MANGLER UTSTYR: I delstaten New York meldes det om for få senger, respiratorer og beskyttelsesutstyr. Fredag åpnet guvernør Andrew Cuomo for å ta pustemaskiner fra private sykehus. Her fra et av koronavriusmottakene i Brooklyn i byen New York.
MANGLER UTSTYR: I delstaten New York meldes det om for få senger, respiratorer og beskyttelsesutstyr. Fredag åpnet guvernør Andrew Cuomo for å ta pustemaskiner fra private sykehus. Her fra et av koronavriusmottakene i Brooklyn i byen New York. Foto: Spencer Platt

Dyster rekord i USA – nær 1500 døde på 24 timer

1480 personer er registrert døde i USA som følge av koronaviruset i løpet av 24 timer fredag, noe som er en ny rekord globalt siden epidemien startet.

Natt til lørdag ble det klart at 1480 personer er registrert døde i USA som følge av koronaviruset i løpet av 24 timer fredag, noe som er en ny rekord globalt siden epidemien startet.

Den siste tiden har delstaten New York utviklet seg til å bli episenteret for viruset. Siden mandag har antallet døde i delstaten nær tredoblet seg, og steget fra 1000 til nesten 3000 personer, melder New York Times.

Ifølge avisen har flere omkommet som følge av viruset i løpet av de siste 24 timene enn antallet for de første 27 dagene av mars. Fredag ble det innrapportert 562 døde, 305 av dem i byen New York.

– Kappløp mot tiden

– Det er hardt å gå gjennom dette hele dagen, og det er vanskelig å holde seg våken hele natta, og se tallene komme inn, og se at dødstallene stiger, uttalte New York-guvernør Andrew Cuomo under sin pressekonferanse fredag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er antallet døde i delstaten New York nå på nivå med antallet døde etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001.

– New York er i et ekstraordinært kappløp mot tiden, uttalte New York-borgermester Bill de Blasio fredag.

Samme dag testet over 10.000 personer positivt for viruset. Ifølge avisen er det så langt 102.863 bekreftede tilfeller i deltsaten.

Vil beslaglegge utstyr

Både delstaten og byen New York er det nye episenteret for koronautbruddet, og har i ukevis slitt med både overfylte og underbemannede sykehus. Også begravelsesbyråene melder om alvorlige problemer.

Guvernør Cuomo signerte fredag en ordre som å åpner for å beslaglegge medisinsk utstyr fra private sykehus og selskaper som ikke har umiddelbar bruk for dem.

Ifølge ABC News trenger byen mellom 2500-3000 pustemaskiner innen neste uke, og borgermester de Blasio omtaler situasjonen som desperat.

– Folk dør. Vi må redde dem, uttalte han fredag.