INGEN KJÆRLIGHET: Tidligere trener, Trond Fredriksen og John Arne Riise var meget uenige om bruken av sistnevnte i Aalesund.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
INGEN KJÆRLIGHET: Tidligere trener, Trond Fredriksen og John Arne Riise var meget uenige om bruken av sistnevnte i Aalesund.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Riise gir Trond Fredriksen skylden for karrierestopp

John Arne Riise mener han kunne spilt for Aalesund den dag i dag. 39-åringen gir tidligere trener Trond Fredriksen skylden for at det ikke er tilfellet.

John Arne Riise hadde planen klar. Han kom hjem til fødebyen Ålesund for å spille fotball på øverste nivå i Norge, han hadde begravd stridsøksa og nå skulle en fantastisk karriere avsluttes i oransje og blått.

Men kjærlighetshistorien endte i et brutalt brudd. I samtale med tidligere landslagskollega Brede Hangeland, forteller Riise om det han opplever som fotball-livets største nedtur.

– Jeg hadde en stor plan, sier Riise.

Hva var planen?

– At jeg skulle spille tre, fire, fem år i Aalesund og avslutte der jeg startet.

Det ble med tre måneder i oransje og blått.

Følte seg malplassert

Comebacket begynte bra. John Arne Riise, mannen som hadde opplevd det meste en fotballspiller kan drømme om, var tilbake. Entusiasmen i byen var på topp. Hele Fotball-Norge gledet seg til å se hva den tidligere Champions League-vinneren kunne utrette på hjemmebane. I norsk fotball. Men gjensynsgleden ble kortvarig.

TILBAKE: Riise var topp motivert for å gi alt for hjembyens klubb. Gleden ble kortvarig. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TILBAKE: Riise var topp motivert for å gi alt for hjembyens klubb. Gleden ble kortvarig. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

– Da jeg kom tilbake, fikk jeg beskjed om jeg skulle være nummer ti, spille i en tierrolle. Så ble det sentral midtbane – en posisjon jeg ikke har spilt i siden…, sier Riise, og tar en liten kunstpause.

– Da jeg kom tilbake, var det Trond Fredriksen som var trener. Han spilte jeg med da jeg var 13, 14, 15, 16, så jeg vet ikke om det var på sentral midtbane han husket at jeg var god.

Trond Fredriksen trente Aalesund fra 2015 til han fikk sparken i 2017. Riises tidligere sjef svarer følgende om valget klubben tok i bruken av stjernespilleren.

– Vi var åpne og ærlige med John Arne om posisjonen vi ville bruke ham i da vi hentet ham, sier Fredriksen til TV 2 Sporten.

– Han skulle enten spille som én av to eller én av tre på midten. Vi var inne på tanken om å bruke ham som midtstopper, men han var rett og slett ikke god nok, sier den tidligere treneren.

Motivasjonen forsvant

INGEN SUKSESS: Riises coemback i Aafk ble aldri en suksess. Her etter 0-1-tap for Sarpsborg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INGEN SUKSESS: Riises coemback i Aafk ble aldri en suksess. Her etter 0-1-tap for Sarpsborg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

Riise har alltid vært en av dem som har trent mest. Selv omtaler han seg som et produkt av noe talent og enorme mengder trening. Men da han kom tilbake til Aalesund, mistet venstrebacken motivasjonen til å legge ned arbeidet som kreves for å spille på toppnivå. Skylden legger han på Fredriksen.

–Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller – han knakk meg. Når du har en trener som ikke ser det alle andre ser, da er det...,sier Riise.

Riise hevder «alle» så at han burde spille midtstopper, men selv ikke bror og lagkaptein Bjørn-Helge klarte å overtale Fredriksen til å bruke eldstebror som midtstopper.

– Bjørn Helge sa det også til ham. «Bruk John Arne som midtstopper, fordi der kan han spille, han er god på hodet og har en god fot.»

Fredriksen er trygg på valget han tok i 2016.

– De som spilte der var bedre enn ham. På venstrebacken hadde vi Mikkel Kirkeskov som var bedre, uten tvil. Mye bedre, sier Fredriksen og fortsetter:

– Han var egentlig ikke god nok på sentral midtbane heller, men vi hadde en del skader. Han var langt ifra i god nok form da han kom til klubben. Han begynte å bli i ganske god form mot slutten, finne litt tilbake til det han hadde, men da valgte han å gi seg, sier 42-åringen.

– Jeg tenker han kan se kampene igjen, så skjønner han nok hva jeg mener, sier Fredriksen.

– Kunne spilt fortsatt

Riise valgte selv å si opp avtalen han hadde med Aalesund i juni 2016. Senere samme år ble det kjent at venstrebacken skulle gjøre comeback i indisk fotball, nærmere bestemt i Chennaiyin FC. Selv hevder mannen med flest landskamper for Norge at han kunne spilt i Aafk den dag i dag om han hadde fått viljen sin.

– Jeg er sikker på at jeg hadde spilt i Aalesund fortsatt om jeg hadde spilt midtstopper.

– Jeg vet hva jeg kunne gjort som midtstopper, jeg har sett norsk fotball, men helt ærlig, Trond Fredriksen ødela motivasjonen min fullstendig. Han knekte meg. Jeg gadd ikke mer, sier Riise.

Riises tidligere trener, Fredriksen, ser ikke bort fra at 39-åringen kunne vært Eliteserie-spiller den dag i dag.

– Det blir jo bare spekulasjoner, men vi så jo at han hadde det i seg fortsatt, han var jo på vei et sted mot slutten da han var hos oss. Så det er ikke umulig at han fortsatt kunne spilt, sier Fredriksen.

Tok en stor sjanse

I 348 kamper har John Arne Riise løpt opp og ned venstresiden med Liverpool-drakt. 136 ganger har Roma-fansen satt sin lit til defensive og offensive bidrag fra den løpsvillige backen. Brede Hangeland mener Riise tok en enorm risiko ved å sette sine ben i norsk fotball igjen.

– Du tar jo en sjanse og har egentlig alt å tape. Du kommer hjem og folk forventer at du skal dominere. Det er jo en ganske heftig risiko, sier Hangeland.

– Ja, men jeg elsker utfordringer. Så var det også en faktor det å komme hjem til Aalesund etter mange år med Riise versus Aalesund-konflikten, så jeg følte at nå var det et perfekt tidspunkt å komme hjem på, avslutte dét og samtidig starte på nytt, svarer den tidligere Liverpool-spilleren.