Dette sier han om 17. mai-feiringen

Regjeringen kommer fredag med siste nytt om koronasituasjonen i Norge. Kulturminister Abid Raja er åpen om at årets 17. mai-feiring vil bli annerledes.

Fredag ettermiddag holdt justis- og beredskapsminister Monica Mæland, kultur- og likestillingsminister Abid Raja og helse- og omsorgsminister Bent Høie en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen i Norge.

Se pressekonferansen i toppen av saken.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har ansvaret for arbeidet med koordineringen for 17. mai. Det ligger an til å bli en annerledes feiring, sier han.

– 17. mai er normalt en nasjonal dugnad der tusenvis av lokale komiteer samler folk i grender og gater, sier han.

Dermed er det forståelig at man allerede nå trenger informasjon for å begynne planleggingen av årets nasjonaldag, mener kultur- og likestillingsministeren.

Han understreker dog at man må forvente at det blir en annerledes 17. mai-feiring i år.

– Vi må være åpne for at bildet kan endre seg i ukene etter påske, sier Raja, og forteller at videre informasjon om årets nasjonaldagsfeiring vil komme etter påske.

Fleksible og kreative

Samtidig er det et overordnet mål for regjeringen at det blir en 17. mai-feiring også i år. Dermed startes planleggingen ut fra dagens situasjon allerede nå, før påske, samtidig som man må være fleksibel dersom koronasituasjonen endrer seg fremover.

Raja oppfordrer alle til å være fleksible og kreative, og mener det er mulig å få til en meningsfull feiring i hele landet – også i år.

– Vi må huske at 17. mai er dagen der vi skal sette barna, folkestyret og fellesskapet i sentrum. Det vet jeg at vi også vil kunne klare i år, og kanskje særlig i år blir dette ekstra viktig.

Han har også et konkret forslag som kan bli aktuelt.

– Det går for eksempel an at vi har et tidspunkt på dagen der folk går ut på plenene, balkongene og i gatene, og synger nasjonalsangen samtidig. Kanskje blir det noe sånt som blir stående igjen fra 17. mai 2020, sier han.

Barnetog eller ikke?

Barnetoget, som for mange er selve symbolet på den norske nasjonaldagen, vil Raja verken avkrefte eller bekrefte noe rundt.

– Det har stor kulturell og personlig betydning, er samlende og betyr mye for hele nasjonen. Det er ikke mulig å erstatte et barnetog, men det er mulig å feire og markere 17. mai på en god og verdig måte, som likevel er samlende, sier han.

Raja understreker at det nå jobbes med å kartlegge forskjellige måter å gjøre dette.

– Det er for tidlig i dag å si at det ikke blir noe barnetog. Jeg tror vi er nødt til å se på de nye oppdaterte rådene som vil komme frem, sammen med helsemyndigheter rett over påske. Vi kan ikke ha en situasjon der vi feirer som vanlig, og at tusenvis blir smittet av korona, sier han.

– Men 17. mai, akkurat slik vi kjenner det fra tidligere, slik blir det ikke i år, legger han til.

Kongeparets hilsen

Tidligere fredag kom kongeparet med en påskehilsen til det norske folk.

De sa blant annet at vi må ha stor tillit til myndighetene, og forsøke å gjøre så godt vi kan med de restriksjonene vi lever under.

– Vi må forsøke å se det positive i en vanskelig situasjon. Og gå på med kamphumør. For dette kan tære på kreftene og tålmodigheten, men jeg tror at vi er et såpass sunt folk. Dette klarer vi bra, sa dronningen.

55 dødsfall

Så langt er det meldt om 55 personer som har dødd med påvist koronasmitte.

Fredag ettermiddag opplyste kommuneoverlegen i Drammen at de har fått sitt tredje dødsfall hos en person med koronavirus.

Det er rapporter om 101.986 personer som er testet for koronasmitte i Norge. 5208 av disse har fått påvist smitte.

315 personer er innlagt med koronasykdom på norske sykehus. Det er en nedgang på tre personer fra torsdag.

Rapportert dobbelt

Folkehelseinstituttet opplyser at antallet intensivinnleggelser har vært rapportert dobbelt på noen personer de siste dagene på grunn av overflyttinger mellom intensivenheter. Det rapporterte tallet har derfor vært noe høyere enn det reelle, og det jobbes nå med å rette dette.

237 av koronainnleggelsene er i Helse sør-øst, 42 i Helse vest, 20 i Helse Midt-Norge og 16 i Helse nord, viser dagstallene fra Helsedirektoratet.

Blant dem på respirator er 70 i Helse sør-øst, 13 i Helse vest, 7 i Helse Midt-Norge og 6 i Helse nord.