Ta'Qali, Malta 20191118. 
Joshua King (f.v), Mats Møller Dæhli, Birger Meling, Iver Fossum og Alexander Sørloth jubler for Kings 0-1-scoring under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Malta og Norge på Ta’Qali Nasjonalstadion i Ta’Qali mandag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Ta'Qali, Malta 20191118. Joshua King (f.v), Mats Møller Dæhli, Birger Meling, Iver Fossum og Alexander Sørloth jubler for Kings 0-1-scoring under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Malta og Norge på Ta’Qali Nasjonalstadion i Ta’Qali mandag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen

Alle landskamper og klubbkamper i UEFA-regi utsettes på ubestemt tid

Alle landskamper i regi av UEFA utsettes. Det gjelder også EM-playoffkampen mellom Norge og Serbia.

Det bekrefter UEFA onsdag ettermiddag.

Det ble onsdag holdt en telefonkonferanse der 55 medlemsland i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) var med. Det var der den nye planen for kampaktivitet ble lansert.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) skriver i en pressemelding at alle landskamper for kvinner og menn som opprinnelig skulle bli spilt i juni 2020 er utsatt på ubestemt tid. Dette inkluderer playoffkampene til EM, som oppgjøret mellom Serbia og Norge.

– Vi synes det er en god konklusjon i en usikker tid. Det er ikke så veldig lenge til 1.juni, så det gir litt mer ro i den situasjonen vi er i. Vi er fornøyd med at den beslutningen blir tatt så tidlig så vi kan planlegge for andre forutsetninger, sier Pål Bjerketvedt, Generalsekretær NFF, til TV 2.

– Det får ingen umiddelbare konsekvenser, utenom at det blir lenge til landslaget samles igjen. Men det er likt for alle nasjoner og landslag, så det er greit nok. Så er det fremdeles usikkert når disse playoff-kampene kan gå, om det er september, oktober eller november, poengterer han.

Champions League utsatt på ubestemt tid
Videre bekrefter UEFA at alle kamper i UEFA-regi, som Champions League, Europaligaen og internasjonale vennskapskamper og treningskamper som var satt opp til våren og sommeren, også er utsatt på ubestemt tid.

UEFA melder samtidig at de gir rom for å spille ferdig de nasjonale ligaene, og at kvalifiseringen til både Champions League og Europaligaen i sesongen 2020/2021 er utsatt på ubestemt tid. For at man skal få i gang neste sesongs UEFA-turneringer, som Champions League, må alle ligaer være ferdigspilte innen en viss dato. Denne datoen er nå utsatt på ubestemt tid.

Det er heller ikke besluttet når de resterende kampene i Champions League og Europaligaen skal spilles.

UEFA opplyser også at prosesser rundt registrering av spillere til ulike turneringer er satt i bero. Mange klubber ønsket seg en avklaring rundt dette, ettersom de ulike ligaene kan bli ferdigspilt i sommer.

TV 2-ekspert: – Det var som ventet
TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over UEFAs beslutning.

– Det er som ventet. Jeg føler fortsatt vi er et godt stykke unna å arrangere store fotballkamper. Det er en del ting som må plass før vi kan begynne å virkelig glede oss til det, så det var en fornuftig løsning. Det var vel de færreste, i hvert fall i Norge, som trodde på at det skulle være mulig å spille på de datoene som kom først, påpeker han.

Han har fått med seg at UEFA åpner for at de store ligaene kan bli ferdigspilt til sommeren.

– Ja, og det er jo det viktigste rent kommersielt og økonomisk. Man går glipp av mange milliarder om sesongen skulle bli avbrutt nå og ikke bli fullført. Det er i klubbfotballen mesteparten av pengene ligger, påpeker han.

I onsdagens uttalelse heter det at alle andre kamper i turneringer i UEFA-regi er utsatt «inntil ny beskjed foreligger». Klart er det også at en rekke mesterskap på aldersbestemt nivå enten er utsatt eller avlyst som følge av viruspandemien.

Ifølge tyske ZDF vil det bli spilt Champions League og Europaliga for inneværende sesong i juli og august. De kampene skal sannsynligvis spilles for tomme tribuner, hevder TV-kanalen.

Så legges det opp til en landslagsperiode til høsten, uklart når, der hvert lag skal kunne spille tre kamper i slengen.

Det er i denne at Norge og Serbia trolig møtes.

– Det må vi også håpe på. Det er litt av en kabal som skal legges, og den blir vanskeligere å legge for hver dag som går. Men man må børe smøre seg med tålmodighet, og det gjøre det beste ut av det den dagen det kan spilles fotball igjen, poengterer Mathisen.

På vent

Kampen skulle opprinnelig vært avviklet 26. mars, men koronavirus-pandemien stoppet det. Først ble den planlagt spilt for tomme tribuner, men Uefa måtte til slutt utsette oppgjøret.

Vinneren møter enten Skottland eller Israel. Blir det Norge, går også den «finalekampen» i Oslo.

Ullevaal stadion ble fort utsolgt for Serbia-kampen. Etter pandemi-usikkerheten åpnet Norges Fotballforbund for at de som ønsket å få refundert billettutgiftene, kunne få det.

Svært mange valgte å ikke benytte seg av tilbudet, men holdt på billetten til en ny dato var klar.

Hardt

Dersom Norge sikrer seg EM-plass, i så fall for første gang siden 2000, venter kamper mot England (London), Kroatia (Glasgow) og Tsjekkia (Glasgow) i gruppespillet i juni neste år.

De to beste fra hver pulje og fire av seks treere, kvalifiserer seg for cupspillets åttedelsfinale.

Mesterskapet skal spilles i tolv byer spredt over hele Europa. EM ble utsatt ett år på grunn av det globale virusangrepet.

(©NTB/TV 2)