HADI-NEI: Hadija Tajik og Arbeiderpartiet sa nei til at regjeringens forslag
HADI-NEI: Hadija Tajik og Arbeiderpartiet sa nei til at regjeringens forslag Foto: Stian Lysberg Solum

spill i kulissene om krisepenger:

– De forsøker å fortelle en historie som ikke er riktig

Arbeiderpartiet kaller det «oppsiktsvekkende» at regjeringen ikke har lagt frem en krisepakke rettet mot mediebransjen. Nå slår regjeringspartiene tilbake.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har gått hardt ut og etterlyst kulturminister Abid Rajas støtte til norske medier:

– Jeg syns det er direkte oppsiktsvekkende at kultur- og medieminister Abid Raja (V) ennå ikke har kommet med en konkret krisepakke rettet mot mediebransjen, sier Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen til Dagsavisen.

Også Trond Giske, Freddy Andre Øvstegård (SV) og Åslaug Sem-Jacobsen har kritisert Raja.

Nå kan TV 2 fortelle om dragkampen om norske medier, som foregikk inn i sene nattetimer mandag.

Regjeringskilder mener opposisjonen fyrer av på den ene siden, men at de på den andre siden har sagt nei til en løsning for mediene.

La forslag på bordet

Regjeringspartiene la en tekst på bordet hvor det skulle stå at mediene skulle treffes av den generelle kompensasjonsordningen som kommer fredag, ifølge TV 2s kilder. Arbeiderpartiet sa nei.

– De forsøker å fortelle en historie som ikke er riktig, sier Ola Elvestuen (V) til TV 2.

– Jeg kjenner heller ikke til at Ap har lagt frem krav om en egen pakke til mediene, slår Elvestuen fast.

Han deltok i forhandlingene mandag på vegne av Venstre.

– Vi har ikke vært motstandere av en støtte til mediene. Det var laget en tekst klar for regjeringens side, som ikke opposisjonen ønsket at skulle være med, sier Venstre-nestlederen.

Han reagerer sterkt på angrepene fra Arbeiderpartiet.

– Det er kompensasjonsordningen som blir tiltaket. Den skal favne bredt og treffe alle bedrifter. Dette kunne ikke vært gjort noe raskere og er gjort i samarbeid med partene. Så blir det en diskusjon i etterkant om hvor bredt og godt støtten treffer. Inntrykket Arbeiderpartiet tegner er ikke riktig.

Les også: Kilder til TV 2: Slik skal milliardene fordeles til bedriftene

Ap: – Ikke tid til spill

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen blir mildt sagt oppgitt når hun hører Elvestuens kommentarer.

– Jeg er ikke opptatt av spill nå. Regjeringspartiene burde strengt tatt heller bruke tiden sin på å legge fram en pakke som kan hjelpe mediene. Vi snakker tross alt om grunnsteinen i demokratiet vårt her, sier Trettebergstuen til TV 2.

Hun erkjenner samtidig at Ap sa nei til et forslag fra regjeringspartiene som var ment for å støtte mediebedriftene.

– Det stemmer at det ble lagt fram et forslag som vi sa nei til i forbindelse med de generelle tiltakene til alle bedriftene, men det er hele poenget. Mediebedriftene har helt unike utfordringer nå. De mister store deler av annonseinntektene sine over natta samtidig som de ikke kan permittere folk, fordi de ansatte har mer å gjøre nå enn noen gang, sier Trettebergstuen.

Hun avviser at Ap nå forsøker å skrive om historien.

– Fakta her er at vi er tre uker ut i en krise. Mediene har ropt varsku fra dag én. Nå må regjeringen faktisk levere, sier hun.

REAGERER STERKT: Anette Trettebergstuen mener regjeringen driver med et spill.
REAGERER STERKT: Anette Trettebergstuen mener regjeringen driver med et spill. Foto: Gorm Kallestad

Har bedt om kompensasjonsordning

En rekke medieorganisasjoner sendte torsdag i forrige uke et brev til de parlamentariske lederne på Stortinget og til Stortingets kulturkomité der de kom med forslag til hastetiltak til mediebransjen.

Her ber de blant annet om en kompensasjonsordning for bortfall av annonseinntekter på inntil 600 millioner kroner, ekstra mediestøtte på inntil 200 millioner kroner og at staten kjøper annonser for inntil 200 millioner kroner.