Oslo  20180828.
Roer Kjetil Borch er klar for VM i Bulgaria. Her er han fotografert på Sognsvann i Oslo.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Leeds, England 20190927. 
Alexander Kristoff satser på sitt første VM gull i søndagens fellesstart for menn i VM på sykkel.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Profiler langer ut mot NIF:

– Om de mangler ryggrad, så kan de bare skrote hele høydehusforbudet

En rekke norske idrettsprofiler gir norsk idrett det glatte lag for håndteringen av «Tettey-saken».

TV 2 publiserte onsdag to saker om fotballspiller Alexander Tetteys høydetrening i eget hjem ved bruk av en oksygenmaske.

Hendelsen i seg selv, og ikke minst norsk idretts håndtering av den, har fått mange til å reagere.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener det er på tide å skrote hele forbudet mot høydehus og lignende innretninger, og han er ikke spesielt imponert over Norges idrettsforbunds (NIF) håndtering av saken.

Det er mildt sagt ikke en rekke andre idrettsprofiler i Norge heller.

Se tilsvar fra NIF om hva som må til for å sanksjonere noen for brudd på regelen lenger nede i saken

– Man kan jo bare drite i reglene uansett

– Jeg er verken for eller imot høydehus, jeg stiller meg nøytral til spørsmålet, men jeg stiller meg ikke nøytral til hvordan NIF velger å reagere på mulige brudd på en utøvers potensielle bruk av en ulovlig metode. Hvis ikke NIF undersøker, og eventuelt sanksjonerer, en videodokumentert hendelse der utøver selv sier at han simulerer høyde ved manipulering av innåndingsluften, så ser jeg ikke målet med forbudet. Om NIF mangler ryggrad til å håndheve en lov og forskrift stemt demokratisk innad i organisasjonen, så kan de bare skrote hele loven. Om denne norske utøveren bruker manipulert innåndningsluft, så kan det være et forsøk på å øke EPO-produksjonen kunstig, noe som er noe av bakgrunnen for at NIF satte et forbud for høydehus i utgangspunktet.

Det er det klokkeklare budskapet fra roer Kjetil Borch, som påpeker at han ikke har kjennskap til det aktuelle apparatet i Tetteys video og ikke vet om det er et «aktivt høydehusapparat».

Ifølge Norwich City, som har levert utstyret til Tettey, er det en «høydetreningskompressor». Etter det TV 2 forstår, er det et apparat av merket Hypoxico.

Alexander Kristoff lar seg heller ikke imponere.

– Jeg synes det er unødvendig at vi ikke har et regelverk som alle utøvere kan forholde seg til fra alle land. Når det er lov for noen utøvere å bruke simulert høyde og det er ulovlig for andre, så er det jo ikke rettferdig. Når det er sagt, når vi først har et regelverk for norske utøvere og det brytes, så må man jo følge opp også... Ellers så kan man jo bare drite i de særnorske reglene uansett, sier Kristoff til TV 2.

– Bør helt klart fjernes

Skitrener Jostein Vinjerui, som nå er landslagstrener for Storbriannia, mener mangelen på reaksjon er kritikkverdig.

– For min del er det en regel som kan fjernes siden det bare gjelder norske utøvere. Og i alle fall nå, når denne videoen heller ikke fører til noen form for reaksjon fra norsk idrett sentralt. Her er jo saken ferdig servert med videobevis! Regelen er særnorsk, og hindrer norske utøvere i å konkurrere på like vilkår som andre. Da regelen ble laget, var det diskusjoner internasjonalt om forbud, men den ser ut til å ha stoppet helt opp for lenge siden, sier Vinjerui, som også påpeker at det vil være både økonomisk og miljømessig gunstig å fjerne forbudet.

Kristian Blummenfelt er ikke i tvil om hva han mener om høydehusforbudet.

– Det bør helt klart fjernes. Vi bør ha like forutsetninger til å kunne trene og konkurrere som resten av verden. Om det burde vært et internasjonalt forbud mot det er en annen diskusjon, men så lenge det ikke er det så burde det vært lovlig for nordmenn også. Men så lenge det er et forbud, så synes jeg norske utøvere skal og må følge de reglene, sier triatleten.

Henrik Kristoffersen er heller ikke en stor tilhenger av forbudet:

– Jeg har ikke spesiell kunnskap til høydejustering eller simulert høyde, så det kan jeg ikke uttale meg noe særlig om. Men det er litt spesielt at Norge skal ha en særegen regel, når man konkurrerer med alle andre nasjoner som ikke har disse restriksjonene, forteller han.

Slik kan et brudd på reglene påtales

NIF, og ikke Antidoping Norge, kan sanksjonere utøvere for brudd på høydehusregelen.

Det har imidlertid aldri skjedd, så det er uklart hva en eventuell sanksjon i så fall vil innebære.

NIF fortalt TV 2 mandag at de ikke kommer til å ta noen telefoner eller sjekke ut saken, noe heller ikke Olympiatoppen eller Norges Fotballforbund sier at de vil gjøre, og kommer med følgende tilsvar til kritikken over:

– Svaret er enkelt. Brudd på høydehusbestemmelsene kan i henhold til NIFs lov sanksjoneres. Det må imidlertid foreligge en påtale om et mulig brudd på høydehusbestemmelsene fra et organisasjonsledd i norsk idrett som da kan påtales til NIFs domsutvalg for videre behandling, sier kommunikasjonssjef Finn Aagaard.

Det betyr, i klartekst, at ansvaret ligger på idrettslag, særforbund eller lignende om utøvere skal sanksjoneres.

De, og ikke NIF, må melde inn saken.