UNDERRAPPOTERT: Kina måtte opprette en rekke midlertidige sykehus for å hanskes med koronautbruddet. Nå hevder amerikansk etterretning at kinesiske myndigheter bevisst underrapporterer antall smittede.
UNDERRAPPOTERT: Kina måtte opprette en rekke midlertidige sykehus for å hanskes med koronautbruddet. Nå hevder amerikansk etterretning at kinesiske myndigheter bevisst underrapporterer antall smittede. Foto: China Daily/REUTERS

Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet

Kinesiske myndigheter har bevisst skjult omfanget av kornautbruddet, ifølge amerikansk etterretning. USAs president Donald Trump mener Kinas rapportering er i tynneste laget.

Kinesiske myndigheter skal ha skjult omfanget av virusutbruddet i landet, ved å underrapportere både dødstall og smittetilfeller. Dette kommer frem i en hemmelighetsstemplet rapport utarbeidet av amerikansk etterretning, ifølge mediehuset Bloomberg.

– Falske smittetall

Bloomberg ikke har sett det hemmelighetsstemplede dokumentet, men har snakket med tre av tjenestemennene som bidro til rapporten.

De anonyme tjenestemennene bekrefter at kinesiske myndigheter bevisst underrapporterer både dødstall og smittetilfeller.

Rapporten konkluderer med at Kina opererer med falske smittetall, ifølge to av tjenestemennene.

Koronautbruddet startet i Kina mot slutten av 2019. Landet har registrert 82 361 tilfeller og 3316 dødsfall, ifølge oversikten til John Hopkins University. Til sammenligning har USA 209 071 tilfeller og 4633 dødsfall. Disse tallene har fått flere til å rynke på nesen.

Trump: – I tynneste laget

Det hvite hus mottok rapporten forrige uke, skriver Bloomberg. Under en pressekonferanse onsdag kveld sier Donald Trump det er vanskelig å kontrollere Kinas virus-rapportering.

USAs president Donald Trump mener Kinas tall er i det tynneste laget, men understreker at han ikke er en kinesisk regnskapsfører.
USAs president Donald Trump mener Kinas tall er i det tynneste laget, men understreker at han ikke er en kinesisk regnskapsfører. Foto: Tom Brenner/REUTERS

– Vi vet virkelig ikke om de underrapporterer eller hva de gjør. Tallene virker å være litt i tynneste laget, og det er en hyggelig måte å si det på. Vi har diskutert det med dem, sier presidenten, som poengterer at han har få forutsetninger for å vite hvor nøyaktige de kinesiske smittetallene er.

– Om tallene er nøyaktige eller ikke? Jeg er ikke en kinesisk regnskapsfører, sier Trump.

Presidenten sier den påståtte underrapporteringen ikke hindrer USA i å samarbeide med Kina.

– Vi hadde en god samtale med Kina forrige uke og vi jobber godt med dem. Det vil vi fortsette å gjøre i fremtiden, som en del av kampen mot viruset, sier Trump.

– Kina lyver og vil fortsette å lyve

Tidligere onsdag gikk visepresident Mike Pence, hardt ut mot det han ser på som manglende åpenhet fra Kinas side.

– Situasjonen ville vært annerledes om Kina hadde vært mer samarbeidsvillige, sier Pence til CNN. Mens Trump-administrasjonen har blitt kritisert for å ha handlet for sent i kampen mot koronaviruset, retter Pence fingeren mot Kina.

Den republikanske senatoren Ben Sasse er ikke overbevist av Kinas offisielle tall.
Den republikanske senatoren Ben Sasse er ikke overbevist av Kinas offisielle tall. Foto: Alex Edelman/AFP

– Vi fikk vite om utbruddet i desember. Nå er det tydelig at viruset var der mye tidligere, kanskje så mye som en måned før, sier Pence.

Visepresidenten før støtte fra sine partifeller. Flere republikanere har vært svært kritiske til Kinas rolle i pandemien.

– Påstanden om at USA har flere koronarelaterte dødsfall enn Kina er falsk. Uten å kommentere innholdet i hemmelighetsstemplede dokumenter, er én ting åpenbart: Kinas kommunistparti har løyet, lyver og vil fortsette å lyve om koronaviruset for å beskytte sine ledere, tordner senator Ben Sasse.

Professor: – Kan ikke stole tallene

Det er ikke bare amerikansk etterretning og republikanere som tviler på Kinas offisielle rapportering. Kina-eksperten Øystein Tunsjø, som er professor ved Institutt for forsvarsstudier, sier at man ikke bør stole på de offisielle tallene som Kina kommer med.

– Vi kan ikke stole på offisielle tall. Det er stor usikkerhet. Det rapporteres om kinesere med symptomer som ikke testes fordi man ikke ønsker å få påvist nye tilfeller, sa Tunsjø til TV 2 forrige uke.

Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier.
Professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier. Foto: IFS/Forsvaret

Professoren peker på at avisen The Guardian meldte at Kinas statsminister Li Keqiang har gått ut med en oppfordring til lokale myndigheter i Hubei-provinsen om ikke å dekke over tilfeller og underrapportere tall.

– Det kan være vanskelig i mange tilfeller å vite om myndighetene bevisst sensurerer, eller om lokale myndigheter selv ønsker å pynte på tallene, sier Øystein Tunsjø.