Elise (12) og pappa har gymtimene hjemme i stua

Over 600 000 grunnskoleelever er inne i sin tredje uke med hjemmeskole. Også gymtimene gjennomføres hjemmefra.

Erteposer, gymvester og kanonball er i disse dager byttet ut med nettbrett og datamaskiner.

Familien Krantz er klar for en av ukens kroppsøvingstimer.

– Husk å sende inn video! Det er kun vi lærere som skal se det, så ikke vær redd for å dumme deg ut, sier kroppsøvingslærer ved Damsgård skole i Bergen, Ørjan Norheim Johansen.

Han har nettopp hoppet opp og ned foran webcamera.

For det er ikke bare matematikk, lesing og skriving som har fått helt ny plattform. Over 600 000 elever med hjemmeskole skal også ha gym.

Mye stillesitting på hjemmeskole

– Vi sitter nok mer stille nå som vi ikke er på skolen, og heller ikke kan gå på fritidsaktiviteter som turn og fotball, sier 12 år gamle Elise Krantz.

Hun varmer opp på tredemøllen i kjelleren før dagens kroppsøvingsoppgave: Styrketrening.

Selv trener hun hver dag, ofte med pappa – som også har hjemmekontor.

– Det er gøyere å ha gym på skolen, med venner og en stor gymsal. Og det er kanskje mer slitsomt å ha gym med pappa, ler hun.

STUEN: Det kan være utfordrende å være aktive nok når skoler og fritidsaktiviteter er stengt. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2
STUEN: Det kan være utfordrende å være aktive nok når skoler og fritidsaktiviteter er stengt. Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2

Sitter for mye stille

Barn og unge er anbefalt å være aktive i minst 60 minutter om dagen. Men studier gjennomført av Norges idrettshøgskole og Folkehelseinstituttet slår fast at norske barn og ungdom ikke beveger seg nok.

Barn i grunnskolen har i snitt sitt høyeste aktivitetsnivå i storefri på skolen, ungdommer har høyest nivå på ettermiddagen.

Da alle landets skoler ble stengt 12. mars, ble skolehverdagen snudd på hodet. Det gjør trolig at flere barn nå sitter mer stille enn til vanlig.

Digital gymtime

Det er skoleeiers ansvar å sørge for at elevene får god opplæring, også i kroppsøving. Og ifølge Utdanningsdirektoratet er det spesielt viktig at lærere for de yngste elevene «tar hensyn til at de har behov for mye fysisk aktivitet...»

TENKE NYTT: Lærer Kristin Skibenes. Foto: TV 2
TENKE NYTT: Lærer Kristin Skibenes. Foto: TV 2

– Mange skoler og lærere gjøre en kjempeinnsats for å legge rette til mest mulig fysisk aktivitet, selv nå når skolene er stengt. Elevene forteller at de savner skole og fritidsaktiviteter, sier kroppsøvingslærer ved Damsgård skole, Kristin Skibenes.

– Vi har måtte tenke helt nytt, spesielt på måten i inspirerer elevene til å gjennomføre det, fortsetter hun.

For Skibenes har utfordringen vært å dokumentere elevenes aktivitet. Løsningen har blitt korte videosnutter.

– Mange har sagt at det har vært postivt, de har fått trent og vært i fysisk aktivitet.

Savner skolegym

For Teodor Silva De Brito (12), som også går på Damsgård skole, er det største savnet å ikke få dratt på fotballtreninger. Hjemmeskole og sosial distansering gjør at fotball og klassekamerater er byttet ut med skateboad.

– Jeg kan skate alene, og det er nesten ikke folk i skateparken, sier han.

12-åringen har merket at han sitter mer i ro nå, enn før før skolene stengte.

– Men det er veldig bra at vi får lekser også i gym. Da er vi i fysisk aktivitet og blir ikke sittende inne å se på YouTube hele tiden, sier Silva De Brito.

For å gjøre plass til dagens øvelser, må stuebordet flyttes ut i gangen.

– God, gammeldags gym er mye bedre. Da har vi langt større plass, gjør flere øvelser og ikke minst får vært sammen med venner.

SKATER: - Nå når vi ikke kan være med så mange venner eller spille fotball, skater . jeg for det meste alene, sier Teodor Silva De Brito (12). Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2
SKATER: - Nå når vi ikke kan være med så mange venner eller spille fotball, skater . jeg for det meste alene, sier Teodor Silva De Brito (12). Foto: Malene Indrebø-Langlo / TV 2