KRISE I SAKTE FILM: Klinikksjef på Ullevål sykehus, Dag Jacobsen, er redd for at antallet korona-innleggelser vil øke raskere enn de klarer å bygge ut intensivplasser.
KRISE I SAKTE FILM: Klinikksjef på Ullevål sykehus, Dag Jacobsen, er redd for at antallet korona-innleggelser vil øke raskere enn de klarer å bygge ut intensivplasser. Foto: Anders Bayer / Oslo Universitetssykehus

Klinikksjefen mener tiltakene må forlenges

Sjefen for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus beskriver koronasituasjonen i Norge som en «krise i sakte film». Han har et klart råd til politikerne.

– Vi bygger ut intensivkapasiteten og antall sengeplasser gradvis, og jeg er imponert over alle som står på og viser god lagånd. Bak oss kommer krisen i sakte film. Det betyr at det etter hvert kommer flere pasienter inn enn det blir skrevet ut av sykehuset.

Det sier Dag Jacobsen, som er avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus. Denne avdelingen tar imot og er med i behandlingen av de sykeste koronapasientene.

– Hvis pasientene innlegges raskere enn vi klarer å bygge ut kapasiteten internt, så får vi store problemer. Da kan man få tilstander som i Italia, New York og London, der helsevesenet bryter sammen. Nødløsningen kan da bli mobile sykehus, idrettshaller eller oppjusterte sykehjem, som også inngår i planverket ved kriser.

Fra tirsdag til onsdag har det vært en økning på sju sykehusinnlagte med korona i Norge. Antallet innlagte er nå 325, hvorav 105 ligger i respirator.

325 er det høyeste tallet på innleggelser hittil, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Det er fire flere enn på mandag, dagen med det nest høyeste antall innleggelser.

Vil fortsette tiltakene

Når TV 2 snakker med Jacobsen på telefon onsdag ettermiddag, beskriver han at det er «stille før stormen» og at de har kontroll på situasjonen.

– Pandemiens videre skjebne ligger nå hos våre helsemyndigheter. Her «på gølvet» gjør vi jobben, sier han og fortsetter:

– Det blir spennende å se hva myndighetene gjør. Vi håper at man ikke slipper opp tiltakene nå. Vi ser bare hva som skjer i New York, og nå kommer det et nytt episenter i New Orleans.

Jacobsen og hans medarbeidere håper på strammere tiltak, eller at etterlevelsen hos befolkningen blir bedre. Ellers får ikke Norge kontroll på pandemien, mener han.

Han håper inderlig at regjeringen hører på rådet fra intensivmiljøet om ikke å slippe opp på tiltakene for tidlig.

– Vi kneler aldri

Jacobsen er tydelig på at tiltakene må forlenges også etter påske.

– Mange er permitterte og redde for jobbene sine. Hvor lenge kan tiltakene vare, tenker du?

– Jeg skjønner godt at mange er bekymret for konsekvensene av dette, men svaret er at jeg ikke vet hvor lenge tiltakene bør opprettholdes. Vi har kommet såpass langt ut i pandemien internasjonalt at tap av liv hos helsepersonell også har blitt en ubehagelig faktor i pandemiens totalregnskap – særlig i Italia.

Han sier det er forståelig at folk flest er bekymret for sin nye, uventede livssituasjon.

– Men husk da på vårt lojale, fantastiske helsepersonell som bærer mer enn tap av jobb og økonomi på sine skuldre. Dette vil dessverre ta tid, men vi kneler aldri, sier Jacobsen.

Åpner for andre tiltak

Helseminister Bent Høie sier at han er glad for at Jacobsen støtter tiltakene som er iverksatt.

– Vi er enige om ikke å slippe opp nå, men så tar vi en ny vurdering i neste uke. Den vil være basert på et kunnskapsgrunnlag, sier Høie.

HAN AVGJØR: Bent Høie og regjeringen bestemmer hvilke tiltak nordmenn må overholde etter 12. april.
HAN AVGJØR: Bent Høie og regjeringen bestemmer hvilke tiltak nordmenn må overholde etter 12. april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Han åpner for at det kan bli aktuelt å erstatte noen av tiltakene som nå er innført med andre tiltak.

– Hvor vanskelig er dette for dere som beslutningstakere?

– Det er vanskelige avveininger, men jeg føler at befolkningen er opptatt av vi skal klare dette sammen. Det gjør det lettere for oss som skal ta beslutningene, sier Høie.