VÆR FORSIKTIG: Røde Kors sier det vil bli lenger responstid for de som trenger hjelp på fjellet i påsken. Her fra Durmålstinden i Sørfold kommune hvor et skred har sklidd ut.
VÆR FORSIKTIG: Røde Kors sier det vil bli lenger responstid for de som trenger hjelp på fjellet i påsken. Her fra Durmålstinden i Sørfold kommune hvor et skred har sklidd ut. Foto: Torbjørn Pedersen/Røde Kors

Advarer dem som har tenkt seg på ski i helgen

Fra Troms i nord og sørover til indre deler av Telemark er det stor snøskredfare. Meteorolog oppfordrer til å være forsiktig, dersom man skal ut på ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påskeferien er rett rundt hjørnet og for de fleste vil årets ferie bli noe annerledes enn hva man er vant til.

Selv om den tradisjonelle hytteturen må vente, trenger det ikke nødvendigvis bety at man ikke likevel kan komme seg ut.

Store deler av Sør-Norge vil gå inn i påsken med relativt pent vær flere steder.

Midt- og Nord-Norge må imidlertid se seg nødt til å forberede seg på nok en helg med urolig vær.

Stor temperaturvariasjon

Nord i landet vil nemlig årets påskevær starte med snø, samt varierende temperaturer.

Fredag og lørdag vil bli preget av snøbyger, men mot søndag vil været lette. Ifølge vakthavende Storm-meteorolog Roar Inge Hansen vil det kun komme noen få snøbyger på søndag.

Hansen sier det vil bli stor variasjon i temperaturene, fra natt til dag, de neste dagene.

– På nattestid vil temperaturen ligge ned mot 20 minus i indre strøk av Nord-Norge. På dagtid vil det kun være tre til fire minusgrader i kystområdene, sier han.

I Troms var det målt åtte minusgrader fredag morgen. Hansen sier det vil bli noe mildere lørdag. Sør i Nordland, ned mot Brønnøysund, vil temperaturen ligge rundt null grader.

– På denne tiden begynner solen å varme såpass mye. I tillegg vil det være sprekker i skydekket, forklarer han.

Advarer mot skiturer

I enda nordligere strøk ventes det også kuling. Lørdag kan vinden minke, men i Finnmark vil kulingen vedvare inn mot søndagen.

– Finnmarksvidda vil ligge i le for vinden, så her vil det bli nokså fint vær. For dem som kan gå på ski er det fine områder å oppsøke, selv om det er kaldt, sier Hansen.

Likevel oppfordrer han til å være forsiktig. Høye snøskredfare preger store deler av høylandet i nord og sørover ned til indre deler av Telemark.

– Man bør ikke oppsøke områder som er bratte. Det er nokså mye nysnø som har kommet flere steder i landet. Den kan lett skli ut i et skred, forklarer han.

Snøbyger vil også prege Midt-Norge og nedover kysten på Vestlandet både fredag og lørdag.

Lørdag vil starte med lette snøbyger, men utover dagen vil disse lette i Møre og Romsdal. I Trøndelag vil det bli lettere utover lørdag kveld.

Natt til søndag og søndag morgen kan det komme noe nedbør, men utover dagen vil det bli penere vær. I tillegg vil det bli varmere.

– Den snøen som har lagt seg i helgen vil smelte i løpet av søndagen, sier Hansen.

Uvanlig vær for april

Hansen sier det fredag morgen ligger snø på bakken i Bergen og deler av Vestlandet.

– Det er ikke så vanlig for april, sier han.

Snøbygene som har kommet vil fortsette utover fredagen, men Hansen sier det kan bli oppholdsvær mot kvelden og natten.

– Det kommer et nytt bygevær lørdag i form av snø, men det går over til regn. Dermed blir det ganske vinterlig frem mot lørdagskvelden, sier han.

Han sier temperaturene varierer en del på Vestlandet. Langs kystområdene ligger temperaturen så vidt over null fredag formiddag, mens det er kjøligere i indre deler av fylket.

– Det kan bli en kald natt. Lørdag morgen vil det være flere minusgrader, før det skyer helt til og nedbøren kommer, sier han.

Likevel vil helgeværet i vest også lette i løpet av helgen. Hansen sier det vil bli mildere mot lørdag kveld. I tillegg vil det komme en varmer vind innover mot søndagen.

– Da blir det definitivt mildere, og været blir lettere utover søndagen. Da kan vi få opp mot ti varmegrader, sier han.

Går seirende inn i påsken

Skal vi tro Hansen, er det Østlandet som går seirende inn i påsken med det beste helgeværet.

Hansen sier fredag blir den fineste dagen.

– Det vil være fint vær på dagen, mot natten og lørdag morgen.

I løpet av lørdagen vil det gradvis skye til. På ettermiddagen kan det til og med komme sludd og snø på sørlandet. Langs kysten kan dette gå over til regn.

Været som preger den sørlige delen av landet vil ikke trekke opp mot Oslo-området før natt til søndag. Søndag ettermiddag vil derfor skye til også her. En regnskur kan også oppstå.Samtidig vil det blåse inn en varm vind inn mot hele Østlandet.

– Jeg er spent på om det blir en del tåke i disse områdene, men det kan bli bedring utover dagen, da skydekket vil sprekke opp, sier han.

Rundt Oslo-området vil temperaturene stige i løpet av fredagen. På grunn av skyer lørdag, vil det det bli kjøligere i morgen.

– Temperaturen vil så vidt passere null grader. Søndagen blir nok noe varmere, på grunn av den varme luften som brer seg over Østlandet. Da kan det komme opp mot seks til syv grader, sier han.

I indre deler av Østlandet og i høylandet vil det bli veldig kaldt. Hansen sier temperaturen kan komme ned i 20 minusgrader om natten fra Geilo og nordover.