BYPÅSKE: Flere må belage seg på bypåske dette året. Det kan imidlertid ser bra ut for Østlandet.
BYPÅSKE: Flere må belage seg på bypåske dette året. Det kan imidlertid ser bra ut for Østlandet. Foto: Vidar Ruud

Slik blir påskeværet

Det er store kontraster i påskeværet fra nord til sør. Urolig vær fra vest og nordover vil gi inne-påskevær dette året. – Kanskje ikke det verste, med tanke på situasjonen, sier meteorolog Roar Teigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om hytteturer og reiseplaner ser ut til å bli lagt på is denne påsken, er det likevel enkelte som kan nyte en varm og solrik påske i husets solvegg.

For andre blir det en urolig start på påskeferien, værmessig.

Meteorolog Roar Teigen sier værvarselet inn mot helligdagene er noe usikkert, men sier vi ikke vil få det vanlige påskehøytrykket dette året.

– Sett landet under ett vil det bli et mildt, vindfullt og urolig påskevær, sier han.

Han sier det er den nordlige delen av landet som vil få det dårligste været, mens Sør- og Østlandet vil få det beste været. Her vil det likevel ikke være like bra vær, flere dager på rad.

– For Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge vil det være inne-påskevær. Det er kanskje ikke det verste, denne påsken, sier han.

Fin bypåske

Det bekrefter også vakthavende meteorolog Roar Inge Hansen. Han er ikke i tvil på hvem som blir påskens store værvinner.

– Det området som ligger best an er definitivt Østlandet, slik det ser ut nå, sier han fredag formiddag, og legger til:

– De tradisjonelle utepils-bildene på sosiale medier tror jeg kun blir å se fra Aker brygge.

Han sier det kan passere en og annen regnbyge i korte perioder, men at det stort sett vil være pent vær fremover.

Dermed ser det ut til å bli en fin bypåske for innbyggerne på Østlandet. Hansen tror ikke man går glipp av så mye, ved å være hjemme.

Bra vær for båtfolket

For mange er pussing av båt og båtslipp en viktig del av påsken. Under pressekonferansen onsdag ettermiddag sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland at det er lov å bruke båten, så lenge man tar noen forhåndsregler.

– Så lenge man er frisk, kan det være veldig bra å være på sjøen. Man må sørge for at motoren er vedlikeholdt slik at man ikke må tause i land, unngå de lengste turene, ha nok drivstoff, bruke redningsvest og se an vær og vind, sa hun.

For Østlandet sin del sier Hansen at påskeværet ser bra ut for å ferdes til sjøs.

– Selv om det kan blåser litt, ser været fint ut til både båtpuss og båtslipp, sier han.

Urolig vær

Ifølge Hansen vil det være veldig urolig vær i resten av landet. Utenfor kysten fra Vestlandet og nordover ligger det kraftige lavtrykk. Derfor vil store deler av landet bli preget av mye vind.

I nord vil det være urolig vær med alt fra regn til snø.

– Vi skal ikke se bort i fra at det kan komme opp i storm styrke langs kysten i nord. Påskeværet ser ikke særlig bra ut, sier han.

Dersom været sprekker noe opp, sier Hansen solen kun vil dukke opp i korte perioder. Nordlendingene ser derfor ut til å måtte belage seg på mye vind og nedbør i starten av påskeferien.

I Nord-Norge, Midt-Norge og indre deler av Sørøst-Norge er det meldt om snøskredfare til oransje nivå. Hansen ber folk være obs dersom man ferdes i fjellet, spesielt i bratte områder.

– I flate områder kan det være mer trygt, men nå har det kommet opp mot halvannen meter med nysnø i Troms. Det betyr at det ikke er mye som skal til for at det sklir ut i et skred, sier han.

Den siste tiden har vært den rikeste tiden med snø i nord. Lenger ned i lavlandet er alt omtrent smeltet.

– Rundt Oslo-området er det omtrent helt snøfritt, og i lavlandet på Sør- og Østlandet er den helt borte. Nå er det ikke nok å bare gå ut i Nordmarka for å gå på ski. Om man skal det, må man høyere opp i landet, sier han.

Kjøligere påske i nord

Hansen forklarer at temperaturen er lavere enn normalt i disse dager.

Likevel kan temperaturene fort bli tosifret, skal vi tro kollega Teigen.

– Det gjelder først og fremst i lavlandet på Sørlandet. Nord-Norge er noe mer usikkert. Her kan det fort bli en god del kaldere, sier Teigen.

Hansen sier mandag ligger an til å bli en av de varmeste dagene på Vestlandet og deler av Østlandet.

Selv om myndighetene oppfordrer befolkningen til å holde seg hjemme, betyr ikke det at man ikke bør komme seg ut. Hansen har selv lagt merke til familier som har tent bål og kost seg på tur i nærområdet sitt.

– Man må være litt obs på bruk av bål, men det vil stort sett gjelde kun Sør- og Østlandet. På Vestlandet og nordover blir det mer vinterlig.

Den siste uken har brannvesenet varslet om stor skogbrannfare på store deler av Østlandet og oppfordrer til å verken å fyre opp grill i skogen eller fyre bål. Hansen sier man må regne med at fortsetter, da det ikke vil komme nok nedbør som vil fukte bakken.

– Nedbøren som kommer natt til søndag vil ikke gi mye nedbør, og det er omtrent den mengden man kan forvente de neste dagene. Det er stort sett ganske tørt på Østlandet, så vi må regne med at advarslene mot å fyre opp bål og grill i skogen blir opprettholdt.