Leeds United-spillerne går av banen etter å ha tapt 2-0 mot Galatasaray. Politiet holder oppe skjold for å hindre supporterne i å kaste ting på dem.
Leeds United-spillerne går av banen etter å ha tapt 2-0 mot Galatasaray. Politiet holder oppe skjold for å hindre supporterne i å kaste ting på dem. Foto: Murad Sezer

Drapene som rystet Leeds United: – Kampen burde aldri vært spilt

Eirik Bakke følte de ble tvunget til å spille kampen mot Galatasaray for 20 år siden.

5. april 2000: Kevin Speight (40) og Christopher Loftus (37) hadde sammen med hundrevis av Leeds United-supportere tatt turen til Istanbul for å overvære semifinalen i UEFA Cupen mellom Leeds og Galatasaray.

Men det som skulle være et av klubbens største øyeblikk gjennom tidene, ble forvandlet til et mareritt. De to supporterne kom aldri hjem til familiene sine igjen.

– Kampen burde aldri vært spilt. Det var en hån mot supporterne og familiene til de avdøde at den kampen ble spilt, sier Eirik Bakke til TV 2.

Den nåværende Sogndal-treneren var 22 år gammel og hadde året før blitt hentet til Leeds United fra barndomsklubben Sogndal.

Bakke forteller videre at bussturen fra hotellet til stadion som burde tatt ti minutter tok over en time.

– Det virket ikke som om Galatasaray-supporterne brydde seg om det som hadde skjedd kvelden før. De hoppet og sang som om ingenting hadde skjedd. Det var en fiendtlig stemning på stadion, sier den tidligere midtbanekrigeren.

Kom aldri hjem til England igjen

Spight og Loftus dro sammen med flere andre til puben «James Joyce Irish Pub». Der holdt de det gående helt til Speight og Loftus sammen med rundt 20 andre dro videre til en ny pub.

Da klokken var rundt 22.30 på kvelden ble de angrepet av Galatasaray-supportere. Noen av disse hadde med seg kniver, macheter og balltrer.

– Det som hendte vil bli husket som en av de svarteste nettene i fotballhistorien, sa styreleder i Leeds United, Peter Ridsdale dagen etterpå.

Ifølge vitneforklaringer var Loftus blitt brutalt knivstukket i det politiet ankom stedet. Politiet blir også beskyldt for å ikke ha hjulpet til, men heller ha angrepet Loftus og resten av Leeds-supporterne med batong. Speight var også blitt knivstukket i kaoset.

Det var Leeds-supportere som fikk stoppet en taxi og løftet de to inn. Da taxien ankom sykehuset i Taksim i Istanbul, ble Christopher Loftus erklært død på stedet.

Leeds styreleder Peter Ridsdale stormet til sykehuset da han fikk høre om hendelsen og kort tid etter han ankom ble også Kevin Speight erklært død.

– At vi spilte kampen er det jeg angrer mest på fra karrieren

I likhet med Eirik Bakke har flere andre Leeds United-spillere uttrykt sin misnøye om at kampen ble spilt. Nigel Martyn, som var Leeds' keeper i kampen, tok til Twitter søndag formiddag.

– En absolutt tragedie. De dro for å se på laget sitt og ble tatt vekk fra familiene sine. At vi spilte den kampen er det jeg angrer mest på fra karrieren min, skriver den tidligere Leeds-keeperen Nigel Martyn på Twitter søndag formiddag.

Daværende Leeds-manager David O'Leary har fortalt at kampen som Leeds tapte 2-0, allerede var tapt da lagene gikk ut på banen.

– Jeg tenke over hvor unødvendig kampen var. Jeg var ikke fokusert i det hele tatt og klarte ikke å fokusere spillerne, sa O'Leary til The Telegraph.

– Da vi entret banen, var det som å gå inn i en krigssone.

Det ble skutt bluss ned på banen, enkelte supportere viste strupetegn og politi med skjold omringet Leeds-benken. Leeds ble også nektet et minutts stillhet før kampen, noe som førte til at de 300 Leeds-supporterne snudde seg og sto med ryggen mot banen i protest.

– Vi følte at vi ble tvunget til å spille kampen. Det var ingen glede som helst i troppen. Vi var en ung gjeng og uten tvil veldig påvirket, sier Eirik Bakke til TV 2.

– Vi var i semifinalen og kjempet om tittelen i Premier League. Det var noe med den hendelsen som påvirket oss lenge, vi kom oss liksom aldri tilbake den sesongen.

Eirik Bakke var 22 år gammel på tidspunktet det skjedde.
Eirik Bakke var 22 år gammel på tidspunktet det skjedde. Foto: Tor Erik Schrøder

Innrømmet knivbruk

Totalt 20 tyrkere var tiltalt i saken. Ingen innrømmet drap, men Ali Umit Demir innrømmet å ha brukt kniv. Han sa han ble med i slåsskampen etter å ha sett sin onkel bli banket opp av Leeds-supportere.

– Jeg var rasende. Jeg angrep engelskmennene, sa Umit Demir i rettsaken.

Han kunne ikke huske om han hadde knivstukket noen av de drepte.

– Jeg løp vekk etter slåsskampen og ga kniven til en venn, sa han.

Forsvarerne til de tiltalte sa i retten at det var engelskmennenes oppførsel som hadde provosert handlingene.

Blant annet ble det sagt at Leeds-supporterne hadde tråkket på det tyrkiske flagget og slengt respektløse kommentarer til servitørene. Dette har aldri blitt bevist.

Årelang rettssak

I 2002 ble Demir funnet skyldig i drap og ble dømt til 15 år i fengsel. Aktor ønsket å dømme ham til 30 år, men siden man ikke kunne bevise hvem som hadde gjort de dødelige knivstikkene ble han dømt til 15 år. Tre andre menn ble også dømt.

Ali Umit Demir var den eneste av de tiltalte som innrømmet å ha brukt kniv under slåsskampen.
Ali Umit Demir var den eneste av de tiltalte som innrømmet å ha brukt kniv under slåsskampen. Foto: Mustafa Ozer

Kun tre år senere ble samtlige sluppet fri etter at anken deres gikk gjennom.

Dette ble starten på en lang prosess hvor familiene og vennene til de avdøde kjempet for at tyrkerne skulle fengsles igjen. I 2010 ble de hørt.

Da trakk tyrkiske myndigheter tilbake anken og dømte Ali Umit Demir og tre andre til fengsel for hendelsen. Da hadde de vært frie menn siden 2003.

– Ledds United-supporterne kommer aldri til å glemme de to som dro til Istanbul og aldri kom hjem, sa David O'Leary til The Telegraph i ettertid av hendelsen.

Kilder: Leeds United, Yorkshire Evening Post og The Telepragh