SLUTT? VAR har skapt store debatter. Nå kan teknologien felles av koronaviruset.
SLUTT? VAR har skapt store debatter. Nå kan teknologien felles av koronaviruset. Foto: Andrew Yates

Koronaviruset kan sette en stopper for VAR

Dersom Premier League-sesongen spilles ferdig kan det bli uten videodømming.

Premier League skal ifølge Daily Mail diskutere om VAR skal benyttes dersom sesongen starter opp igjen.

Det er nemlig usikkerhet rundt om det er mulig å gjennomføre VAR om det fremdeles er smittefare.

Til hver Premier League-kamp er det et team bestående av minst tre personer. Disse tre sitter i et rom med begrenset plass i Stockley Park, som strider mot helsemyndighetenes råd om avstand mellom mennesker for å redusere smitten av koronaviruset.

Derfor vil Premier League-sjefene og det engelske dommerforbundet diskutere fremtiden til VAR de neste ukene.

Et alternativ er å bruke VAR-teknologien som finnes rundt på arenaene. Et annet er at VAR kan gjennomføres eksternt i spesialutstyrte varebiler.

– Dersom det fremdeles er pålagt å holde avstand til andre mennesker når sesongen fortsetter er det umulig å bruke VAR-rommet i Stockley Park, sier tidligere Premier League-dommer Mark Clattenburg.

Han forklarer at det definitivt ikke er mulig dersom flere Premier League-kamper blir spilt samtidig, og at VAR-teamet sitter samlet i et lite rom uten vindu foran flere skjermer.

– Om det ble spilt én kamp av gangen kunne de kanskje fått det til ved å ha hver sitt skrivebord, og dermed holde to meters avstand, forklarer Clattenburg.

– Men realistisk sett ser ikke jeg hvordan fotballen kan starte opp igjen før det ikke lenger er et påbud fra myndighetene om å holde sosial avstand. Du kan ikke fortsette sesongen uten VAR heller, mener han og gir et eksempel:

– Tenk om Aston Villa rykket ned på grunn av et mål som skulle vært avblåst for offside. En avgjørelse VAR kunne reversert dersom det var tidligere i sesongen. Det ville blitt et enormt nedfall.