INGEN ORGANISERT AKTIVITET: Flere idrettsklubber sliter med å betale regningene sine etter at all aktivitet har stoppet opp og arrangementer er avlyst eller utsatt.
INGEN ORGANISERT AKTIVITET: Flere idrettsklubber sliter med å betale regningene sine etter at all aktivitet har stoppet opp og arrangementer er avlyst eller utsatt. Foto: Tore Meek

Idrettslagene blør. Ber regjeringen om akutte tiltak

Redningspakken på 600 millioner strekker ikke til. Nå svikter også medlemmene.

– Vi har permittert ansatte og kutter alle kostnader. Nødvendig vedlikehold utsettes. Likevel er vi i beit for å komme oss gjennom sommeren med feriepenger til de ansatte, blant annet, forteller daglig leder Dan Christensen i Sotra SK, utenfor Bergen.

Dan Christensen.
Dan Christensen.

Som mange andre idrettslag, har klubben innbetalingsfrist på klubbens treningsavgifter i disse dager.

Så langt har 40 prosent av medlemmene ikke betalt.

I tillegg har klubben avlyst to store messer. Christensen estimerer et tap på over tre millioner for klubben under Korona-krisen.

– Jeg forstår at det er mange hensyn å ta og mange som skal hjelpes. Redningspakken til idretten var bra, men vi trenger konkrete tiltak som kan bedre likviditeten raskt, sier Christensen.

Klarer ikke betale regninger

Også Lørenskog IF har tapt store summer, og flere medlemmer har gitt beskjed om at de ikke kommer til å betale treningsavgift når aktiviteten uteblir.

Espen Pettersen Gjester.
Espen Pettersen Gjester.

– Nesten alle ansatte blir permittert fra mandag, forteller daglig leder Espen Pettersen Gjester.

Han frykter at klubben må kutte i aktivitet dersom ikke idretten får økonomisk hjelp.

– Vi vil ikke klare å betale våre regninger i april, arbeidet med Gatelaget og flykningfotball settes tilbake med ett år. Noe som går ut over de svakeste. Dette synes jeg personlig nesten er det verste, skriver Gjester i et brev til Norges Idrettsforbund.

Betydelig tap for fotballen

Tidligere har Norges Idrettsforbund estimert at det økonomiske tapet relatert til avlyste arrangementer i mars utgjør kroner 500 millioner.

Det var på bakgrunn av dette estimatet at Regjeringen bevilget en krisepakke på 600 millioner.

– Vi kan allerede nå å si bevilgningen på langt nær løser idrettslagenes akutte likviditetsutfordringer, sier idrettspresident Berit Kjøll.

BER OM MER: Idrettspresident Berit Kjøll
BER OM MER: Idrettspresident Berit Kjøll Foto: Heiko Junge

Krisepakken gjelder både mars og april. Det er fremdeles ikke vedtatt hvordan tiltakspakken skal fordeles.

TV 2 har fått innsyn i et brev som Idrettsforbundet har sendt til Kulturdepartementet, der generalsekretær Karen Kvalevåg varsler om at arrangementer som er planlagt i april vil bli skadelidende.

«Flere av særforbundene, f.eks. Norges Fotballforbund, står foran sesongstart og har hovedsesongen sin foran seg. Det er her betydelig tap og direkte likviditetsutfordringer som ikke gjenspeiles i de beregningene som er satt opp fordi de er knyttet til arrangementer utenfor mars måned», skriver Kvalevåg.

Tre akutt-tiltak

NIF ber om at regjeringen komme med nye tiltak som raskt vil bedre idrettslagenes vanskelige økonomiske situasjon.

De foreslår følgende akutthjelp:

  • Full momskompensasjon for 2018 og 2019

  • Frafall av leie av idrettsanlegg

  • Rentekompensasjonsordning

Arbeiderpartiet er et av partiene som har vært tidlig ute med å foreslå momskompensasjon som et tiltak for idretten.

– Jeg savner en pakke som hjelper idretten over hele Norge. Vi mener det er en veldig enkel løsning å gi full momskompensasjon for 2019, og tilsvarende sum for 2018. Det ville helt ubyråkratisk ha fått cirka 700 millioner ut til idrettslagene, sier stortingsrepresentant Trond Giske (Ap).

VIL HA MOMSKOMPENSASJON: Trond Giske og Arbeiderpartiet.
VIL HA MOMSKOMPENSASJON: Trond Giske og Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald

Han trekker frem at Stortinget allerede har vedtatt full momskompensasjon om fire år.

– Nå er vi i en helt ekstraordinær situasjon, da bør vi bare gjøre det vi allerede har bestemt å gjøre, men gjøre det nå, sier Giske.

Sotra SK tror momsfritak ville hjulpet klubben ut av den vanskelige økonomiske situasjonen. De eier og drifter flere anlegg selv.

– Tiltak som gir utslag direkte er bedre enn et eventuelt fremtidig tilskudd, sier Daglig leder Dan Christensen.

– Hva frykter dere mest i den situasjonen dere står oppe i?

– At vi ikke klarer å hente inn inntektene vi skulle hatt denne våren.

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja har følgende å si til idrettslag som sliter og Idrettsforbundet sine forslag til akutte tiltak:

– Akkurat nå jobber vi på spreng for å fastsette retningslinjene til den milliarden som vi har vedtatt at idretten, frivilligheten og kulturlivet skal motta som kompensasjon for blant annet avlyste arrangementer i forbindelse med koronapandemien. Jeg registrerer at NIF foreslår ytterligere tiltak, og vi vurderer alle innspillene vi får. Jeg har stor forståelse for at både idretten og mange frivillige organisasjoner er i en veldig krevende situasjon nå. Regjeringen følger situasjonen nøye og vurderer fortløpende behovet for ytterligere tiltak, sier Raja til TV 2.