FOKUS PÅ MENTAL HELSE: Malin Nesvoll trodde det var sjokkerende da hun fortalte familie og venner at hun slet psykisk. Det viste seg at flere hun kjente også hadde følt på det samme.
FOKUS PÅ MENTAL HELSE: Malin Nesvoll trodde det var sjokkerende da hun fortalte familie og venner at hun slet psykisk. Det viste seg at flere hun kjente også hadde følt på det samme. Foto: Cicilie S. Andersen

Youtuberens fem tips til god mental karantenehelse

GOD KVELD NORGE (TV 2): Flere sitter isolert eller er mye alene hjemme i disse koronatider. Youtuber Malin Nesvoll (31) kommer med tips for å holde hodet over vannet, når hverdagen er totalt snudd på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malin Nesvoll (31), tidligere kjent som «Makeup-Malin», snakker åpent om psykiske lidelser både i sosiale medier og på TV. Hun mener det er viktig å ha en god mental helse for å mestre livet.

– Av en merkelig grunn har mental helse stått litt i skyggesiden for den fysiske helsen, sier hun til God kveld Norge.

Nesvoll mener det er viktig å huske på den mentale helsen spesielt nå som man er mye isolert og kan sitte en del alene på grunn av korona-utbruddet.

– For mange som sliter psykisk er isolasjon fienden. Alle psykologer sier jo: «Ikke isoler deg!». Men nå har vi fått beskjed om å gjøre det, og jeg har forståelse for at det kan være vanskelig for noen, sier Nesvoll.

Malin Nesvoll har fem tips til hvordan man kan bevare en god mental helse hjemme i karantene:

1.) Ha faste rutiner

Hun forklarer at her handler det om å trekke frem noe av det hverdagslige, og finne ut hva som passer deg selv. Det kan for eksempel være å stå opp til samme tid, spise til samme tid, sette av et tidspunkt til en podkast eller ta seg en kopp kaffe hver dag klokken 10.

– Det er viktig å skape noe vanlig i det uvanlige, sier 31-åringen.

2.) Lage lavterskel-lister

Nesvoll lager selv lister for hver dag med en gang hun våkner. Da må man kjenne på dagsformen og lage en liste med dagens gjøremål ut fra det.

ENKLE GJØREMÅL: Her stryker Malin Nesvoll ut på listen sin at hun er ferdig med å sminke seg. Foto: Privat
ENKLE GJØREMÅL: Her stryker Malin Nesvoll ut på listen sin at hun er ferdig med å sminke seg. Foto: Privat

– Når man stryker ut et gjøremål, kjenner man en mestring. Man tenker: Jeg klarte noe i dag også! Slike lister er fine for å holde hjula i gang, sier youtuberen.

Nesvoll understreker at det er fint å ha ting å gjøre i løpet av dagen for å ikke bli sittende i sofaen og gruble.

– Listene holder deg i gang slik at man ikke sitter og marinerer katastrofetanker og mater frykten, understreker hun.

3.) Ta på vanlige klær

Youtuberen sier at det kan være lurt å ta på vanlige klær, slik at man kjenner litt på hverdagsfølelsen.

– Ikke bli subben i joggisen hver dag. Dra deg ut av den flekkete joggedrakta og ta på rene, vanlige klær, sier Nesvoll.

4.) Gjennomfør morgenstellet

Her snakker Malin Nesvoll om noe så enkelt som å pusse tennene sine og eventuelt ta på sminke, dersom man bruker det.

– Målet er å føle seg fresh, sier Nesvoll og legger til:

– Da føler man seg også mer våken, selv om man ikke skal ut på noe.

5.) Oppretthold sosial kontakt

31-åringen mener at når man er i isolasjon eller karantene, så er det viktig å opprettholde sosial kontakt selv om man ikke kan møtes. Selv ringer hun familie og venner ofte.

– Jeg har aldri «Facetimet» så mye i hele mitt liv. Nå har jeg ikke møtt vennene mine på dritlenge, men likevel har jeg aldri sjekket hvordan det går med dem så ofte som jeg gjør nå, forteller Nesvoll til God kveld Norge.

– Man skal ikke føle at man er masete og til bry. Vi er i samme båt, og det er fint å snakke sammen om hvordan man har det, legger hun til.

Flere følte det samme

Selv trodde hun det var sjokkerende da hun første gang fortalte venner og familie at hun var deprimert. Reaksjonen var en helt annen:

– Da jeg postet på Instagram at det ikke gikk så bra, så fikk jeg vite fra flere andre at de følte akkurat det samme som meg. Alle har det tøft iblant mentalt, jeg orket bare ikke at vi ikke skulle snakke om det, forklarer Nesvoll.

Som nevnt i andre punkt, mener hun at det er lurt å holde seg i gang for å ikke sitte alene med tankene sine og dyrke frykten. Selv har Youtuberen vært mye inne, men det har også bydd på positive sider. De kreative prosjektene har ballet på seg:

– Det gjør meg glad at det er fri flyt for kreative prosjekter nå. Jeg har blant annet strikket, perlet litt, holdt på med leire og hatt direktesending på Instagram, forteller hun til God kveld Norge

– Det er helt kunst- og håndverktime her, ler Nesvoll og legger til at også hun er på ryddekjøret hjemme.

Hjelper hverandre mer

Malin Nesvoll mener hun merker en forskjell i nordmenns væremåte nå.

– Til vanlig lever vi individuelle liv. Det handlet om å oppfylle sine egne drømmer, og mye meg, meg, meg. I krisesituasjoner blir det tydelig at vi er flokkdyr og trenger hverandre, forklarer hun.

Nesvoll synes det er veldig flott å se hvordan vi er mot hverandre i krisetider.

– Vi er avhengig av hverandre, og det synes jeg vi ellers har tatt litt for gitt. Jeg håper det er noe vi kan ta med oss videre i hverdagen etter denne situasjonen er over. At vi er tilstede for hverandre og hjelper hverandre mer, forklarer 31-åringen.

Hun merker også en forskjell på sosiale medier.

– Nå er det mer nice å være på sosiale medier enn tidligere. Alle er milde med hverandre og det er mye «goodwill» der ute nå. Det synes jeg er fint, avslutter Nesvoll.