Holmlia-gutten Haitam Aleesami har vært en viktig brikke i Lars Lagerbäcks prosjekt.
Holmlia-gutten Haitam Aleesami har vært en viktig brikke i Lars Lagerbäcks prosjekt. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Aleesami fikk røykesjokk i Italia: – Spillere røykte i pausen

Allerede den første dagen i Palermo fikk Haitam Aleesami kjenne på kulturforskjellene.

– Jeg skal ikke nevne navn, men det skjedde mye rart i Italia.

– Den første dagen min i Palermo, dro jeg til spillerhotellet, siden laget skulle spille treningskamp mot Marseille. Jeg spiste lunsj med spillerne, så gikk 7-8 av dem ut på en balkong for å røyke, mens trenerne så dem. Så jeg spurte Oscar Hiljemark om det var spillere eller ansatte og han svarte «Det er spillere, velkommen til Italia, du kommer til å bli vant til det.»

Det sier Norges landslagsback Haitam Aleesami til det franske nettstedet Get French Football News.

– Jeg pleide å gå på toalettet fem minutter før kampene våre, og da var det alltid de samme spillerne som stod og røykte. Til og med i pausene fikk vi fem minutters pause fra treneren, og da kunne man se noen av dem spurte inn for å ta noen drag fra sigarettene. Jeg tenkte det var helt sykt. Man kunne aldri sett det i Norge, England eller Spania. Jeg vet ikke om de var avhengige, eller om det bare var et ritual, sier landslagsbacken.

Fant seg aldri til rette

28-åringen tilbrakte tre sesonger i den italienske klubben før han forrige sommer signerte for franske Amiens.

– Etter tre år i Palermo trengte jeg stabilitet. For å være ærlig, så ønsket jeg meg bort fra Palermo allerede etter seks måneder. Jeg fortalte klubben at dette ikke var det jeg forventet da jeg signerte for dem. Det var så langt unna profesjonalitet. Vi hadde tre-fire sportsdirektører og hyppige bytter på trenersiden.

Holmlia-gutten mangler fortsatt fire måneders spillerlønn og regner egentlig aldri med å få dem. Han har fått beskjed om at det kan opp til fem-seks år før pengene er på konto, etter at Palermo gikk konkurs.

– Vi hadde aldri en sammensveiset gruppe. Trenere kommer og går, men spillerne forblir. Om man ikke er sammensveiset vil man aldri vinne kamper. Jeg fant ut at dette ikke var noe for meg. Noe av det første man lærer i Skandinavia er at laget kommer først, det var virkelig ikke tilfelle i Palermo.

Faren har vært viktig støttespiller

Aleesami som vokste opp på Holmlia i en marokkansk familie har aldri lagt skjul på at faren var et viktig forbilde i oppveksten.

– Jeg hadde krav hjemmefra om å prioritere skolen også. Jeg måtte ha en plan B. Det bidro til at jeg lærte mye om disiplin, disponering av tid og planlegging av dagene, sa 28-åringen til TV 2 i fjor.

– Var du flink på skolen også?

– Det kan man si. Jeg studerte på BI, også etter at jeg ble proffspiller i Fredrikstad. Jeg fikk meg en bachelorgrad i økonomi og administrasjon. Det gjorde pappa stolt og glad. Han var beinhard på dette med utdanning. Han sa «det er mitt ansvar som far å veilede seg. Du vet aldri med fotball, en skade kan sette deg ut av spill.» Men etter bachelorgraden var det bare fotball, sa Aleesami og smilte.