TRE ÅR UTEN MESTERSKAP: Det blir lenge til man ser de norske fotballjente i et mesterskap. Her fra en landskamp mot Nord-Irland på SR-Bank Arena.
TRE ÅR UTEN MESTERSKAP: Det blir lenge til man ser de norske fotballjente i et mesterskap. Her fra en landskamp mot Nord-Irland på SR-Bank Arena. Foto: Carina Johansen

Utsetter fotball-EM – Norge er ikke enig

Det europeiske fotballforbundet har ifølge Danmarks Fotballforbund besluttet at neste års fotball-EM for kvinner flyttes til 2022.

Dette er imot ønsker og innspill fra Norges Fotballforbund.

Det danske forbundet opplyser på sine nettsider at Uefa-ledelsen opplyste om flyttingen av mesterskapet på et telefonmøte med generalsekretærene fra de 55 medlemslandene onsdag.

– UEFA har ikke fastsatt de endelige datoene, men de signaliserer at det vil bli flyttet et år, og det er det vi da kan bekrefte. Sånn som utviklingen av vært den siste tiden var det ikke noe overraskende, sier direktør for toppfotball i NFF, Lise Klaveness til TV 2.

– Vi så jo denne komme da OL ble flyttet til 2021. Vi håpet i det lengste at det skulle bli en løsning som gjorde at vi kunne beholde EM til neste sommer. Det ble dessverre ikke noe av, noe som er kjipt, sier Caroline Graham Hansen til TV 2.

Kvinne-EM var opprinnelig lagt til perioden 11. juli til 1. august 2021, men viruspandemien har ført til store endringer i idrettskalenderen. Blant annet er Tokyo-OL flyttet til neste sommer, og det samme er EM-sluttspillet for menn.

Skuffet toppfotballsjef

Dermed måtte kvinnenes mesterskap etter alle solemerker vike.

– Vi er ikke enig i konklusjonen, og synes det er beklagelig. Spesielt for meg som toppfotballsjef synes jeg det er svært uheldig at det går tre år mellom et mesterskap for kvinnelandslaget, sier Klaveness.

– Først og fremst har jeg full forståelse for at dette har vært en veldig uforutsigbar og vanskelig situasjon for UEFA. Jeg hadde allikevel håpet at det skulle legges til rette for også å arrangere vårt EM i 2021. Det er veldig uheldig for oss at det da blir hele tre år mellom mesterskap. Både med tanke på det sportslige, men også den økte interessen rundt kvinnefotballen i Norge og resten av Europa etter et fantastisk VM i sommer, sier Ingrid Moe Wold i Norges kapteinsteam til TV 2, mens landslagsveteranen Elise Thorsnes følger opp:

– Det er selvsagt veldig skuffende for alle som har jobbet hardt og hatt dette som et mål, men det er tøffe tider om dagen. Helsen til folk er det viktigste, og det er en riktig avgjørelse å utsette det slik at folk holder seg friske og gjør de riktige valgene slik at mesterskapet kan spilles i 2022. Korona har påvirket mer enn bare EM for oss, så det er bare å forholde seg til den avgjørelsen. Også får vi et ekstra år på å bli enda bedre og enda mer forberedt, sier Thorsnes.

- Damene kommer i siste rekke nok en gang

TV 2s fotballekspert, Solveig Gulbrandsen, føler at kvinnene blir nedprioritert.

– UEFA kunne ha prioritert EM, da det er veldig få europeiske lag med i OL. I den situasjonen vi er i, er det vanskelig å si hva som er rett og galt. Men når det utsettes et helt år synes jeg alt prioriteres foran, og at damene kommer i siste rekke nok en gang.

– For de europeiske nasjonene som ikke er med i OL blir det lang tid uten noe mesterskapsaktivitet, noe som gjør det mer krevende å opprettholde interessen og profilene rundt landslagene, sier Gulbrandsen.

Norge har tre kamper i EM-kvalifiseringen som er satt opp i år. Den første skulle etter planen vært spilt 5. juni, men onsdag opplyste Uefa at alle landskamper i juni måned er utsatt.

Ifølge Danmarks Fotballforbund er også neste års U21-EM for menn besluttet flyttet til 2022.

– I en optimal verden skulle sluttspillene til kvinnelandslaget og U21-herrene vært avviklet som planlagt. Samlet sett er det bra for kvinnelandslaget og kvinnefotballen å få bedre plass og mer oppmerksomhet sommeren 2022, da vi kan skape en stor fotballfest, sier forbundets direktør Jakob Jensen.

(©NTB)