Påskelam med kremet saus

Påskelammet tilberedes med appelsin, honning og rosmarin. Server med bakte rotgrønnsaker, en nydelig saus og påskemiddagen er reddet.

Sausen i denne oppskriften har en smak av bringebær og er glutenfri. Den kan gjøres melkefri ved å jevne sausen med maisennajevning.

Beregn ca 200 g benfritt kjøtt eller ca. 250 g kjøtt med ben pr person.

Lammestek:

  • 1 utbenet surret lammestek/lår eller bog
  • 2-4 fedd hvitløk
  • Frisk rosmarin
  • Salt, pepper
  • 1 stor appelsin
  • 2 ss honning (kan sløyfes)
  • Revet skall av 1 sitron + saft fra 1 appelsin

Slik gjør du:

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca. 1 time før steking. Varm stekeovn til 125 grader. Stikk små hull i steken med en spiss kniv og stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin. Skjær appelsin i skiver og legg under surringen på steken. Varm opp honning slik at den blir flytende (ikke koke), tilsett revet skall fra sitron eller appelsin (kun det gule), saft fra appelsin, salt, pepper og pensle lammesteken.

Stikk inn et steketermometer og sett steken i varm stekeovn. Stek til steketermometeret viser 64-66 grader for rosa/medium ca. 2- 2 ½ time. Gjennomstekt kjøtt 70 grader, maks 72 grader i kjernen. Steketid er avhengig av tykkelsen på steken, hvor temperert steken er når den legges inn i stekeovnen og om du vil ha rosa/medium stekt eller gjennomstekt kjøtt.

Etter steking, dekk formen med steken med aluminiumsfolie og pakk et tykt frottehåndkle rundt og sett lunt mens grønnsaker og poteter stekes.

Bakte poteter og grønnsaker:

Del søtpoteter eller poteter, ønskede grønnsaker og løk i båter. Legg i et ildfast fat. Gjerne sammen med noen skiver appelsin og eventuelt tørkede aprikoser. Fordel over olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn 200 grader i ca. 45 minutter til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang imellom.

Saus med smak av bringebær:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik (kjøpes i dagligvare butikk)
  • Ca. 6 dl kraft fra lam eller vilt (for eksempel fra Jacobs utvalgte Meny/Kiwi)
  • Ca. 3 dl seterrømme
  • Salt, pepper
  • Fungi sorte dråper (norsk soppsoyasaus eller vanlig soyasaus)

Fremgangsmåte: Smelt brunt sukker til karamell uten å bli brent. Tilsett bringebæreddik. Sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen. Kok inn til en tykk sirup. Tilsett kraft og kok opp. Tilsett rømme, visp ut i kraften, kok opp, senk temperaturen og la sausen trekke rett under kokepunktet uten lokk til passe konsistens. Kan gjerne stå å trekke en god times tid, sjekk underveis slik at den ikke koker inn for mye. Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper og eventuelt soppsoyasaus/soyasaus før servering. Synes du sausen for tynn kan den jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.