Drillo og Jostein Flo i Marseille i 1998.
Drillo og Jostein Flo i Marseille i 1998. Foto: Bjørn Sigurdsøn

– Heldigvis rakk vi å taue Egil Østenstad tilbake igjen og dytte innpå Jostein

Drillo og Ståle Solbakken forteller om da Jostein Flo måtte dras ut av vanngraven i Marseille.

Se «Hele Norges Drillo» på Sumo

VM-sluttspillet i Frankrike huskes med norske øyne soleklart best for den legendariske triumfen over Brasil i Marseille på St. Hansaften 1998.

I TV 2-programmet «Hele Norges Drillo» forteller den tidligere landslagssjefen og Ståle Solbakken om de hektiske minuttene mot slutten av Brasil-kampen.

Drillos plan var å kaste innpå Egil Østenstad. Historien om hvorfor han ombestemte seg har vært omtalt flere ganger tidligere. Drillo fikk et råd fra en spiller som senere skulle få en stor trenerkarriere.

– Det står jo 0-0, og jeg registrerte at bakrommet til Brasil ble større og større. Jeg tenkte at jeg måtte ha inn vår hurtigste spiller. Egil Østenstad ble gjort klar, og skulle innpå, men før jeg fikk satt innpå ham, så scorer jo Brasil. Da er jo hele tegningen helt gjort om. Så roper Ståle i bakgrunnen «Jostein Flo», og jeg er jo selvfølgelig helt enig i det, forteller Drillo.

– Heldigvis rakk vi da å taue Egil Østenstad tilbake igjen og dytte innpå Jostein. Men for all del. Det er Ståles fortjeneste at Jostein kom innpå, legger han til.

Ikke i form

Solbakken forteller at Flo ikke var i sin beste form under VM.

– Jeg husker jo Jostein Flo på treningene. Han skulle i hvert fall ikke spille mer enn et kvarter. Det er jo ikke stygt å si at han var på hell rundt 98, i forhold til den styrken han hadde fire år tidligere, eller i den kvaliken før. Det var et sånt scenario at du måtte ha inn noe som snudde det, så det ble en annen psykologi. Vi fikk et annet angrepsvåpen, forteller FCK-treneren.

Han mener det er tilfeldig at det var han som ga beskjed til trenerbenken.

– Om ikke jeg hadde sagt det, så hadde nok en annen sagt det. Poenget var jo at det hastet, fordi Østenstad har vel aldri vært nærmere å spille mot Brasil i et VM enn det han var der. Han ble jo dratt ned fra podiet, så det var jo nesten komisk, humrer Solbakken.

Flo fikk dårlig tid til å gjøre seg klar før han ble kastet innpå.

– Enda mer komisk var det at Jostein lå med beina oppi det som var en slags vanngrav som vi satt i der i Marseille, uten trøya på seg, så han fant jo ikke trøya si heller. Så det var litt kaotisk, minnes 52-åringen.

Lærte av Drillo

Som spiller var han som en ekstra trener på banen. Etter den brå slutten på spillerkarrieren har Solbakken gjort stor suksess i Norge og Danmark. Litt av æren gir han Drillo.

– På mange måter tror jeg at i hvert fall en del av HamKams oppstandelse på begynnelsen av 2000-tallet i hvert fall skyldes det soneforsvaret jeg lærte til perfeksjon av Egil og den tankegangen og mye av det han gjorde da vi hadde ballen. Og så forandrer jo, synes jeg, Egil seg litt i den andre perioden sin. Det har jo jeg også gjort i takt med at du har vært i forskjellige miljøer og vet at du trener forskjellige grupper spillere som har en annen inngang. Dansker er jo litt lik brasilianere på den måten i tankegangen. Det gjelder å finne en miks om du skal overtale dem til å spille på en bestemt måte, sier han.

Under Drillo tok Norge seg til to verdensmesterskap. En rekke store nasjoner ble slått på veien.

– Det er jo ingen tvil om at mye det Egil står for var langt, langt forut for sin tid. Og det er vel det som kanskje er den største hemmeligheten. Jeg hørte at han argumenterte med analyse og sånt, men det å kunne et perfekt soneforsvar og det å ha en klar spillestil, det å kunne vinne over mange enkeltpersoners meninger i en gruppe, var godt gjort. For det var jo og en del kunstnere i den gruppen som Egil vant over, og som gjorde at vi presterte så bra som vi gjorde.