FORNØYD SJEF: Morten Lunde Andersen kunne kalle tilbake alle ansatte, inkludert seg selv, etter under ett døgn som permitterte.
FORNØYD SJEF: Morten Lunde Andersen kunne kalle tilbake alle ansatte, inkludert seg selv, etter under ett døgn som permitterte. Foto: Petter Sørum-Johansen

Permitterte alle ansatte – hentet dem tilbake dagen etter

Lite så ut som at våren skulle bli innbringende for Evje Golfpark og Moss og Rygge Golfklubb, men nå har nervepirrende framtidsutsikter snudd til stor optimisme.

– Fem av fem ut i permittering og alle tilbake med en gang. Det er vi fornøyde med, sier Morten Lunde Andersen, daglig leder Evje Golfpark og Moss og Rygge Golfklubb med et smil til TV 2.

På mandag måtte samtlige faste ansatte i Moss og Rygge Golfklubb innse at permitteringstiden var kommet for dem også.

For som for mange andre bedrifter har golfklubben blitt nødt til å ta grep etter at koronakrisen traff Norge med både virus og tynnere økonomiske tider. Da banen ikke fikk lov til å åpne for sesongen på grunn av koronarestriksjoner, ble permitteringer eneste utvei.

Likevel ble historien kjapt snudd til det hyggeligere slaget. Da golfklubbens ansatte fulgte med på en pressekonferanse på tirsdag formiddag fikk de seg nemlig en gledelig overraskelse:

Idrettspresidenten fortalte at klubber og idrettslag kunne starte med aktivitet igjen så lenge reglene fra helsemyndighetene blir fulgt.

– Vi er utrolig glade for at golfbanene fikk lov til å åpne. Vi permitterte alle ansatte på mandag, men etter pressekonferansen på tirsdag, tilbakekalte vi alle permitteringer på tirsdag klokken 12, sier Lunde Andersen.

Dermed ble det bare noen timers permittering for de ansatte og kontrasten til et liv i permittering ble stor:

ÅPNE: Både ansatte og spillere er glade for at banen fikk lov til å åpne.
ÅPNE: Både ansatte og spillere er glade for at banen fikk lov til å åpne. Foto: Petter Sørum-Johansen

– Pågangen har vært massiv. Vi sendte ut booking for medlemmene våre på tirsdag og telefonen har ikke stått stille siden. Folk har ventet fælt på baneåpning, forteller golfklubbens daglige leder.

Ikke lov å putte ballen ned i koppen

Selv om banen har fått åpne, er noen ting annerledes enn normalt og golfklubben følger nye retningslinjer fra Norges idrettsforbund og Norges golfforbund. Disse har de hengt opp på plakater på området og sendt ut til medlemmene sine.

– Det er stort sett veldig mye av det samme som gjelder, men alle treningsområder er stengt – det er bare banen som er åpen. Vi oppfordrer folk til å komme rett før de skal ut og reise rett etter at de er ferdige.

Golfklubben har også tatt grep for at de besøkende skal ta på minst mulig.

– Ute på banen har vi tatt bort alt som er berøringspunkter, det vil si raker fra bunkere, ballvaskere, toaletter er stengt, den type ting. Det mest uvante er at på «greenen» får man ikke lenger lov til å putte ballen ned i koppen. Vi har hevet koppen litt opp og treffer ballen koppen, telles det som at ballen går i hullet, forteller Lunde Andersen.

HEVET KOPP: Treff som dette teller og ballen får ikke lenger gå ned i koppen.
HEVET KOPP: Treff som dette teller og ballen får ikke lenger gå ned i koppen. Foto: Petter Sørum-Johansen

Spillerne går ut i grupper på fire og fire, med ti minutters mellomrom og Lunde Andersen forteller at de har vært fullbooket hver dag i hele åpningstiden siden de åpnet igjen.

– Vi klarer lett å holde to-meters-regelen

Moss og Rygge Golfklubb er klubben proffspiller Marianne Skarpnord spiller for. 34-åringen setter pris på at banene har fått lov til å åpne.

– Vi er jo kjempeheldige som har en sport som er utendørs, men det er fortsatt litt kaldt ennå, men vi kan gå ut og spille golf, sier hun.

Skarpnord mener at golf er en av idrettene hvor smittevernreglene enkelt kan overholdes.

– Vi er på veldig store områder, så vi klarer lett å holde to-meters-regelen og vi kan sikkert være ti og femten meter unna hverandre også. Jeg synes at det er veldig hyggelig for folk at de faktisk kan komme ut og kommunisere og se andre mennesker, selv om det blir litt på avstand, sier Skarpnord.

Mener golf er tryggere enn noen av turstiene i Oslo

Ola Hjort har kommet fra Oslo til Evje Golfpark for å spille. Han mener det er et tryggere alternativ enn flere turstier i hovedstaden om dagen.

– Vi kommer fra Oslo og har gått mange turer i Maridalen og oppe ved Sognsvann – der er det mye mer mennesker. Når det går fire stykker med ti minutters mellomrom, kan det ikke være noe problem i det hele tatt, så lenge vi holder avstand til de vi går sammen med, sier Hjort.

En annen besøkende, Trond Furuseth, er glad for at banen har åpnet og synes at de nye reglene fungerer.

– Jeg tenker at det er positivt, selvfølgelig, men det er klart at vi får ta de forholdsreglene som er og de synes jeg fungerer veldig greit. Vi tar ikke i noe, putter ikke i noe i koppen, men treffer koppen etter noen slag. Hvis vi ser på den gjengen jeg er ute sammen med, så bare går vi og koser oss og har det kjempekjekt, sier Furuseth.