PROGNOSE: USAs president Donald Trump står med myndighetenes prognose av koronadødsfall i USA. Målsettingen er mellom 100 000 og 240 000 døde amerikanere.
PROGNOSE: USAs president Donald Trump står med myndighetenes prognose av koronadødsfall i USA. Målsettingen er mellom 100 000 og 240 000 døde amerikanere. Foto: Win Mcnamee/AFP Photo

Amerikanske myndigheter spår inntil 240 000 døde

Tirsdag passerte USA nok en dyster milepæl, da landet passerte Kina i antall døde. Myndighetenes prognose viser det er langt verre tider i vente.

Koronaviruset har nå kostet 3393 menneskeliv i USA, og landet passerer dermed Kina i antall døde.

Under en pressekonferanse tirsdag kveld advarer myndighetene om at dødstallet vil vokse kraftig den kommende tiden.

Smertefulle uker i vente

– Jeg ber alle amerikanere å forberede seg på de vanskelige dagene som ligger foran oss. De neste to ukene kommer til å bli smertefulle, veldig smertefulle, sier president Donald Trump fra presserommet i Det hvite hus.

Sammen med resten av krisestaben presenterte Trump retningslinjer og restriksjoner for å håndtere koronautbruddet som herjer USA. Presidenten ber alle om å delta for å redusere tapet av menneskeliv.

– Et spørsmål om liv og død

Retningslinjene som ble presentert tirsdag tilsvarer de eksisterende restriksjonene amerikanerne er underlagt. Myndighetene forlenger disse i 30 dager, frem til 30. april.

– Det er helt nødvendig at amerikanerne følger disse retningslinjene de neste 30 dagene. Hver og én av oss blir nødt til å ofre noe, sier Trump, før han understreker alvoret i situasjonen:

– Det er et spørsmål om liv og død.

Amerikanerne blir bedt om å holde avstand til hverandre, holde seg hjemme og kontakte lege om de er syke. Samtidig oppfordres folk til å holde seg unna barer og restauranter og å verne om den eldre delen av befolkningen.

Målsetting på 240 000

Dersom innbyggerne følger disse retningslinjene i «rimelig» grad, forventer myndighetene at mellom 100 000 til 240 000 amerikanere vil miste livet. Disse svimlende tallene er i stor grad basert på utviklingen i Italia, og presenteres som myndighetenes målsetning.

– Dette er det faktiske nummeret vi opererer med, sier Deborah Birx, koordinator i Trumps krisestab.

Mens disse tallene virker høye, er det lite sammenliknet med prognosene dersom man ikke iverksetter tiltak mot koronaviruset. Myndighetene spår dette vil koste 2,2 millioner amerikanske liv.

Deborah Birx deltok på pressekonferansen sammen med Donald Trump. Myndighetenes krisestab har en målsetting på 100 000 til 240 000 døde.
Deborah Birx deltok på pressekonferansen sammen med Donald Trump. Myndighetenes krisestab har en målsetting på 100 000 til 240 000 døde. Foto: Win Mcnamee/AFP Photo

– 100 000 til 240 000 er målsettingen vår, men vi håper på bedre. Vi skal gjøre alt vi kan for å holdet tallet lavere. Disse tallene tar utgangspunkt i at ikke alle amerikanere gjør det de kan for å stanse utbruddet, sier Brix.

Mandag sa Birx at 200 000 amerikanere ville miste livet dersom myndighetene handlet «nesten perfekt».

Under pressekonferansen ble Dr. Fauci, den ledende legen i krisestaben, spurt om man burde forberede seg på at 100 000 amerikanere vil dø.

– Svaret er ja. Det er et alvorlig tall, men vi må være forberedt på det, svarer legen.