OVERFYLT: Pat Mormo driver et begravelsesbyrå i kriserammede Brooklyn. Han forteller om en «surrealistisk» arbeidshverdag.
OVERFYLT: Pat Mormo driver et begravelsesbyrå i kriserammede Brooklyn. Han forteller om en «surrealistisk» arbeidshverdag. Foto: John Minchillo/AP Photo

Begravelsesbyrået ringes ned av sykehusene:

– Dette er en unntakstilstand. Vi trenger hjelp

New York har i ukevis slitt med overfylte og underbemannede sykehus. Nå har også begravelsesbyråene alvorlige problemer.

New York er det nye episenteret for koronautbruddet. Delstaten er hardt rammet, og står for 42 prosent av USAs totale dødsfall knyttet til koronaviruset.

Verst er det i selve byen New York. I skrivende stund kan 1397 dødsfall knyttes til viruset i storbyen alene. Få kommer nærmere på den pågående krisen enn byens begravelsesbyrå.

Nedringes av sykehusene

Pat Marmo driver Daniel J. Schaefer Funeral Home i Brooklyn. Han beskriver de siste dagene som «surrealistiske».

– Hver person som ligger her, det er ikke lik. Det er en far, en mor, en bestemor. Det er ikke lik. Det er mennesker, sier Marmo til nyhetsbyrået AP.

Marmo og andre i begravelsesbransjen er under press fra ulike kanter. Samtidig som de nedringes av sykehus som må levere avdøde, er det minst en ukes ventetid hos alle byens krematorier.

Begravelsesbyrået har kapasitet til å håndtere mellom 40 til 60 dødsfall. Torsdag hadde de 185.
Begravelsesbyrået har kapasitet til å håndtere mellom 40 til 60 dødsfall. Torsdag hadde de 185. Foto: John Minchillo/AP Photo

Som en følge av dette er Marmos lokaler overfylte. Byrået har kapasitet til å håndtere 40 til 60 dødsfall av gangen. Torsdag hadde Marmo ansvar for 185.

– Dette er en unntakstilstand. Vi trenger hjelp, sier han.

På grunn av plassmangel må Marmo oppbevare flere titalls lik på bårer, bord, i hyller og på kapellrommet. Han anslår at mer enn 60 prosent av dødsfallene han håndterer skyldes koronaviruset.

Oppbevarer lik i kjølerom

Det er ikke bare begravelsesagenten som sliter med kapasiteten. Sykehus i New York bruker lastebiler med kjølerom for å oppbevare døde. Marmo har forsøkt å finne en lastebil til eget bruk, men det er lettere sagt enn gjort. De fleste lastebilselskaper nekter å leie ut bilene sine for oppbevaring av lik.

For å gjøre situasjonen enda vanskeligere, begrenses krematorienes åpningstider av miljøvernreguleringer. Marmo ber myndighetene om å lette på disse snarest.

– Noen må hjelpe meg. Kanskje kan de sende meg kjølere, eller vise meg hvordan jeg kan sette opp en lastebil med kjølerom, sier han.

Nektes adgang til begravelsen

Begravelsesbyråene støter også på andre, uvante utfordringer. Å nekte pårørende adgang til begravelser er en av dem. Jackie McQuade, som leder begravelsesbyrået Schuyler Hill i Bronx, har flere ganger måttet gi den tunge beskjeden.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Pat Marmo, eier av begravelsesbyrået Daniel J. Schaefer Funeral Home, viser fram det overfylte lokalet. Marmo har kapasitet til å håndtere mellom 40 og 60 dødsfall. Torsdag hadde han 185.
Pat Marmo, eier av begravelsesbyrået Daniel J. Schaefer Funeral Home, viser fram det overfylte lokalet. Marmo har kapasitet til å håndtere mellom 40 og 60 dødsfall. Torsdag hadde han 185. Foto: John Minchillo/AP Photo
Marmo har kapasitet til å håndtere mellom 40 og 60 dødsfall. Torsdag hadde han 185.
Marmo har kapasitet til å håndtere mellom 40 og 60 dødsfall. Torsdag hadde han 185. Foto: John Minchillo
Nok en avdød person ankommer Daniel J. Schaefer Funeral Home i Brooklyn.
Nok en avdød person ankommer Daniel J. Schaefer Funeral Home i Brooklyn. Foto: John Minchillo/AP Photo

– Vi ville vært rasende om det var en av våre nærmeste det var snakk om. Vi gir dem dårlige nyheter i det som allerede en en vanskelig situasjon, sier hun til AP.

McQuade forteller at en kirkegård er stengt for pårørende. Kun McQuade og presten fikk være tilstede under begravelsen. Hun filmet at kisten ble lagt i jorden, i håp om at det ville gi familien en form for ro.

Sliter med å sove

Marmo forteller at alt stresset gjør det vanskelig å sove om nettene. Fredag har han ansvaret for begravelsen til en 36 år gammel t-bane-sjåfør som døde da han hjalp til med å evakuere et brennende tog.

For å respektere myndighetens restriksjoner er det kun plass til ti deltakere i begravelsen.
For å respektere myndighetens restriksjoner er det kun plass til ti deltakere i begravelsen. Foto: John Minchillo/AP Photo

Begravelsen begrenses til ti gjester, som må sitte to meter fra hverandre. Det er det beste Marmo kan få til om han skal følge myndighetenes oppfordringer om sosial avstand.

– Denne fyren fortjener å begraves som en helt. Men kommer han til å gjøre det? Nei. Og det er forferdelig.