Helsepersonell ved Wyckoff Heights Medical Center i Brooklyn, New York, frakter døde til en frysetrailer.
Helsepersonell ved Wyckoff Heights Medical Center i Brooklyn, New York, frakter døde til en frysetrailer. Foto: Angela Weiss/AFP/NTB scanpix

Pentagon skal levere 100.000 likposer til USAs krisebyrå

Mens smitten bredte seg, kom det over 3,4 millioner til USA fra de verst rammede landene.

Pentagon skal levere 100.000 likposer til krisebyrået Federal Emergency Management Agency (FEMA), bekrefter en talsperson til CBS News torsdag.

Under en pressekonferanse tirsdag kveld advarte USAs myndigheter om at dødstallet vil vokse kraftig den kommende tiden.

– De neste to ukene kommer til å bli smertefulle, veldig smertefulle, sa president Donald Trump.

Dystre milepæler

Oberstløytnant Mike Andrews i det amerikanske forsvarsdepartementet sier at FEMA har bestilt likposene fra militærets logistikkbyrå DLA.

– DLA har i lang tid hatt avtale med FEMA om å levere viktige produkter fra DLAs industrielle partnere i forbindelse med krisetiltak. Nå svarer DLA på FEMAs behov for 100.000 poser til helsemyndighetene, sier oberstløytnanten.

Helsemyndighetene frykter at mellom 100.000 til 240.000 amerikanere vil miste livet. President Donald Trump ber alle om å delta for å redusere tapet av menneskeliv. Sammen med resten av krisestaben har Trump presentert retningslinjer og restriksjoner for å håndtere koronautbruddet som herjer USA.

Ifølge torsdagens tall var det registrert smittet 237.877, og 5.715 døde i USA.

Det settes hver dag nye rekorder i USA, med 865 døde fra mandag til tirsdag og 884 døde fra tirsdag til onsdag. Nye tall fra Johns Hopkins University torsdag viser at USA har nådd nok en dyster milepæl, med 1.169 koronadødsfall på 24 timer.

3,4 millioner fra land med utbredt smitte

Samtidig dukker det opp nye tall som viser hvordan det svært smittsomme koronaviruset har fått spre seg i USA. Smitten har gått som ild i tørt gress.

Passasjer- og innreisedata som ABC News har fått tilgang til, viser at bare fra Kina ankom det hele 759.493 reisende til USA fra desember til februar. I samme periode ankom det 343.402 fra Italia, 418.848 fra Spania og rundt 1,9 millioner fra Storbritannia.

Pasienter som er døde av korona fraktes bort av helsepersonell i Brooklyn.
Pasienter som er døde av korona fraktes bort av helsepersonell i Brooklyn. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/NTB scanpix

Mens smitten bredte seg, kom det over 3,4 millioner til USA fra landene som er blant de verst rammede av koronapandemien.

– Det er et forbausende tall, som viser hvor globalisert verden er blitt. På samme måte som folk lett kan forflytte seg mellom kontinenter, kan også smitten de bærer gjøre det, sier legen Vinayak Kumar til TV-kanalen.

Over 1 million mennesker i verden hadde torsdag påvist koronasmitte, viser Worldometers oversikt.

Totalt var det torsdag kveld registrert over 51.000 dødsfall blant dem som har fått påvist smitte.

Over 210.000 er friskmeldt, og drøyt halvparten av smittetilfellene er registrert i Europa. Tilstanden for drøyt 37.000 pasienter betegnes som alvorlig eller kritisk.

Worldometer baserer sin statistikk på offisielle tall.

Opprettet feltsykehus

I et av New Yorks mest kjente landemerker, Central Park, er det opprettet feltsykehus bare noen meter fra Fifth Avenue og flere av byens største museer.

Torsdag har koronaviruset tatt nærmere 2000 menneskeliv bare i delstaten New York, og guvernør Andrew Cuomo sier delstaten må doble kapasiteten på sykehusene for å kunne håndtere pandemien.

Ifølge Reuters var det søndag registrert nesten 60.000 tilfeller i New York, med ett dødsfall hvert sjette minutt i delstaten.

Denne uken ble videoer som viser døde mennesker som lastes inn i frysetrailere delt på sosiale medier. Under en pressekonferanse natt til mandag snakket Trump om de grufulle bildene fra sykehusene i hans hjemby.

– I løpet av den siste uken har jeg sett likposer over alt i gangene, sa Trump.