aktivitet.

– Da banene ble åpnet opp igjen, strømmet det veldig mange barn til banene. Det var tilnærmet litt kaos. Det gjorde at vi tok en fot i bakken og at vi ønsket å begrense antall lag på banen. Samtidig ønsket vi at alle skulle få lov til å spille fotball, sier Lyns Line Fiskerstrand Blekeli.

Løsningen ble at alle lag ble tildelt hver sin treningstid slik at det aldri er for mange spillere på banen. Reglene er strenge.

I tillegg til myndighetenes koronavettregler, har Lyn-lagene laget seg et eget sett med regler. Fokuset på smittevern er der hele tiden. På denne måten mener Lyn at de har bedre kontroll når idretten er organisert enn når den er uorganisert.

– Jeg tenker at vi er heldige som har fått til dette. Det krever mye å gjøre dette, kanskje 6-7 foreldre på et lag med 30 spillere, men det har vi fått til. Og da kan vi forsvare at vi gjør dette, sier Fiskerstrand Blekeli.

– Dere føler kanskje at dette er et smittevernstiltak?

– Ja, jeg vil nesten si det. I tillegg får man vært ute i sol og i aktivitet. Jeg merker at spillerne våre respekterer reglene, hevder hun.

Frykter presedens

En utfordring, kanskje spesielt i Oslo-fotballen, er at klubbene har svært ulike kull. Der en klubb kan ha 100 spillere på et alderstrinn, kan enkelte klubber ha ned mot 20 spillere.

Dessuten er det gjerne forskjell på hvor ressurssterke foreldrene er i de ulike årsklassene. Det mener Skeid potensielt sett kan være et kjedelig dilemma.

– Det skaper kanskje et internt press. Selv har vi nok årganger som helt sikkert kunne klart å starte opp igjen med hjelp av ressurssterke foreldre. Men vi har bedt alle om å avstå. Det kan jo for eksempel være at gutten i familien får lov å trene, mens datteren ikke får. Her i Skeid tenker vi da at det er én for alle, alle for én, sier Jørgen Bjerke.

Vil ha felles regelverk

Skeid-lederen hadde helst sett at alle klubber hadde hatt et felles regelverk de måtte forholde seg til.

– Det hadde ikke gjort noe. Vurdering og skjønn er vanskelig, det samme så du i hyttesaken der folk lurte på om de kunne sove i bilen utenfor hytta. Så ja, det hadde vært fint om fotballen sentralt hadde sagt hvordan vi skulle forholde oss til det, sier Bjerke.

Han forteller at Skeid kommer til å gjøre en ny vurdering av situasjonen i løpet av påsken. Enn så lenge er Lyn en av de få Oslo-klubbene som lar de aldersbestemte spille organisert.

– Jeg tenker at vi er heldige som har fått det til. Jeg er glad for at så mange foreldre er villige til å stille opp. Jeg er glad for at vi kan tilby aktivitet gjennom påsken, sier styreleder Fiskerstrand Blekeli.