Dette har du lov til å gjøre i påsken

Justis- og beredskapsminister startet torsdagens pressekonferanse med å gå gjennom hva nordmenn kan gjøre – og ikke gjøre – i påsken.

Justis- og beredskapsministeren begynte torsdagens pressekonferanse med å ta for seg hva som er lov og ikke lov til å gjøre i påsken.

Se hele pressekonferansen i toppen av saken.

– Det er sånn at mange har faste tradisjoner og mange lurer på hvordan koronasituasjonen nå påvirker hva de har lov til og ikke lov til, sier hun.

Hjelp andre

Flere tilbud som normalt er åpne, må nå holde stengt. Det gjelder for eksempel treningssentre, svømmehaller og kulturarrangementer, for eksempel. Men butikker holder fortsatt åpent, understreker justisministeren.

– De kan man gjerne besøke, så lenge man følger rådene om god håndhygiene og holder god avstand, sier hun.

Man kan gjerne også ta en handletur for de som selv ikke har mulighet til det, for eksempel de som sitter i karantene eller er i risikogruppen.

– Så er det slik at organisert idrett ikke er lov, men det er lov å trene og det er lov å gå på tur både i byen og i skog og mark. Det er bare bra for helsen å komme seg ut og være i bevegelse, sier Mæland.

Bruk turvett

19. mars innførte regjeringen forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor hjemkommunen. Men selv om det ikke er lov til å være på hytta, er det lov til å drive med friluftsliv, poengterer Mæland.

Fortrinnsvis bør man da ta utgangspunkt i stedet der man bor.

– Og det generelle rådet er fortsatt at alle unødvendige fritidsreiser bør unngås, sier hun.

I tillegg er det viktig å gjøre det man kan for å unngå å sette seg selv i en situasjon der man trenger hjelp fra andre.

– Man må prøve å bruke litt ekstra sunt turvett nå om dagen, sier hun.

Det finnes mer informasjon om det som er lov og ikke på regjeringens koronasider.

– Det handler rett og slett om å være ekstra forsiktig, sier Mæland og understreker at man fortsatt må overholde rådene om å holde avstand, unngå store folkemengder og å opprettholde god håndhygiene.

Dagsturer er for øvrig lov, men frarådes av Helsedirektoratet. Dette gjelder også hytta. «Reiser innebærer ofte at man kommer i kontakt med mange folk og det øker faren for smittespredning», skriver regjeringen på sine nettsider.

– Blir litt absurd

Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreker at folk må tenke over hva som er formålet med reglene og tiltakene som er innført.

– Det er ikke sånn at hvis du tenker på å dra ut av Oslo, er du med på å spre viruset, sier han.

Han understreker at man ikke skal dra på en unødvendig reise og møte nye mennesker som kan bidra til å spre smitten, men at det går en grense for hvor rigid man skal være.

– Oslomarka, for eksempel, ligger i flere kommuner. Det er ikke sånn at du går på tur i Oslomarka, kommer til kommunegrensen til Bærum og må snu og gå skogsturen tilbake, sier han, og fortsetter:

– Det blir litt absurd hvis man skal være så opptatt av denne veldig formalistiske tenkingen. Tenk på formålet med reglene og anbefalingene, og hvis man tenker på det, kommer det til å gå helt fint å forholde seg til dette.

Lov med båt

Når det gjelder å bruke fritidsbåt, sa Monica Mæland onsdag at det er lov å tilbringe påskedager på sjøen. Samtidig understreker hun at det også her er viktig å ta forholdsregler.

– Da er det viktig å si at så lenge man er frisk, kan det være veldig bra å være på sjøen. Redningsselskapet, som alltid gjør en veldig viktig jobb, er klar for å bistå, hvis de skulle måtte gjøre det.

Redningsselskapet har beredskap, men som alle andre, er også de sårbare som følge av koronautbruddet. Dermed er det nå ekstra viktig å ta forholdsregler før man reiser ut på sjøen.

– Man må sørge for at motoren er vedlikeholdt slik at man ikke må taues i land, man må ikke dra ut på de lengste turene, man må ha nok drivstoff, man må se an vær og vind, og selvsagt bruke redningsvest. I det hele tatt må man bruke båtvett – og ikke minst følge smittevernrådene som er gitt, sier justis- og beredskapsministeren.

Når det gjelder bruk av fritidsbåt utenfor egen kommune, er dette ikke forbudt. Samtidig understrekes at fritidsreiser frarådes med mindre det er strengt nødvendig.

«Beredskapssituasjonen til sjøs gjør det også risikabelt å tillate at mange personer overnatter i fritidsbåter. Dersom redningspersonell kommer i kontakt med smittede, må de i karantene. Dette gjør kapasiteten til sjøs sårbar», heter det på regjeringens sider.

Kongelig Norsk Båtforbund sier i en uttalelse at de gleder seg over at justisministeren åpner for båtbruk i påsken, og oppfordrer båtfolket til å utvise godt sjømannsvett. Forbundet la torsdag ut en veiledning på sine nettsider om hvordan man kan ferdes i båt på en forsvarlig og trygg måte.

– Båtfolket bør sette seg inn i gjeldende situasjon, friske opp gamle triks, bruke erfaringene sine og lære. Koronatider tilsier avstand og hensyn, sier Kristian Tornes, leder av sikkerhetskomiteen i Båtforbundet.

Hva med campingplasser?

På sine nettsider skriver regjeringen at det ikke er forbud mot å overnatte på campingplasser, men det understrekes – igjen – at reiser som ikke er strengt nødvendig, frarådes.

«I mange kommuner er det store hyttefelt hvor mange mennesker er på samme sted over tid. Dette er ikke i like stor grad tilfelle når det gjelder campingplasser og marinaer, derfor vil presset på helsetjenesten i kommunen bli mindre», skriver regjeringen.

Hver enkelt kommune har selv adgang til å stenge campingplasser og båthavner, dersom de mener at det vil forebygge smittespredning.

318 innlagt

Det er så langt meldt om 47 personer som har dødd med påvist koronasmitte i Norge.

318 personer med koronavirus er innlagt på sykehus. Det er en nedgang på syv personer fra onsdag.

96 av de som er innlagt på sykehus, får respiratorbehandling.

239 av koronainnleggelsene er i Helse Sør-Øst, 42 i Helse Vest, 22 i Helse Midt-Norge og 15 i Helse Nord.

Nær 5000 smittet

4935 personer er bekreftet smittet av viruset i Norge. Dette er en oppgang på 280 på et døgn, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Torsdag hadde 98.587 personer blitt testet for viruset. Det er en økning på 4322 personer fra dagen før, opplyser Folkehelseinstituttet. Rundt fem prosent tester positivt for koronavirus.