KARRIEREPUNKTUM: Synnøve Solemdal gir seg som skiskytter. Nå venter studier.
KARRIEREPUNKTUM: Synnøve Solemdal gir seg som skiskytter. Nå venter studier. Foto: Tiziana Fabi

Solemdal legger opp

Drøyt tolv år etter at hun debuterte i verdenscupen, har Synnøve Solemdal (30) bestemt seg for å legge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har tenkt på det veldig lenge. Det har ligget litt i kortene, sier en emosjonell Solemdal til TV 2 Sporten.

I løpet av karrieren har hun vunnet to individuelle verdenscuprenn: jaktstarten i Hochfilzen både i 2012/13-sesongen og i 2013/14-sesongen.Desember 2014 kunne hun også ikle seg den gule ledertrøya i verdenscupen etter en andre- og fjerde plass i Östersund.

– Det er det artigste jeg har vært med på individuelt. Det var så uventet. Plutselig overpresterte jeg litt, det var sjukt moro, sier Solemdal.

Høydepunktet fra karrieren er likevel fra en stafett:

– Det må være VM-gullet fra Oslo i 2016. Det var helt vilt. En perfekt dag der vi virkelig hadde marginene på vår side. Vi hadde ikke vært på pallen en eneste gang den sesongen før VM, mimrer Solemdal.

Hun er verdensmester på stafett seks ganger: Mixed-stafett i 2012 og 2013, kvinnestafetten i 2013, 2016, 2019 og nå senest i Anterselva i februar.

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg har oppnådd. Nå er jeg veldig glad for å ha tatt avgjørelsen om å legge opp, men det er emosjonelt.

Solemdal sier hun nå blir student på heltid fra høsten av, og planen er å bli ingeniør.

– Jeg gleder meg veldig til å studere. Det har alltid vært en drøm, sier hun.

På kvinnenes elitelandslag ble Tiril Eckhoff (Fossum), Emilie Kalkenberg (Skonseng), Marte Olsbu Røiseland (Froland) og Ingrid Landmark Tandrevold (Fossum) tatt ut, i tillegg til nykommerne Ida Lien og Karoline Knotten.

Hos mennene får bærumsgutten Sturla Holm Lægreid muligheten på elitelandslaget, mens hos kvinnene ble Karoline Knotten fra Vingrom IL og Ida Lien fra Simostranda IL tatt ut.

I tillegg til Holm Lægreid består mennenes elitelandslag av verdenscupvinner Johannes Thingnes Bø (Markane), Tarjei Bø (Markane), Erlend Bjøntegaard (Bevern), Vetle Sjåstad Christiansen (Geilo) og Johannes Dale (Fet).