RUSS: Karoline Raugstad, Tomine Karlsen Thu, Olivia Josefine Støylen Bådholm og Julie Vatnamo Hustad er misfornøyde med situasjonen. Her er de på plass i russebilen sin.
RUSS: Karoline Raugstad, Tomine Karlsen Thu, Olivia Josefine Støylen Bådholm og Julie Vatnamo Hustad er misfornøyde med situasjonen. Her er de på plass i russebilen sin. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

massesøksmål mot landstreffet i stavanger:

Russen lei seg over at de mister årets høydepunkt: – Er ikke interessert i å dra på Elvefestivalen

De har spart opp penger og gledet seg i flere år. Så ble russetreffet avlyst. Nå håper de å få pengene sine tilbake.

Venninnene Julie Vatnamo Hustad, Karoline Raugstad, Olivia Josefine Støylen Bådholm og Tomine Karlsen Thu, alle fra Sandnes, har gledet seg lenge til russetiden.

Endelig var 2020 og avgangsåret her, men så ble ikke ting helt som planlagt.

På grunn av koronaepidemien og regjeringens tiltak i forbindelse med denne, er alle russetreff og en stor del av feiringen avlyst.

– Jeg har gledet meg lenge til landstreffet i Stavanger. Brødrene mine har vært på det tidligere år, og snakket om hvor gøy det var, men nå får ikke vi oppleve det, sier Karoline.

Vil ha pengene

De siste dagene har russen reagert sterkt, etter at det ble klart Landstreffet i Stavanger ikke refunderer billettene. Russen har istedet blitt tilbudt å komme tilbake på et russearrangement neste år, eller få billetter til festivalen Palmesus, Elvefestivalen eller billetter til Kongeparken.

De andre russetreffene som har blitt avlyst, har tilbudt russen refusjon.

– Det er mange som har lyst til å dra på arrangementet neste år, men jeg skal i militæret, så det passer ikke for meg, sier Karoline.

Det samme gjelder Julie.

– Jeg har allerede billetter til Palmesus, og ingen av de andre arrangementene er jeg noe særlig interessert i. Vi har jobbet hardt for disse pengene, og er lei oss for at det ikke blir noe landstreff. Samtidig synes jeg det bare skulle mangle at de da betalte tilbake summen vi har betalt, iallefall for oss som ikke kan dra på noen av tingene de tilbyr billetter til, sier hun.

Økonomisk krise

TV 2 har onsdag snakket med Aasmund Lund, som er pressetalsperson for Lund Gruppen, som arrangerer festivalen.

Han sier selskapet ikke har mulighet til å betale tilbake billettpengene, og håper det kan komme nye økonomiske tiltak fra regjeringens side.

Jentene har lite sympati for dette.

– De har penger nok til å sette opp et arrangement for neste år, men ikke nok penger til å betale oss. Det er rart. Jeg synes det er dårlig gjort at vi må ta byrden for deres økonomiske situasjon, sier Julie.

Dårlig råd

Tomine legger til at avgangselevers økonomi ofte ikke er så veldig god, og at det er synd de i første omgang ikke får pengene tilbake.

– Det er kjedelig om 2700 kroner går rett ut vinduet. Det er mye penger for oss. Hadde jeg ønsket å dra på Elvefestivalen, så hadde jeg gjort det, men jeg er ikke interessert i det, sier Tomine.

Hun legger til at det heller ikke er noe alternativ å dra på russetreff neste år.

– Da har vi jo solgt russebussene, og det er jo rart å gå rundt i russeklær når vi ikke er russ. Billetter til kongeparken er vel heller ikke det 18-19-åringer er mest interessert i, sier hun.

Massesøksmål

De fire venninnene har derfor blitt med på et massesøksmål. Rundt 1200 russ har gått sammen og kontaktet en advokat, som skal hjelpe dem i saken.

– Vi har det siste døgnet blitt kontaktet av over 1000 russ som mener kompensasjonen de er blitt tilbudt ikke er bra nok. Vi skal nå jobbe for at russen får tilbake pengene for et arrangement de har betalt for, men som de ikke får deltatt på, sier advoka tSvein Kjetil Lode Svendsen hos advokatfirmaet Elden til TV 2.

Også Forbrukerrådet mener de har retten på sin side.

– I noen tilfeller tilbyr arrangøren at arrangementet flyttes, eller at man kompenseres med billetter til andre arrangementer. For en del kan dette være et fullgodt alternativ. Russearrangement er imidlertid spesielle. Et arrangement neste år vil ikke være det samme for gruppen som egentlig er russ i år, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, til TV 2.

Nå følger venninnene spent med på det som skjer.

– Jeg håper dette løser seg. Om vi må helt i retten, så er jo det litt rart, men da får vi bare stå i det, sier de fire venninnene.